Zdrowe odżywianie

Czerwone pesto - co to, jak zrobić i z czym jeść? Przepisy

Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.

Pesto warto robić w domu, ponieważ kupowane w supermarkecie, czy świeże czy w słoiku, rzadko uchwyci charakterystyczny smak. Co więcej, pesto można zrobić w zaledwie 10 minut! Poniżej znajdziesz dwa włoskie przepisy na pesto rosso , które jest pyszną alternatywą dla zielonego, zaskakując swoim wędzonym smakiem i intensywnym kolorem. Na koniec znajdziesz przepis na danie z makaronem penne, tuńczykiem i oliwkami. Będzie bardzo włosko!

Wskazówka:

Pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka, jednak możesz też użyć blendera.

Czerwone pesto - z czym jeść?

Pesto doskonale wzbogaci smak wielu włoskich dań, np. makaronu z kurczakiem czy sałatek z pomidorem i mozzarellą. Czerwone pesto będzie również stanowić świetną bazę pod pizzę lub bruschettę.

Proste domowe czerwone pesto - przepis

Składniki:

  • 200 g suszonych na słońcu pomidorów,
  • 200 g suszonej papryki,
  • 20 g liści bazylii,
  • 1 ząbek czosnku (posiekany),
  • 60 g orzeszków piniowych (prażonych),
  • 50 g startego parmezanu,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grubo posiekaj pomidory i paprykę, następnie dodaj bazylię, czosnek i orzeszki. Użyj blendera lub tłucz w moździerzu, aż uzyskasz konsystencję grubo mielonej pasty.
  2. Dodaj parmezan i oliwę, następnie przypraw i zamieszaj. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Przechowywanie:

Takie pesto wytrzyma ponad 10 dni, jeśli tylko polejesz je oliwą i będziesz przechowywać w lodówce.

Zobacz film: Robimy pesto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czerwone pesto alla Siciliana - przepis

Jeśli chcesz się poczuć, jak na południu Włoch, przygotuj to pyszne pesto w nieco innym, sycylijskim wydaniu.

Każdy region we Włoszech przy produkcji pesto wykorzystuje to, co ma “pod ręką”. Tak oto pesto alla Trapanese (wywodzące się z Trapani na Sycylii) słynie z dodatku obranych migdałów, a jeszcze inne, pesto alla Brontese (Bronte to również miasteczko w tym regionie) zawiera pistacje z Bronte.

Składnikiem najbardziej popularnym w sycylijskim czerwonym pesto jest ser ricotta oraz świeże, sycylijskie pomidory.

Składniki:

  • 500 g pomidorów na gałązce,
  • 50 g orzechów piniowych,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garści liści bazylii,
  • 100 g startego parmezanu (Parmigiano-Reggiano),
  • 150 g sera ricotta,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie pomidory i przekrój na pół. Usuń środek i wyciśnij, aby pozbyć się pestek i nadmiaru soku.
  2. Następnie umyj liście bazylii pod bieżącą wodą. Po umyciu odcedź i wysusz za pomocą ręcznika.
  3. Wrzuć do robota kuchennego lub blendera pomidory, dodaj bazylię i orzechy piniowe.
  4. Obierz ząbek czosnku, pokrój na pół, wrzuć i dodaj parmezan oraz ricottę.
  5. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Polej całość oliwą i miksuj na niskich obrotach, aby kontrolować konsystencję, jaką chcesz otrzymać. Jak już będziesz zadowolony z konsystencji, spróbuj, czy pesto nie potrzebuje jeszcze soli lub pieprzu.

Czerwone pesto alla siciliana gotowe!

Przechowywanie:

Najlepiej przechowuj w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.

Wskazówka:

Zamiast orzechów piniowych możesz użyć obranych migdałów.

Przepis z pesto - makaron penne z tuńczykiem i oliwkami

Składniki na makaron z czerwonym pesto (na 4 porcje):

  • 350 g makaronu penne,
  • 150 g czerwonego pesto,
  • 200 g tuńczyka z puszki (odsączonego),
  • 50 g czarnych oliwek drylowanych,
  • 1 ząbek czosnku (posiekany),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek na odrobinie oliwy.
  2. Następnie dodaj tuńczyka, po uprzednim odsączeniu, przypraw i smaż do zarumienienia. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie odstaw.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i dorzuć z oliwkami do patelni.

Makaron gotowy, podaj czym prędzej!

Co sądzisz o tym artykule?
58
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0