Mikołaj Rey i kulinarne tradycje Orleanu. Jak produkuje się ocet i musztardę?

Orlean. Mikołaj Rey odwiedził octownię, w której produkuje się ocet i musztardę od 1797 roku. Jak wyglądają kolejne etapy produkcji? Co jest najważniejsze w tym procesie?

Setki lat tradycji

Paul-Olivier Claudepierre:

To świątynia musztardy i octu. Budynek został odbudowany zaraz po drugiej wojnie światowej, ale firma produkuje ocet od 1797.

Produkcja musztardy

  • wybieramy ziarna gorczycy
  • gorczycę mieszamy z octem i wodą
  • przez 10 godzin mieszamy składniki
  • rozgniatamy masę... i gotowe

Zobacz też:

Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?

Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!

Przepisy dla serca. Jak dietą wspomagać układ naczyniowy

Musztarda francuska - przepis

Składniki:

  • 100 g gorczycy białej
  • 100 g gorczycy czarnej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Do garnka wlewamy wodę, ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy miód. Zalewę mieszamy z gorczycą i rozcieramy ziarenka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości