Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda

Czy jedzenia mięsa może być szkodliwe? Jeśli już jemy mięso, jakie powinniśmy jeść, a którego powinniśmy zdecydowanie unikać? Lepiej wybrać kurczaka, indyka, a może wołowinę? A jeśli już zdecydujesz się na przejście na wegetarianizm, co powinieneś jeść i czym zastąpić mięso w diecie?

Zobacz też: Dieta wegetariańska i wegańska dla dziecka. Dobry pomysł?

Dieta wegetariańska - czego nie jedzą wegetarianie?

Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu ze swojej diety mięsa (czerwonego i białego). Wegetarianie rezygnują również z produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności pochodzących z uboju, takich jak smalec lub żelatyna. Wyróżnia się różne odmiany wegetarianizmu, mniej lub bardziej rygorystyczne.

Więcej tutaj: Przepisy dla początkujących wegetarian

Wegetarianizm a weganizm - czym się różnią?

Wegetarianin pod żadną postacią nie spożywa mięsa (czerwonego i białego), ryb, owoców morza oraz wszelkich produktów żywnościowych zawierających je w swoim składzie (tzw. dieta jarska). Najważniejsza różnica między weganizmem a wegetarianizmem jest taka, że dieta wegan kategorycznie wyklucza produkty pochodzenia odzwierzęcego.

Weganie nie jedzą: jajek, nabiału (mleko, jogurty, sery, masło) czy miodu. Bardzo restrykcyjnie podchodzą do sposobu odżywiania.

Czy warto jeść mięso? Jakie mięso jeść, a jakiego unikać?

O tym czy jeść mięso czy też go unikać, mówi się od wielu lat. Pewne jest, że mięso białe (np. kurczak, indyk) ma mniej tłuszczu od mięsa czerwonego i teoretycznie powinno być zdrowsze. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że wybierając między kurczakiem a indykiem, lepiej wybrać indyka. Dlaczego? Mięso indyka będzie mniej nafaszerowane antybiotykami niż mięso kurczaka.

Spór o wołowinę - jeść czy nie jeść?

Jeszcze do niedawna eksperci żywieniowi twierdzili, że należy ograniczyć w diecie spożywanie mięsa czerwonego. Teraz ten trend się odwrócił i jedzenie czerwonego mięsa jest wręcz wskazane. Okazuje się, że chuda wołowina może być bardzo dobrym i zdrowym elementem zbilansowanej diety. Wołowina zawiera ok. 5 proc. tłuszczu. Wołowina dostarcza łatwostrawne i pełnowartościowe białko. Wołowina zawiera również łatwo przyswajalne żelazo, którego często brakuje w naszej diecie. Wołowina ma również witaminę B12 chroniącą przed anemią oraz kwas foliowy. W nowych zaleceniach dobrą, optymalną dawką są dwie porcje wołowiny na tydzień (w sumie około 300 gramów).

Czym zastąpić mięso w diecie?

Jeśli chcesz zostać wegetarianinem i zrezygnować ostatecznie z mięsa, na pewno zastanawiasz się czym zastąpić mięso w swojej diecie i jak nie doprowadzić do ubytków ważnych witamin i minerałów w naszym organizmie.

Oto przykładowe produkty, którymi można zastąpić mięso w naszej diecie:

  • Tofu, tempeh, seitan
    • Grzyby
      • Bakłażan
        • Soczewica
          • Fasola i rośliny strączkowe
            • Kalafior
              • Ziemniaki
                • Buraki
                  • Orzechy
                    • Chlebowiec

                      Zobacz więcej o dietach:

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości