Ciasto z truskawkami i budyniem możesz przygotować na wiele sposobów, w zależności od czasu i składników, jakie masz w domu. Jego niezwykły smak zaskoczy Twoich bliskich! Ciasto z truskawkami i galaretką może być pysznym deserem do kawy nie tylko podczas lata. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je np. z malinami czy brzoskwiniami.

Pyszne owoce oraz rozpływająca się w ustach masa to właśnie ciasto z truskawkami i budyniem . Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Zobacz przepisy na proste ciasto z budyniem i truskawkami.

Pyszne ciasto z truskawkami i budyniem bez pieczenia

Proste i szybkie ciasto z truskawkami i budyniem przygotujesz z kruchego spodu, gotowego budyniu, pysznych owoców i galaretki.

Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem zacznij od przygotowania spodu z dwóch paczek herbatników oraz 1/3 kostki masła. Masło rozpuść w garnku, a po zdjęciu z ognia dodaj pokruszone herbatniki. Wymieszaj masę i wyłóż ją na blachę. Odłóż do lodówki.

Teraz przygotuj owoce, krojąc je na ćwiartki. Możesz także zrobić ciasto z mrożonymi truskawkami i budyniem, pamiętaj jednak, aby odpowiednio wcześnie wyjąć owoce z zamrażalnika.

Do ciasta przygotuj także 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego. Postępuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw budyń na bok, aby się ostudził. Z lodówki wyciągnij spód, wylej na niego budyń i ułóż pokrojone truskawki. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub zalać tężejącą galaretką. Takie ciasto truskawkowe z budyniem możesz również posypać pokruszonymi herbatnikami.

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i budyniem

Aby zrobić ciasto ucierane z budyniem i truskawkami , musisz przygotować: 5 jajek, szklankę cukru, małe opakowanie cukru waniliowego, szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki oleju oraz szczyptę soli.

Ucierane ciasto z masą budyniową i truskawkami rozpocznij od przygotowania spodu. Utrzyj żółtka razem z dwoma rodzajami cukru. Potem ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie – z puszystą masą. Dodaj olej, a na końcu ubite białka. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w 180°C przez około godzinę.

W tym czasie przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki (około pół kilograma) umyj i pokrój na kawałki. Przygotuj galaretkę truskawkową – trzeba ją rozpuścić w odrobinie mniejszej ilości wody, niż jest to podane na opakowaniu.

Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż na nie ciepły budyń i całość odłóż do wystygnięcia. Następnie ułóż truskawki i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto powinno stać w chłodnym miejscu przez kilka godzin.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem – przepis

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami to także doskonały deser. Składniki potrzebne do przygotowania spodu to dwie i pół szklanki mąki, 4 żółtka, kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 szklanki cukru pudru – wszystkie powinny mieć pokojową temperaturę.

Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem rozpocznij od spodu. Zagnieć wszystkie składniki i podziel ciasto na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą z nich piecz przez 15 minut w 180°C, drugą włóż do lodówki.

Do pianki potrzebujesz 4 białek, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego i 1/4 szklanki oleju. Ubijaj białka, dodając cukier, aż staną się sztywne. Następnie połącz z budyniem oraz olejem i dokładnie wymieszaj.

Na spód wyłóż pokrojone owoce , a na nie nałóż piankę z białek i zetrzyj resztę ciasta. Piecz ciasto z kremem budyniowym i truskawkami przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto z truskawkami i budyniem na biszkopcie – przepis

Pyszne ciasto z truskawkami i budyniem zrobisz także na biszkoptowym spodzie Do przygotowania spodu będziesz potrzebować: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżki oleju. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Białka oddziel od żółtek i zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, aby piana błyszczała. Zmniejsz obroty miksera i powoli wymieszaj ją z żółtkami i olejem. Następnie dodaj przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną – połącz składniki na jednolitą masę. Wysmaruj blachę tłuszczem i wyłóż ciasto. Piecz je w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Teraz przygotuj 2 opakowania budyniu śmietankowego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na upieczony spód wylej budyń , a na nim ułóż umyte i pokrojone truskawki. Aby ciasto z truskawkami i masą budyniową było jeszcze lepsze, ubij dwie duże śmietany 30%, dodając na samym końcu trzy łyżki cukru pudru, i udekoruj całość. Proste ciasto z truskawkami i budyniem możesz także ozdobić migdałami lub tartą czekoladą.

Tę wersję przepisu możesz nieco zmodyfikować, przygotowując ciasto z mrożonymi truskawkami i budyniem oraz z dodatkiem bitej śmietany. Pamiętaj jednak, że owoce muszą być odmrożone.

Zamiast tradycyjnych truskawek możesz również użyć musu. Wystarczy ugotować owoce, dodać galaretki w postaci proszku i dokładnie wymieszać. Mus najpierw powinien schłodzić się w lodówce, a następnie należy go wylać bezpośrednio na ciasto lub budyń. Tak przygotowane ciasto z musem truskawkowym i budyniem jest lekkie i owocowe.


Zobacz film: Chałka z truskawkami. Źródło: Dzień Dobry TVN 


Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0