Materiał promocyjny

Co schrupać przed telewizorem?

Zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite przekąski, które można schrupać przed telewizorem. Poleca domowe nachosy z guacamole lub sosem pomidorowym, popcorn z pesto, paluszki z ciast francuskiego i tort lodowy.

Domowe nachosy

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej

2 szklanki mąki pszennej

Zimna woda

Szczypta kurkumy i chili

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą, dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję ciasta na pierogi. Gotowe ciasto wałkuj bardzo cienko i pokrój w małe trójtakty. Smaż je na głębokim tłuszczu ok. 1 min. Połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj np. z guacamole, sosem pomidorowym lub żółtym serem.

Guacamole

Składniki:

2 awokado (miękkie, dojrzałe)

Sok z limonki

Drobno posiekana cebula

Ząbek czosnku

Świeża kolendra

Papryczka chili drobno posiekana

Pomidor

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skórki, pozbaw pestki i rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, czosnek, sok z limonki, łyżkę oliwy, pomidora pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, chili i dużo dużo kolendry, wymieszaj!

Sos pomiodorowy

Składniki:

2 ząbki czosnku

Szklanka przecieru pomidorowego

Pęczek kolendry

2 papryczki chili

Sok z limonki

3 pomidory

1 cebula

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miski wrzuć pokrojone pomidory, czosnek, posiekaną cebulę i kolendre, wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, sok z limonki kilka łyżek oliwy z oliwek, dopraw do smaku. Odłóż na pół godziny aby „smaki się przeżarły”.

Karmelowy popcorn

Składniki:

Opakowanie prażonej kukurydzy

Szklanka masła

Szklanka cukru

Pół szklanki wody

Olej, sól

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, wsyp popcorn, zakryj garnek pokrywka i podgrzewaj aż garnek przestanie hałasować, wtedy popcorn przełóż do dużej miski. W mniejszym garnku podgrzewaj cukier z wodą, gdy zacznie zmieniać kolor dodaj masło, mieszaj aż składniki się połączą. Karmel wylej na popcorn i wymieszaj, poczekaj aż wystygnie, podawaj z odrobiną soli.

Popcorn z pesto

Składniki:

Opakowanie prażonej kukurydzy

Olej, Sól

200g świeżo startego parmezanu

Pęczek bazylii

Łyżka siekanego rozmarynu

3 łyzki orzeszków piniowych

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, wsyp popcorn, zakryj garnek pokrywka i podgrzewaj aż garnek przestanie hałasować, wtedy popcorn przełóż do dużej miski. Za pomocą blendera wymieszaj ze sobą orzeszki, bazylię, parmezan, oliwę, sól, pieprz dodaj tez rozmaryn. Tak przygotowanym pesto polej gotowy popcorn, wymieszaj dokładnie.

Mus czekoladowy

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

6 jaj

60g masła

60g cukru pudru

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, kiedy będzie już miękka dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do lodówki na min. 2 godziny do lodówki. Podawaj z bitą śmietaną.

Paluszki z cista francuskiego

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

1 jajo

Kminek

Gruba sól

Ostra i słodka papryka

Rozmaryn

Przygotowanie:

Ciasto pokrój w drobne paseczki, posmaruj je jakiem i posyp solą lub/i kminkiem/papryką/rozmarynem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tort lodowy

Składniki:

100g herbatników czekoladowych

2 batony czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

200g draży czekoladowych

100g orzeszków w miodzie

500ml lodów waniliowych

Sos:

Pół szklanki śmietanki 30%

Pół szklanki miodu

2 łyżki masła

5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Ciasta i batony pokrusz/drobno pokrój. Wymieszaj je z lodami (wyjętymi wcześniej z zamrażarki, nie mogą być całkiem twarde), dodaj orzeszki i draże czekoladowe, wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej przeźroczystą folia. Wstaw do zamrażarki na min 2 h. Przygotuj sos: w garnku podgrzej miód z masłem i cukrem gdy się połączą dodaj śmietankę. Zamrożony tort wyciągnij z tortownicy, podawaj z sosem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości