Właściwości soku z brzozy
Sok z brzozy działa oczyszczająco na wątrobę, która według medycyny chińskiej jest naszym drugim mózgiem, jak i nerki – nasze naturalne filtry.
Sok z brzozy to niezwykłe źródło cennych dla naszego zdrowia związków: taniny, flawonoidów i aminokwasów. Znajdziemy w nim również witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, fosfor, cynk, wapń, magnez – tak bardzo potrzebne nam do utrzymania zdrowia i właściwego poziomu energii.
Sok z brzozy możemy zbierać sami lub kupić w sklepach – szczególnie tych ze zdrową żywnością.
Możemy popijać go z dodatkiem cytryny czy świeżej mięty, albo dodawać do koktajli na bazie jarmużu, jabłka, czy pokrzywy, co jeszcze bardziej wzmocni oczyszczanie i odżywianie naszego organizmu.
>>> Zobacz także:
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda!
Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby
Sok z brzozy - "dopalacz prosto z drzewa"
Właściwości pokrzywy
Młoda pokrzywa jest najcenniejsza i zawiera najwięcej substancji odżywczych. Tą zdrowszą można znaleźć daleko od dróg i zanieczyszczeń, a bliżej lasów. Najlepiej zbierać pokrzywę, która rośnie w zacienionych miejscach, ponieważ im mniej pada na nią światła słonecznego, tym listki są jaśniejsze i delikatniejsze w smaku.
Podobnie jak w przypadku soku z brzozy, możemy zebrać ją sami, a sok i herbatki z pokrzywy kupić w sklepach.
Pokrzywę poleca się szczególnie wszystkim kobietkom, które mają niski poziom żelaza i hemoglobiny. Sok z pokrzywy w połączeniu z jabłkiem jest idealny dla osób aktywnych, sportowców, jest też naturalnym strażnikiem naszej odporności, a dbanie o układ immunologiczny powinno być dla nas najważniejsze w czasach, kiedy chorujemy zdecydowanie za często.
Właściwości jarmużu
Jarmuż idealnie sprawdza się, kiedy brakuje nam po zimie witamin i minerałów, znajdziemy w nim więcej wapnia niż w mleku, jest źródłem antyoksydantów, a w szczególności polifenoli działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pół kubeczka jarmużu jest w stanie zapewnić nam dzienną dawkę prowitaminy A, a witaminy C ten skarb natury ma więcej niż cytryny. To zielone warzywo zawiera magnez, żelazo, selen, cynk, potas, witaminę E i K. Jest również naturalnym źródłem chlorofilu.
Jarmuż poleca się osobom, które chcą wzmocnić organizm, mieć piękną skórę, chorują na nadciśnienie i miażdżycę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN