Zdrowie

Oczar wirginijski - wspaniałe właściwości w lecznictwie i kosmetyce

Zdrowie

Aktualizacja:
oczar wirginijski

Oczar wirginijski to wyjątkowy krzew o unikalnych właściwościach. Sposób jego działania powoduje, że jest on niezastąpiony w leczeniu niektórych dolegliwości. Stosowany w kosmetyce sprawia, że skóra staje się jędrna i wolna od niedoskonałości.

Właściwości wyciągu z oczaru wirginijskiego są szczególnie doceniane przez osoby borykające się z hemoroidami. Spektrum jego działania jest jednak znacznie szersze, z czego doskonale zdają sobie sprawę zwolennicy naturalnych specyfików stosowanych w kosmetyce.

Czym jest oczar wirginijski?

Oczar wirginijski (łac. Hamamelis virginiana) to niezwykle dekoracyjny krzew, który z daleka wygląda jak leszczyna, dzięki czemu zyskał miano "leszczyna czarownicy". Pochodzi on z Ameryki Północnej, jednak obecnie bez trudu znaleźć można go także w Polsce: w ogrodach, parkach i kolekcjach dendrologicznych.

Wrażliwy na suszę i jednocześnie odporny na niskie temperatury oczar dorasta do 3-4 metrów wysokości. Jednak to nie jego rozmiar, a odwrotnie jajowate, duże (nawet 15-centymetrowe), ciemnozielone lub brunatne liście i lśniące (nitkowate lub tasiemkowate) żółte kwiaty są tym, co go wyróżnia. Niesamowitość tego krzewu wynika także z pory jego kwitnienia, która przypada na miesiące zimowe. Owoce oczaru, które pojawiają się po roku od zakwitnięcia, w procesie dojrzewania drewnieją.

Od czego zależą właściwości oczaru wirginijskiego?

Oczar wirginijski poza walorami ozdobnymi posiada unikalne właściwości prozdrowotne. W głównej mierze wynikają one ze składników, które można znaleźć w roślinie, wykonując podstawową analizę chemiczną kory (łac. Cortex Hamamelidis) i liści (łac. Folium Hamamelidis). W obu surowcach komponentami o kluczowym znaczeniu są garbniki, w tym przede wszystkim hamamelitaniny. Oczar posiada w składzie również olejki eteryczne, flawonoidy (np. kwercetynę, kemferol, astragalinę, kwercytrynę), saponiny, cholinę, żywice, tłuszcz, woski.

Jakie jest lecznicze działanie oczaru wirginijskiego?

Terapeutyczne działanie oczaru wirginijskiego znane było już rdzennym mieszkańcom Ameryki Północnej, którzy leczyli nim trudno gojące się rany. Dziś specyfiki zawierające wyciąg z oczaru oferuje prawie każda apteka. Do preparatów z tego wyjątkowego krzewu należą stosowane wewnętrznie tabletki i kapsułki. Z oczaru wirginijskiego przygotowywane są również wywary i maści, które doskonale sprawdzające się w leczeniu lub łagodzeniu rozlicznych dolegliwości.

Oczar działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwkrwotocznie. Łagodzi objawy niektórych egzem oraz świądu skóry. Pomaga uporać się ze skutkami lekkich oparzeń i obrzęków. Jest w stanie zredukować swędzenie i ból po ukąszeniu owada, zmniejsza w tym miejscu zaczerwienie i obrzęk.

Preparat z wyciągiem z oczaru stosowany jest do płukania ust i pędzlowania dziąseł. Sporządzone z krzewu specyfiki zmniejszają problem krwawień z nosa oraz wykorzystywane są do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek. Spożywanie naparów z oczaru redukuje problemy astmatyczne i pomaga zwalczyć kaszel. Stosowany jest on również w terapii bólu - skutecznie łagodzi dolegliwości bólowe kręgosłupa, mięśni i stawów. Oczar radzi sobie również z problemami ze strony układu pokarmowego. Stosowanie wyciągu z liści i kory krzewu daje pozytywne efekty w leczeniu wrzodów i biegunek. Pomaga kobietom uskarżającym się na upławy z pochwy.

Oczar wirginijski jako niezastąpiony sposób na hemoroidy

Oczar wirginijski ma szerokie zastosowanie, pozwala m.in. uporać się z problemem żylaków odbytu. Krzew bogaty jest w flawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń, zmniejszają ich kruchość i przepuszczalność. Ekstrakt z oczaru to zatem doskonały sposób na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Maść i żel z oczaru wirginijskiego na hemoroidy są równie skuteczne, jak stosowane u pacjentów z żylakami odbytu preparaty zawierające wyciąg z kory kasztanowca, krwawnika leczniczego czy też znanego wszystkim rumianku. Specjaliści polecają również płukanie odbytu hydrolatem oczaru wirginijskiego na hemoroidy.

Oczar wirginijski w kosmetyce

Oczar wirginijski często wykorzystywany jest w kosmetyce. Wyciągi z liści i kory nazywanego „Złotem Indian” oczaru są składnikiem produktów do kąpieli, maseczek oraz niejednego płynu do higieny intymnej, pudru do twarzy, mydła, toniku i kremu. Znaleźć je można przede wszystkim w kosmetykach przeznaczonych dla osób borykających się z problemami cery naczyniowej, wrażliwej oraz skłonnej do alergii. Ponadto specyfiki pielęgnacyjne wzbogacone w posiadający właściwości ściągające wyciąg z kory oczaru nadają się do cery łojotokowej, skłonnej do wyprysków, ze stwierdzonym trądzikiem różowatym i młodzieńczym.

Na rynku dostępne jest także serum do twarzy posiadające w składzie ekstrakt z oczaru, którego zadaniem jest zmniejszenie cieni i opuchlizny pod oczami. Firmy specjalizujące się w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała uwzględniają oczar przy okazji tworzenia receptur balsamów ujędrniających i antycellulitowych. Warto podkreślić, że poza wyciągiem z kory i liści oczaru pielęgnacyjne właściwości wykazuje woda oczarowa, czyli destylat z liści i gałązek oczaru wirginijskiego. Stosowana jest ona do przemywania twarzy. Pozwala odświeżyć i oczyścić skórę oraz niweluje oznaki zmęczenia.

Zobacz też:

Nawet bardzo tłusta cera nie powinna być wysuszana! Jak o nią zadbać?

DIY: Domowa maseczka w płachcie. Jak zrobić ją samemu i zaoszczędzić pieniądze?

Co to jest mezoterapia bezigłowa? Jakie są efekty terapii?

Zobacz video: Co jeść, aby skóra była dobrze odżywiona i gotowa na słońce?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości