Reakcja łańcuchowa. Nowalijki. Nie wybierajmy rzodkiewek wielkości pomidora!

W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska opowiedziała o nowalijkach, które już zaczynają nas kusić ze straganów. Czy warto je kupować? Dietetyczka zwróciła uwagę, że od marca na rynku dostępne są nowalijki szklarniowe. Niestety przez brak słońca, producenci nowalijek muszą wspomagać się nawozami azotowymi, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. O tej porze roku zrezygnujmy z nowalijek liściastych. Nowalijek powinny unikać zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci do 3 roku życia. Jeżeli natomiast mamy ogromną ochotę na nowalijki, wybierajmy te, które nie są dużych rozmiarów. Rzodkiewki rozmiarów pomidora na pewno będą przenawożone. Aneta podpowiedziała również, w jaki sposób zmniejszyć zawartość szkodliwych azotanów.

Aneta podzieliła się nami przykładowym dziennym menu - 1800 kcal :) Korzystajcie! Nie wiesz czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety.

Dieta jest przeznaczona dla kobiety z wagą w normie, o niskiej aktywności fizycznej lub dieta redukcyjna dla mężczyzny, o średniej aktywności fizycznej z nadwagą. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.

Śniadanie - 1 gofr z masą czekoladową i kiwi (ok. 410 kcal)

przepis na 6 sztuk

1 gofr - 230 kcal

1 gofr - 85g

Składniki na gofry:

2 jajka ekologiczne,

290g mąki orkiszowej (typ 700)

Łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

Szklanka mleka 2%

2 łyżki ksylitolu

2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego

masa czekoladowa:

30g masy – 70 kcal

½ szklanki napoju roślinnego

½ tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki ksylitolu

Kieliszek rumu

2 łyżki nasion chia

Dodatkowo 1 kiwi

Łyżka migdałów (10g)

Przygotowanie:

W garnku zagotuj napój roślinny, dodaj ksylitol i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, dodaj, od czasu do czasu mieszając, rum i nasiona chia. Masa czekoladowa po kilku minutach zgęstnieje, a po wystudzeniu będzie idealna do gofrów. Gofry podawaj z masą czekoladową, posypane kawałkami kiwi i posiekanymi migdałami. Na śniadanie zjedz jednego gofra, resztą podziel się z domownikami.

II Śniadanie - Kanapki z twarogiem kozim i pieczonym burakiem (ok. 330 kcal)

Składniki:

2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego (70g)

2 łyżki twarogu koziego (40g)

Duży pieczony lub gotowany burak (100g)

Obiad - Makaron ryżowy w ostrym sosie z groszkiem i selerem korzeniowym oraz pieczonymi falafelami. (ok. 520 kcal)

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

Ostry sos:

½ łyżeczki soli,

2 łyżki suszonej kurkumy

1½ łodygi trawy cytrynowej

2½ łyżki pasty paprykowej sambal oelek

Łyżka orzechów nerkowca

2 łyżki posiekanego świeżego korzenia imbiru

8 szalotek

Łyżka oliwy z oliwek rafinowanej

6 łyżek mleczka kokosowego

Seler korzeniowy (350g)

Opakowanie mrożonego groszku (450g)

Dodatkowo opakowanie makaronu ryżowego

Świeża kolendra

Przygotowanie:

Wszystkie siedem pierwszych składników, zmiksuj blenderem na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wcześniej zblendowaną masę, a następnie dodaj mleczko kokosowe, ¾ szklanki wody i seler korzeniowy pokrojony w cienkie słupki oraz rozmrożony groszek. Warzywa duś bez przykrycia w masie około 5 minut. Ugotuj makaron ryżowy. Danie, posypane świeżą kolendrą, podawaj z makaronem ryżowym i trzema falafelami.

Falafele:

przepis na 10 sztuk

falafel - 25g

falafel - 60 kcal

Składniki:

270g namoczonej ciecierzycy (120g masy suchej)

½ dużej cebuli

2 ząbki czosnku

¾ łyżeczki soli morskiej

3 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka kuminu

½ łyżeczki ostrej papryki chili

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki cynamonu

Łyżka sezamu

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę mocz w wodzie przez całą noc następnie wraz z cebulą i czosnkiem, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj przyprawy wymienione w przepisie i posiekaną zieleninę. Całość wymieszaj i uformuj małe falafele, które następnie obtocz w sezamie, ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Każdego falafela posmaruj, za pomocą pędzelka, oliwą z obu stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z każdej strony około 7 minut. Falafele można przechowywać w lodówce, nawet do 4 dni.

Podwieczorek - Jogurt z melonem (ok. 220 kcal)

Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150ml)

½ melona (550g)

Kolacja - Sałatka z fetą i pestkami dyni (ok. 290 kcal)

Składniki:

Brokuły ugotowane na parze (200g)

½ pomidora (100g)

2 plastry sera feta light (40g)

łyżka uprażonych pestek dyni (10g)

2 łyżki soku z cytryny (20g)

Sól, pieprz

Zioła prowansalskie, bazylia

Średniej grubości kromka pieczywa pełnoziarnistego (40g)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości