Czerwone pesto - co to, jak zrobić i z czym jeść? Przepisy

Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.

Pesto warto robić w domu, ponieważ kupowane w supermarkecie, czy świeże czy w słoiku, rzadko uchwyci charakterystyczny smak. Co więcej, pesto można zrobić w zaledwie 10 minut! Poniżej znajdziesz dwa włoskie przepisy na pesto rosso , które jest pyszną alternatywą dla zielonego, zaskakując swoim wędzonym smakiem i intensywnym kolorem. Na koniec znajdziesz przepis na danie z makaronem penne, tuńczykiem i oliwkami. Będzie bardzo włosko!

Wskazówka:

Pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka, jednak możesz też użyć blendera.

Czerwone pesto - z czym jeść?

Pesto doskonale wzbogaci smak wielu włoskich dań, np. makaronu z kurczakiem czy sałatek z pomidorem i mozzarellą. Czerwone pesto będzie również stanowić świetną bazę pod pizzę lub bruschettę.

Proste domowe czerwone pesto - przepis

Składniki:

  • 200 g suszonych na słońcu pomidorów,
    • 200 g suszonej papryki,
      • 20 g liści bazylii,
        • 1 ząbek czosnku (posiekany),
          • 60 g orzeszków piniowych (prażonych),
            • 50 g startego parmezanu,
              • 50 ml oliwy z oliwek,
                • sól,
                  • czarny pieprz.

                    Przygotowanie:

                    1. Grubo posiekaj pomidory i paprykę, następnie dodaj bazylię, czosnek i orzeszki. Użyj blendera lub tłucz w moździerzu, aż uzyskasz konsystencję grubo mielonej pasty.
                      1. Dodaj parmezan i oliwę, następnie przypraw i zamieszaj. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

                        Przechowywanie:

                        Takie pesto wytrzyma ponad 10 dni, jeśli tylko polejesz je oliwą i będziesz przechowywać w lodówce.

                        Zobacz film: Robimy pesto. Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Czerwone pesto alla Siciliana - przepis

                        Jeśli chcesz się poczuć, jak na południu Włoch, przygotuj to pyszne pesto w nieco innym, sycylijskim wydaniu.

                        Każdy region we Włoszech przy produkcji pesto wykorzystuje to, co ma “pod ręką”. Tak oto pesto alla Trapanese (wywodzące się z Trapani na Sycylii) słynie z dodatku obranych migdałów, a jeszcze inne, pesto alla Brontese (Bronte to również miasteczko w tym regionie) zawiera pistacje z Bronte.

                        Składnikiem najbardziej popularnym w sycylijskim czerwonym pesto jest ser ricotta oraz świeże, sycylijskie pomidory.

                        Składniki:

                        • 500 g pomidorów na gałązce,
                          • 50 g orzechów piniowych,
                            • 150 ml oliwy z oliwek,
                              • 1 ząbek czosnku,
                                • 2 garści liści bazylii,
                                  • 100 g startego parmezanu (Parmigiano-Reggiano),
                                    • 150 g sera ricotta,
                                      • sól,
                                        • czarny pieprz.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Umyj dokładnie pomidory i przekrój na pół. Usuń środek i wyciśnij, aby pozbyć się pestek i nadmiaru soku.
                                            1. Następnie umyj liście bazylii pod bieżącą wodą. Po umyciu odcedź i wysusz za pomocą ręcznika.
                                              1. Wrzuć do robota kuchennego lub blendera pomidory, dodaj bazylię i orzechy piniowe.
                                                1. Obierz ząbek czosnku, pokrój na pół, wrzuć i dodaj parmezan oraz ricottę.
                                                  1. Przypraw solą i pieprzem.
                                                    1. Polej całość oliwą i miksuj na niskich obrotach, aby kontrolować konsystencję, jaką chcesz otrzymać. Jak już będziesz zadowolony z konsystencji, spróbuj, czy pesto nie potrzebuje jeszcze soli lub pieprzu.

                                                      Czerwone pesto alla siciliana gotowe!

                                                      Przechowywanie:

                                                      Najlepiej przechowuj w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.

                                                      Wskazówka:

                                                      Zamiast orzechów piniowych możesz użyć obranych migdałów.

                                                      Przepis z pesto - makaron penne z tuńczykiem i oliwkami

                                                      Składniki na makaron z czerwonym pesto (na 4 porcje):

                                                      • 350 g makaronu penne,
                                                        • 150 g czerwonego pesto,
                                                          • 200 g tuńczyka z puszki (odsączonego),
                                                            • 50 g czarnych oliwek drylowanych,
                                                              • 1 ząbek czosnku (posiekany),
                                                                • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                  • sól,
                                                                    • czarny pieprz.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek na odrobinie oliwy.
                                                                        1. Następnie dodaj tuńczyka, po uprzednim odsączeniu, przypraw i smaż do zarumienienia. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie odstaw.
                                                                          1. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i dorzuć z oliwkami do patelni.

                                                                            Makaron gotowy, podaj czym prędzej!

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości