Setki lat tradycji
Paul-Olivier Claudepierre:
To świątynia musztardy i octu. Budynek został odbudowany zaraz po drugiej wojnie światowej, ale firma produkuje ocet od 1797.
Produkcja musztardy
- wybieramy ziarna gorczycy
- gorczycę mieszamy z octem i wodą
- przez 10 godzin mieszamy składniki
- rozgniatamy masę... i gotowe
Zobacz też:
Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
Przepisy dla serca. Jak dietą wspomagać układ naczyniowy
Musztarda francuska - przepis
Składniki:
- 100 g gorczycy białej
- 100 g gorczycy czarnej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
Do garnka wlewamy wodę, ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy miód. Zalewę mieszamy z gorczycą i rozcieramy ziarenka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: