Cała prawda o smalcu. Czy jest zdrowy? W jakiej ilości można go jeść?

Na temat smalcu funkcjonuje wiele mitów. Mówi się, że jest niezdrowy, bo jest zbyt tłusty. To wszystko nieprawda. Jak rozpoznać dobry smalec? Do czego go używać i co można na nim smażyć? O szczegółach opowiedział Mikołaj Rey.

Tłuszcz w diecie

Tłuszcze są w naszej diecie niezbędne. To dzięki tłuszczowi takie witaminy jak: A, D, E i K oraz inne składniki odżywcze dobrze się wchłaniają.

Pełnowartościowy tłuszcz jest także potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania wątroby, serca, skóry, układu odpornościowego i układu krążenia.

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz to mniej więcej 60-70 gramów. Tłuszcze są obecnie w większości produktów (jemy dużo żywności przetworzonej), ale również w owocach i warzywach. Powinniśmy dokładnie planować ilość zjadanego tłuszczu oraz znać źródło jego pochodzenia.

Smalec w diecie

Smalec składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Smalec jest stabilny termicznie. To znaczy, że nie ulega przemianom chemicznym podczas obróbki termicznej. Nie utlenia się jak tłuszcze roślinne, a więc nie tworzą się wolne rodniki i substancje rakotwórcze.

Smalec ma dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy omega 6 pobudzają organizm do produkcji prostaglandyn prozapalnych, a kwasy omega 3 przeciwzapalnych.

Smalec jest również bogaty w witaminę D. Jest drugim, zaraz po tranie najbogatszym źródłem witaminy D w żywności – jedna łyżka zawiera 1000 jednostek witaminy. Co ważne, jest dobrze przyswajalny dzięki obecności tłuszczu.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości