Chleb na zakwasie i domowe pasty do smarowania. Poznaj zdrowe przepisy Kornelii Westergaard

Pieczemy chleb orkiszowy na zakwasie według przepisu Kornelii Westergaard. Okazuje się, że domowy wypiek nie jest wcale taki trudny. Do gotowego pieczywa przygotuj też zdrowe pasty do smarowania.

Chleb na zakwasie z mąki orkiszowej

Każdemu się wydaje, że robienie chleba to jest jakaś magia lub zajmuje dużo czasu. Nie, to jest moment

- zachęca Kornelia Westergaard.

W pierwszej kolejności należy przygotować zakwas, który będzie potrzebny do wypieku chleba.

Zakwas na chleb

Mąkę orkiszową zalewamy wodą, dodajemy soku np. z ogórków kiszonych lub kapusty i czekamy, aż zakwas będzie gotowy.

Czekamy, aż zakwas zacznie się pienić, to znaczy, że zakwas jest gotowy

- powiedziała Kornelia Westergaard.

Kornelia Westergaard

Chleb na zakwasie z mąki orkiszowej - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej
    • 1100 ml wody
      • szklanka ukwaszonego zakwasu orkiszowego
        • 150 g ziarna słonecznika,
          • 150 g siemienia lnianego
            • 80 g niełuszczonego sezamu
              • 4 łyżeczki soli

                Przygotowanie:

                Ciasto wyrabiamy, odstawiamy na cały dzień (8-12 godzin). Po kilku godzinach odkładamy do słoika część ciasta, które posłuży nam jako zakwas przy kolejnym pieczeniu chleba (dwie duże łyżki). Rano objętość ciasta powinna się podwoić. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, dodatkowo można posypać ziarnami.

                Na koniec trzeba zrobić przedziałek, bo inaczej chleb krzywo wyrośnie

                - zdradziła Kornelia.

                Chleb pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Najlepiej wypiekać wieczorem i zostawić do ostygnięcia. Następnego dnia rano jest gotowy do spożycia.

                Pasta wegańska z ziaren słonecznika

                Składniki:

                • ziarno słonecznika
                  • cebula
                    • oliwa
                      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                        • ząbek czosnku
                          • sól do smaku
                            • suszone pomidory
                              • rukola

                                Przygotowanie:

                                Ziarna słonecznika prażymy z cebulą i odrobiną oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory i liście rukoli.

                                Twarożek z orzechów

                                Składniki:

                                • orzechy nerkowca lub migdały
                                  • mleko roślinne
                                    • 2 łyżki płatków drożdżowych
                                      • 60 ml soku z cytryny
                                        • ząbek czosnku
                                          • sól do smaku
                                            • rzodkiewka
                                              • czosnek niedźwiedzi

                                                Przygotowanie:

                                                Migdały lub orzechy nerkowca moczymy przez noc w mleku roślinnym. Następnie dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i miksujemy. Do masy dodajemy drobno posiekaną rzodkiewkę i liście czosnku niedźwiedziego.

                                                Pasta brokułowa

                                                Składniki:

                                                • brokuł
                                                  • masło
                                                    • pieprz ziołowy
                                                      • koperek
                                                        • szczypiorek
                                                          • sok z cytryny
                                                            • sól

                                                              Przygotowanie:

                                                              Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy. Masło można zastąpić innym tłuszczem.

                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                              Zobacz też:

                                                              Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – prosty przepis na pyszną przekąskę!

                                                              Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

                                                              Kolorowy makaron - przygotuj według włoskiego przepisu Cristiny Catese

                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                              Autor: Jola Marat

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości