Zdrowa dieta to nie zawsze kwestia wyboru, to często konieczność. Osoby chorujące na celiakię lub uczulone na gluten z przyczyn zdrowotnych nie mogą pozwolić sobie na spożywanie produktów, które zawierają go w swoim składzie. To właśnie z myślą o nich stworzono dietę bezglutenową. Warto podkreślić, że dania niezawierające glutenu mogą być tak samo smaczne jak posiłki niedietetyczne. Poniżej garść przepisów na szybkie i proste dania bezglutenowe .
Zobacz film: Zapiekanka z makaronu kukurydzianego
Jak przygotować bezglutenowe śniadanie?
Zdrowe śniadanie bezglutenowe nie musi być czasochłonne. Można je przyrządzić z prostych i smacznych produktów. Przepis na kolorowe łódeczki z cykorii to także świetna propozycja na śniadanie bezglutenowe i bezmleczne (bez laktozy), także dla dzieci .
Kolorowe łódeczki z cykorii – przepis
Składniki:
· 100 g wędzonego łososia w plastrach,
· 4 jajka ugotowane na twardo,
· 2 cykorie,
· szczypiorek,
· kiełki z rzodkiewki,
· 2 łyżeczki majonezu,
· 2 łyżeczki śmietany 18%,
· 2 łyżeczki chrzanu,
· 1 cebula dymka,
· sól,
· zmielony czarny pieprz.
Wykonanie:
1. Ugotowane na twardo jajka ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
2. Następnie przygotować cykorię, rozdzielić ją na listki.
3. Pokroić plastry łososia w paseczki o szerokości 1–2 cm.
4. Szczypiorek drobno posiekać.
5. Sos na jajka: posiekać cebulę dymkę i dodać do niej majonez, śmietanę, chrzan, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
6. Listki cykorii uzupełnić ćwiartkami jajek. Jajka polać sosem. Na wierzch położyć paseczki łososia.
7. Całość posypać szczypiorkiem i kiełkami z rzodkiewki.
Ekspresowa sałatka z mozzarellą – przepis
Idealny przepis na szybkie, a zarazem pożywne, wegetariańskie danie bezglutenowe na śniadanie , które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Składniki:
· 1 ser mozzarella,
· 10–12 czarnych oliwek ze słoika,
· 1 pomidor,
· oliwa z oliwek,
· pieprz ziołowy.
Wykonanie:
1. Ser mozzarella odsączyć z wody, osuszyć i pokroić w małe kwadraciki.
2. Oliwki odsączyć z wody, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
3. Pomidora pokroić na ćwiartki, następnie podzielić na cztery części.
4. Wszystkie składniki wsypać do jednego naczynia.
5. Całość polać łyżką dobrej jakości oliwy z oliwek.
6. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym.
Dania bezglutenowe na obiad – z czego je zrobić?
Okazuje się, że niektóre klasyczne przepisy można z powodzeniem stosować w diecie bezglutenowej. Są to receptury na tradycyjne, proste dania, których nikt nie skojarzyłby z dietą bezglutenową. Idealnie jednak sprawdzą się dla osób z nietolerancją pokarmową jako potrawy bezglutenowe na obiad.
Pomidorowa zupa krem – przepis
Składniki:
· 4 pomidory malinowe,
· 1 cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· ½ korzenia selera,
· ½ pora,
· 1 łyżka masła,
· 200 g śmietany 18%,
· 1 l bezglutenowej passaty pomidorowej,
· 2 łyżeczki czubrycy czerwonej,
· sól,
· świeżo zmielony pieprz czarny,
· koperek lub pietruszka (do smaku).
Wykonanie:
1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
2. Cebulę, seler i czosnek pokroić w kostkę.
3. Pora przekroić wzdłuż na połowę. Powstałe połówki pokroić w poprzek na drobne (ok. 5 mm) paseczki.
4. W garnku do gotowania na parze zagotować 1 litr wody.
5. Pomidory, cebulę, czosnek, selera i pora ułożyć na sitku do gotowania na parze, po czym przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez ok. 10–15 minut.
6. W międzyczasie drobno posiekać koperek lub pietruszkę.
7. Ugotowane na parze warzywa wrzucić do gotującej się wody (tej, która została w garnku z gotowania na parze), dodać litr bezglutenowej passaty pomidorowej.
8. Do zupy dodać przyprawy.
9. Gotować wszystko razem jeszcze przez 20–25 minut. W międzyczasie dodać 1 łyżkę masła.
10. Po zagotowaniu zupę zblendować i zabielić zahartowaną wcześniej śmietaną.
11. Gotową zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Bezglutenowy obiad z mięsem
Bezglutenowo nie oznacza, że zawsze wegetariańsko. Pyszny obiad bez glutenu mogą zjeść także osoby, których dieta na co dzień uwzględnia mięso. Poniżej przepis na danie bezglutenowe z makaronem i kurczakiem lub indykiem.
Makaron z kurczakiem lub indykiem – przepis
Składniki:
· 300 g piersi z kurczaka lub z indyka,
· 200 ml śmietany,
· 2 łyżki oleju (do smażenia),
· 1 cebula,
· 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub indyka,
· 2 ząbki czosnku,
· koperek,
· curry,
· 400 g makaronu ryżowego.
Wykonanie:
1. Cebulę zeszklić na patelni.
2. Piersi z kurczaka lub z indyka umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć na patelni.
3. Do podsmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę.
4. Doprawić do smaku.
5. Ugotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
6. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, mięso, wymieszać i posypać posiekanym koperkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN