Mikołaj Rey i kulinarne tradycje Orleanu. Jak produkuje się ocet i musztardę?

Orlean. Mikołaj Rey odwiedził octownię, w której produkuje się ocet i musztardę od 1797 roku. Jak wyglądają kolejne etapy produkcji? Co jest najważniejsze w tym procesie?

Setki lat tradycji

Paul-Olivier Claudepierre:

To świątynia musztardy i octu. Budynek został odbudowany zaraz po drugiej wojnie światowej, ale firma produkuje ocet od 1797.

Produkcja musztardy

  • wybieramy ziarna gorczycy
    • gorczycę mieszamy z octem i wodą
      • przez 10 godzin mieszamy składniki
        • rozgniatamy masę... i gotowe

          Zobacz też:

          Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?

          Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!

          Przepisy dla serca. Jak dietą wspomagać układ naczyniowy

          Musztarda francuska - przepis

          Składniki:

          • 100 g gorczycy białej
            • 100 g gorczycy czarnej
              • 1 szklanka wody
                • 1 szklanka octu jabłkowego
                  • 2 łyżeczka miodu
                    • 1 łyżeczka soli

                      Do garnka wlewamy wodę, ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy miód. Zalewę mieszamy z gorczycą i rozcieramy ziarenka.

                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości