Aneta podzieliła się nami przykładowym dziennym menu - 1800 kcal :) Korzystajcie! Nie wiesz czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety.
Dieta jest przeznaczona dla kobiety z wagą w normie, o niskiej aktywności fizycznej lub dieta redukcyjna dla mężczyzny, o średniej aktywności fizycznej z nadwagą. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.
Śniadanie - 1 gofr z masą czekoladową i kiwi (ok. 410 kcal)
przepis na 6 sztuk
1 gofr - 230 kcal
1 gofr - 85g
Składniki na gofry:
2 jajka ekologiczne,
290g mąki orkiszowej (typ 700)
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Szklanka mleka 2%
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
masa czekoladowa:
30g masy – 70 kcal
½ szklanki napoju roślinnego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki ksylitolu
Kieliszek rumu
2 łyżki nasion chia
Dodatkowo 1 kiwi
Łyżka migdałów (10g)
Przygotowanie:
W garnku zagotuj napój roślinny, dodaj ksylitol i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, dodaj, od czasu do czasu mieszając, rum i nasiona chia. Masa czekoladowa po kilku minutach zgęstnieje, a po wystudzeniu będzie idealna do gofrów. Gofry podawaj z masą czekoladową, posypane kawałkami kiwi i posiekanymi migdałami. Na śniadanie zjedz jednego gofra, resztą podziel się z domownikami.
II Śniadanie - Kanapki z twarogiem kozim i pieczonym burakiem (ok. 330 kcal)
Składniki:
2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego (70g)
2 łyżki twarogu koziego (40g)
Duży pieczony lub gotowany burak (100g)
Obiad - Makaron ryżowy w ostrym sosie z groszkiem i selerem korzeniowym oraz pieczonymi falafelami. (ok. 520 kcal)
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
Ostry sos:
½ łyżeczki soli,
2 łyżki suszonej kurkumy
1½ łodygi trawy cytrynowej
2½ łyżki pasty paprykowej sambal oelek
Łyżka orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanego świeżego korzenia imbiru
8 szalotek
Łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
6 łyżek mleczka kokosowego
Seler korzeniowy (350g)
Opakowanie mrożonego groszku (450g)
Dodatkowo opakowanie makaronu ryżowego
Świeża kolendra
Przygotowanie:
Wszystkie siedem pierwszych składników, zmiksuj blenderem na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wcześniej zblendowaną masę, a następnie dodaj mleczko kokosowe, ¾ szklanki wody i seler korzeniowy pokrojony w cienkie słupki oraz rozmrożony groszek. Warzywa duś bez przykrycia w masie około 5 minut. Ugotuj makaron ryżowy. Danie, posypane świeżą kolendrą, podawaj z makaronem ryżowym i trzema falafelami.
Falafele:
przepis na 10 sztuk
falafel - 25g
falafel - 60 kcal
Składniki:
270g namoczonej ciecierzycy (120g masy suchej)
½ dużej cebuli
2 ząbki czosnku
¾ łyżeczki soli morskiej
3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki ostrej papryki chili
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
Łyżka sezamu
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę mocz w wodzie przez całą noc następnie wraz z cebulą i czosnkiem, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj przyprawy wymienione w przepisie i posiekaną zieleninę. Całość wymieszaj i uformuj małe falafele, które następnie obtocz w sezamie, ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Każdego falafela posmaruj, za pomocą pędzelka, oliwą z obu stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z każdej strony około 7 minut. Falafele można przechowywać w lodówce, nawet do 4 dni.
Podwieczorek - Jogurt z melonem (ok. 220 kcal)
Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150ml)
½ melona (550g)
Kolacja - Sałatka z fetą i pestkami dyni (ok. 290 kcal)
Składniki:
Brokuły ugotowane na parze (200g)
½ pomidora (100g)
2 plastry sera feta light (40g)
łyżka uprażonych pestek dyni (10g)
2 łyżki soku z cytryny (20g)
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie, bazylia
Średniej grubości kromka pieczywa pełnoziarnistego (40g)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN