Zdrowy styl życia

Badania wykazały obecność pestycydów w kaszy gryczanej

Z raportu opublikowanego przez Fundację Konsumentów wynika, że 40% przebadanych kasz gryczanych zawiera groźny dla zdrowia pestycyd - glifosat. Główny Inspektor Sanitarny już zapowiedział kontrole. Dzisiejszym gościem Dzień Dobry TVN był Marcin Galicki, ekspert Fundacji Konsumentów, który opowiedział o zanieczyszczonej kaszy i szkodliwości pestycydów.

W ramach rozwijanego przez Fundację Konsumentów programu Foodrentgen przebadano 10 różnych kasz z 10 sieci handlowych. Raport wykazał, że 60% z nich zawierało pozostałości po glifosacie, a 40% z nich kilkukrotnie przekroczyło dopuszczalne normy. Znaleziony w kaszy pestycyd od 2015 roku uznawany jest przez Światową Organizację Zdrowia za prawdopodobnie rakotwórczy. Jak dotąd tylko jedna sieć wycofała produkt ze sprzedaży i poprosiła producenta o wyjaśnienia.

Glifosat – co to jest?

Obecny w kaszy pestycyd to glifosat, który pochodzi z grupy herbicydów nieselektywnych, zwanych totalnymi. Środek ten stosowany jest w rolnictwie do walki z chwastami oraz suszenia ziaren. Jego działanie jest szkodliwe dla zdrowia, ponieważ przyczynia się do powstawania wielu chorób i może redukować korzystną dla organizmu florę jelitową.

Badania na obecność glifosatu wymagają osobnej analizy, ponieważ nie jest on wykrywalny w standardowych testach. Z tego względu producent zamawiający kaszę może nie zdawać sobie sprawy z przekroczenia istniejących norm.

Nie jest tak, że kasza nagle straciła właściwości odżywcze - nadal je ma. Są produkty na rynku, które są na pewno czyste. To może być wypadek przy pracy. Chcemy tak to postrzegać, że większość firm nie zachowała wystarczającej uważności przy produkcji – powiedział Marcin Galicki z Fundacji Konsumentów.

Niezależne badania

Fundacja Konsumentów zajmuje się prowadzeniem niezależnych testów w celu zapewnienia narzędzi wiarygodnej i rzetelnej oceny produktów dostępnych na rynku. Instytucja idzie śladem europejskich organizacji społecznych dbających o interesy konsumentów.

Zachodzi zjawisko tak zwanej asymetrii informacji na rynku, czyli sytuacji, w której jedna strona wie więcej na temat danego produktu, a druga mniej. Zachodzą przez to różnego rodzaju zależności, bo w pewnym momencie następuje pokusa nadużycia – zauważył Galicki.

Raport jest oficjalnie dostępny w Internecie na stronie Fundacji Konsumentów i programu społecznego FoodRentgen.

Zobacz też:

Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis

Jak mieć więcej energii do pracy, nauki, działania? Zacznij od podstaw

Metotreksat - działanie, wskazania i przeciwskazania do stosowania leku

Co sądzisz o tym artykule?
47
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
26.11.2019
myślący konsument
Jakim ekspertem od kasz i glifosatu jest ekonomista?? TVN przydałoby się trochę rzetelności dziennikarskiej. Ciekawe, co pan ekspert i TVN powie na badania z niezależnych, akredytowanych laboratoriów, które nie wykazały zawartości glifosatu. Takie oświadczenie opublikowało już m.in. Sonko. Jak dla mnie super niewiarygodna akcja, mająca na celu darmową reklamę dla pseudoekspertów występujących pod różnymi nazwami w internecie.