Jałowiec – właściwości i zastosowanie w kuchni

Jałowiec
Fot. GettyImages / LordRunar
Ziele jałowca jest dobrze znane każdej pani domu, której tajemnice kulinariów nie są obce. Jego korzenny aromat świetnie nadaje się do wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Przyprawa ta stosowana jest do wędzenia lub peklowania mięs, a także używana do marynat czy kiszonek.

Mimo że znają go wszyscy, nie każdy wie o dobroczynnym działaniu jałowca. Właściwości tej rośliny mogą więc wielu zaskoczyć. Jakie są te najważniejsze i kto powinien z nich skorzystać?

>>> Zobacz także:

W kuchni zapachniało bigosem

Rey smakuje kumpiak, czyli dojrzewającą szynkę z Podlasia

Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami

Jałowiec – opis

Jałowiec pospolity jest gatunkiem wiecznie zielonego krzewu z rodziny cyprysowatych. Występuje zarówno w strefie klimatu umiarkowanego, subpolarnego, jak i w górach w strefie podzwrotnikowej. Istnieje kilka typów jałowca pospolitego. Odmiany tej rośliny występujące w Polsce można spotkać w Tatrach, Bieszczadach czy Karkonoszach. To jałowiec pospolity halny, czyli niski krzew płożący, który osiąga maksymalnie 10 m wysokości. Odmiana depressa o wysokości metra spotykana jest m.in. w Ameryce Północnej i terenach górskich zachodniej części USA. Megistoparta zaś zaliczana jest do najwybitniejszych odmian gatunku tego krzewu i rośnie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Liście jałowca są iglaste i łuskowate, a cechą charakterystyczną tego wiecznie zielonego krzewu są szyszkojagody. Oprócz zastosowania w kuchni i lecznictwie gatunek ten jest często wykorzystywany jako roślina ozdobna.

Jałowiec – właściwości oraz zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce

Z dobrodziejstw krzewu jałowca czerpano już w czasach starożytnych. Ze względu na obecność flawonoidów stosowano go jako naturalny środek medyczny, np. do zwalczania infekcji dróg moczowych, a także do przeciwdziałania ich nawrotom.

Przyprawa jałowiec jest chętnie stosowana w kuchni, bo doskonale podkreśla smak potraw. Niewiele osób jednak wie, jak oddziałuje na organizm. Okazuje się, że w tej roślinie drzemie sporo leczniczych właściwości. Należy ją jednak stosować z umiarem, bo nadmierne spożycie, zamiast pomóc, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Jałowiec reguluje trawienie, poprawiając perystaltykę jelit i przeciwdziałając kolce oraz wspomaga pracę wątroby i nerek. Pomaga także na schorzenia o podłożu reumatycznym czy w nerwobólach. Właściwości lecznicze tego zioła to również działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, więc często pojawia się jako składnik maści na ból mięśni i stawów. Z jałowca można też przygotować nalewki i syropy, które świetnie sprawdzą się w walce z przeziębieniami, bo mają działanie bakteriobójcze i odkażające. Doskonale pomagają więc na kaszel i zwalczają katar. Wiele osób zastanawia się, czy można używać jałowca w ciąży. Niestety na ten czas lepiej zrezygnować z tej przyprawy, podobnie zresztą jak w czasie karmienia piersią, bo jego składniki przenikają do mleka matki. Jałowca należy unikać w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego i w chorobie nerek, a także przy marskości wątroby.

W kosmetyce ze względu na swoje właściwości antybakteryjne jałowiec jest wykorzystywany jako składnik szamponów przeciwłupieżowych oraz produktów o działaniu antytrądzikowym. W aromaterapii często natomiast stosuje się olejek z owoców jałowca. Co więcej, przez oczyszczanie organizmu z toksyn i nadmiaru wody, owoce tej rośliny są także skuteczną bronią w walce z cellulitem.

Jałowiec w kuchni

Jałowiec jest powszechnie używany w kuchni polskiej. Jego szyszkojagody stosuje się najczęściej w postaci suszonej, dodając je do konkretnych potraw i wzbogacając tym samym ich smak. Dobrze komponuje się w zestawieniu z majerankiem, liściem laurowym, natką pietruszki, tymiankiem czy nawet oregano. Co ciekawe, zwykle jałowiec stosuje się do dań tłustych i ciężkostrawnych, często tych z wywodzących się ze staropolskiej kuchni. Nie bez powodu – ma on bowiem działanie poprawiające trawienie dzięki pobudzaniu wydzielania żółci. Jałowiec mielony świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, np. drobiu, cielęciny, schabu czy dziczyzny. Wydobywa z potraw smak i dodaje im wyrazistości. Dodanie jałowca do bigosu, gulaszu czy buraków ćwikłowych to także świetny pomysł. Dzięki jego obecności potrawa zyskuje niezwykły, lekko kwiatowy aromat. Bigos z jałowcem smakuje wybornie, zwłaszcza podany w towarzystwie dziczyzny. Pomysłem na danie może być także golonka w piwie z dodatkiem aromatu z tej rośliny. Ziele jałowca idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju kiszonkami i marynatami. Przyda się zatem do robienia weków na zimę, do ogórków, kapusty czy grzybów. Liść jałowca dodany do zupy dodaje jej wyjątkowego smaku. Potrawy przygotowywane na occie ziołowym z jego dodatkiem zyskują także balsamiczny, gorzkawo-słodki aromat. Co więcej, jałowiec do wędzenia sprawdza się także w przypadku wędlin i ryb. Palone drewno tej rośliny nadaje im niezwykle wyrazisty smak. Jak jeszcze można wykorzystać jałowiec? Ziarna można dodać np. do pasztetów czy sosów. Co ciekawe, z owoców jałowca przyrządza się wódkę jałowcówkę, wina, likiery czy nawet gin.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości