Tłuszcz w diecie
Tłuszcze są w naszej diecie niezbędne. To dzięki tłuszczowi takie witaminy jak: A, D, E i K oraz inne składniki odżywcze dobrze się wchłaniają.
Pełnowartościowy tłuszcz jest także potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania wątroby, serca, skóry, układu odpornościowego i układu krążenia.
Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz to mniej więcej 60-70 gramów. Tłuszcze są obecnie w większości produktów (jemy dużo żywności przetworzonej), ale również w owocach i warzywach. Powinniśmy dokładnie planować ilość zjadanego tłuszczu oraz znać źródło jego pochodzenia.
Smalec w diecie
Smalec składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Smalec jest stabilny termicznie. To znaczy, że nie ulega przemianom chemicznym podczas obróbki termicznej. Nie utlenia się jak tłuszcze roślinne, a więc nie tworzą się wolne rodniki i substancje rakotwórcze.
Smalec ma dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy omega 6 pobudzają organizm do produkcji prostaglandyn prozapalnych, a kwasy omega 3 przeciwzapalnych.
Smalec jest również bogaty w witaminę D. Jest drugim, zaraz po tranie najbogatszym źródłem witaminy D w żywności – jedna łyżka zawiera 1000 jednostek witaminy. Co ważne, jest dobrze przyswajalny dzięki obecności tłuszczu.
Zobacz też:
- Jak zrobić swojski smalec? Przepis na smalec ze skwarkami. Właściwości smalcu
- Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański
- Smalec "na bogato" wg Wawrzyniaka
Autor: Magdalena Gudowska