Podstawowe rozwiązania często są najlepsze. Każdy zna proste ciasto – biszkopt. Mocno czekoladowy, klasyczny, bez żadnych dodatków albo przekładany kremem - wariantów na ten wypiek istnieje co niemiara. Jednak trzeba przyznać, że dla łasuchów najbardziej kuszący zawsze będzie – czy to z kremem, czy to z mąką, czy bezglutenowy – biszkopt czekoladowy . Na dużą blachę warto wrzucić wyjątkową masę i czekać na doskonały efekt. Poznaj przepis na dobry biszkopt czekoladowy.
Biszkopt czekoladowy rzucany – skąd nazwa?
Zanim przejdziemy do przepisu, warto poznać jeden trik. Jaki jest niezawodny sposób na to ciasto? Rzucenie go po upieczeniu z wysokości pół metra! Biszkopt rzucany, czekoladowy i nie tylko, to ostatnio modny trend wśród cukierników – również tych amatorskich . Wykorzystaj koniecznie ten sposób. Pamiętaj, że upuszczając ciasto, musisz ochronić czymś podłogę, aby nie zniszczyła się od kontaktu z nagrzaną tortownicą. Ale od początku – zanim zrobimy to z wypiekiem, rzućmy parę przydatnych informacji. Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
Wilgotny biszkopt czekoladowy – składniki
Wiadomo, że biszkopt czekoladowy mokry jest najsmaczniejszą alternatywą. Nikt nie lubi wysuszonych ciast, a niestety ten wypiek ma do tego tendencję. Jednak przy zachowaniu odpowiednich wskazówek na pewno uda się osiągnąć odpowiedni poziom nasycenia wilgotności.
Jak go wykonać, aby był pyszny, soczysty i puszysty ? Biszkopt czekoladowy wymaga następujących składników:
· 6 jajek (jeśli chcesz przygotować wegański biszkopt czekoladowy, to zamiast jajek wymieszaj nasiona chia z wodą)
· 1 szklanka cukru (odpowiedni będzie drobniejszy rodzaj, przeznaczony do wypieków)
· ¾ szklanki mąki pszennej (może być orkiszowa)
· ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki kakao (oryginalnego, gorzkiego)
Pamiętaj – powyższe proporcje będą odpowiednie do tortownicy o średnicy około 24 centymetrów. Sporządź odpowiedni stosunek składników, jeśli korzystasz z blachy w innym rozmiarze. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czym nasączyć biszkopt czekoladowy? Jednak nie zawsze to obecność płynnego składnika jest niezbędnym elementem. Sekretnym tajnikiem zapewniającym odpowiednią wilgotność jest mąka ziemniaczana . Praktycznie niewyczuwalna w smaku, powoduje, że nasz wypiek jest przyjemnie mokry.
Idealny biszkopt czekoladowy – jak upiec?
Przepis na czekoladowy biszkopt to nie tylko lista poszczególnych składników. Efekt końcowy zależy od odpowiedniego ich przyszykowania. Stosuj się do poniższych czynności:
1. Oddziel uważnie białka od żółtek i ubij je na sztywno. Dopiero pod koniec ubijania możesz dodać cukier, ale rób to niewielkimi porcjami.
2. Do wcześniej uformowanych białek z cukrem dodawaj po jednym żółtku i miksuj całość aż do momentu połączenia.
3. Przemieszaj wszystkie suche składniki – obie mąki oraz kakao – a następnie przesiej je. Dodaj wszystko do masy i przemieszaj ostrożnie drewnianą łyżką. Poczekaj, aż wszystkie elementy się połączą.
4. Dno tortownicy o średnicy około 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną bazę wylej ciasto. Piekarnik uprzednio nagrzej do temperatury 160-170ºC. Do nagrzanego wnętrza włóż ciasto i trzymaj je tam około 40 minut.
UWAGA! Gotowe ciasto wyjmij od razu po upieczeniu i upuść je na podłogę z wysokości około 50 centymetrów. Wcześniej odpowiednio zabezpiecz podłoże. Następnie formę z ciastem odłóż do piekarnika i uchyl go, aby umożliwić ciastu ostygnięcie. Wówczas wyjdzie najlepsze ciasto biszkoptowe. Czekoladowe nie jest wyjątkiem.
Możesz potraktować wypiek jako biszkopt czekoladowy na tort bądź samodzielne ciasto. Wielu osób ceni minimalizm i z chęcią zje kawałek kakaowego smakołyku bez żadnych dodatków. Z tortownicy o wyżej podanych wymiarach otrzymamy około 15 porcji ciasta. Taki prosty biszkopt czekoladowy idealnie komponuje się z filiżanką kawy.
Dlaczego warto jeść biszkopt?
Miękki, słodki, wilgotny. Biszkopt czekoladowy jest naprawdę pyszny, ale i… odżywczy. Jedzony w umiarze może być doskonałym uzupełnieniem diety. Ten prosty wypiek nie jest bombą kaloryczną. Jeśli nie będziesz się nim objadać, ale raz na jakiś czas rozkoszować się kawałkiem, nie nabierzesz wagi. Za to wyjdzie Ci to na zdrowie. Biszkoptowi czekoladowemu brakuje środków spulchniających. Puszystość zapewnia mu samo powietrze, co nadaje mu wyjątkowej lekkości. Również dodatek kakao to dobry wybór, gdyż składnik ten to źródło cennych wartości. Dzięki zawartości kofeiny oraz teobrominy kakao pobudza umysł i stymuluje myślenie. Warto wspomnieć, że zawiera również sporo wapnia, magnezu, potasu i żelaza.
Rozsmakuj się w prostym, ale pysznym cieście. To podstawa kulinarna, którą każdy cukiernik amator powinien mieć w małym paluszku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN