Sztuka na talerzu, czy sztuka dla ducha? Jedna z restauracji Mateusza Gesslera stała się również galerią sztuki. Kuratorem został Olivier Janiak. Skąd pomysł na takie przedsięwzięcie? Z kucharzem, organizatorem i gośćmi (Andrzej Wrona i Alan Andersz) rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Mateusz Gessler otwiera właśnie swoją nową restaurację. Agnieszka Jastrzębska skorzystała z jego zaproszenia i z kamerą Dzień Dobry TVN wybrała się tam na obiad, przygotowany przez Mateusza. Jak wygląda wnętrze "najmłodszego dziecka" jurora MasterChef Junior i na kiedy zaplanowano wielkie otwarcie?
Gościem Dzień Dobry TVN był syn znanego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza - Mikołaj. Wspólnie z ojcem prowadzi firmę zaopatrującą restauracje w wino. Niedługo otworzy swoją pierwszą restaurację. Zapytaliśmy go, czym zajmuje się sommelier, jak być dobrym kelnerem i ile należy dawać napiwku, kiedy jesteśmy zadowoleni z obsługi.
Magda Gessler przeprowadziła w Dąbrowie Górniczej miłosną rewolucję. Otóż zmobilizowała właścicieli jednej z tamtejszych restauracji - Annę Piszczek i Jerzego Turka, by po ponad 30 latach związku wzięli ślub. Zaprosiliśmy ich do Dzień Dobry TVN, by powiedzieli o swoim życiu oraz relacjach sprzed "Kuchennych rewolucji" i już po. Czy wyznaczyli już datę ślubu?
Wielu z nas zamawia jedzenie na wynos lub korzysta z restauracji. Wtedy najchętniej sięgamy po kebaby i pizze. Dlaczego? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarza i eksperta kulinarnego Pawła Lorocha oraz muzyka i właściciela restauracji Marka Kościkiewicza, by zapytać ich o kulinarne upodobania Polaków. Dowiedzieliśmy się również, kim chciałby zostać Marcin Prokop :)
"Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!
Coraz częściej studniówki organizowane są "na bogato". Z sal gimnastycznych przenoszone są do drogich restauracji, hoteli z salami balowymi, a nawet... zamków. Sprawdziliśmy, ile kosztuje studniówka na tzw. wypasie.
"Polska" dzielnica Nowego Jorku - Greenpoint, ze względu na swoje położenie przy Manhattanie, z roku na rok staje się coraz droższa. Właśnie tutaj swoje restauracje ma ambasador polskiej kuchni w Stanach Zjednoczonych - Krzysztof Drzewiecki. Cieszą się one dużym powodzeniem nie tylko wśród Polaków, ale także Amerykanów. Wydawałoby się, że życie Krzysztofa to pasmo samych sukcesów. Niestety tak nie jest. Oto jego historia.
Piotr Pielichowski zamierzał otworzyć studio-restaurację. Jednak mieszkańcy apartamentowca, w którym miał restaurator kupił lokal powiedzieli stanowcze "NIE!". W odpowiedzi na ich protest Pan Piotr zapowiedział, że w tej sytuacji nie będzie restauracji, za to będzie lumpeks. Skąd wziął ten pomysł? Jaka jest reakcja właścicieli apartamentów? Co restaurator szykuje w Wigilię? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
To miejsce nie zmienia się pomimo upływu lat. I właśnie to najbardziej cenią w nim wierni klienci. Z naszą kamerą odwiedziliśmy pewną warszawską restaurację, utrzymaną w stylistyce lat 70. ubiegłego wieku, w której jadł m.in.: Kieślowski, Polański, Piwowarski i Pasikowski. Jakie dania cieszą się tu największym powodzeniem?
Już niedługo na mapie Warszawy pojawi się kolejne modne miejsce. Anna Jagodzińska, jedyna jak dotąd Polka, która może pochwalić się okładką amerykańskiego "Vogue", otwiera restaurację. Jaką kuchnię zaproponuje swoim klientom? Dlaczego prywatnie nie jada mięsa? Jaki jest sekret jej idealnej figury? I skąd pomysł, żeby otworzyć knajpę akurat w polskiej stolicy? Gwiazda modelingu rozmawiała z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską.
Przyjęło się, że napiwek powinien wynosić przynajmniej 10% kwoty rachunku - tę zasadę zna chyba każdy, kto chociaż raz jadł w restauracji, czy kawiarni. A co jeśli korzystamy z usług fryzjerów, czy kosmetyczek? Czy należy im dawać napiwki? Czy należy je dawać każdemu, czy tylko osobom, które sobie na to zasłużą? Czy działa on motywująco? Zapytaliśmy o to m.in. psychologa biznesu Miłosza Brzezińskiego i socjologa Tomasza Sobierajskiego.
Czy gwiazdy chciałyby mieć własną restaurację? Jakimi byliby restauratorami? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska zapytała o to Joannę Koroniewską, Krystiana Wieczorka i Katarzynę Sokołowską.
Nie zawsze dania, które zamawiamy w restauracjach spełniają nasze oczekiwania. Czy można je wtedy reklamować? Kiedy najlepiej zareklamować podane jedzenie? Czego można żądać od restauratora? A jak wygląda sprawa reklamacji w przypadku źle zrobionej usługi w zakładzie fryzjerskim? Z kim kontaktować się w sprawie reklamacji? O tym gość Dzień Dobry TVN Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?
Film "The Grand Budapest Hotel" jest nominowany do Oscara w 9 kategoriach. Dzień Dobry TVN postanowiło podążyć śladami planu filmowego. W jakim mieście kręcony był film? Kto prowadził restaurację, w której jadali aktorzy? Czy atmosfera między ekipą filmową a mieszkańcami miasta była dobra?
Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.
Ostatnio ożywioną dyskusję wywołał artykuł felietonistki Agnieszki Kublik, w którym skrytykowała ona matkę zmieniającą dziecku pieluchę przy restauracyjnym stoliku. O tym czy w Polsce miejsca publiczne są przystosowane dla rodziców z dziećmi i kogo denerwują, a kogo nie, dzieci biegające po restauracji rozmawialiśmy z Agnieszką Kręglicką, Martą Żysko-Pałubą i Anną Muchą.
Gdy Barack Obama nie może już wytrzymać bez hot-doga wymyka się do Ben's Chili Bowl. Do ulubionej knajpki prezydenta USA kamerę Dzień Dobry TVN zabrała Ula Chincz. Kto jeszcze wpada tam na hot-doga z frytkami za niecałe 5 dolarów?
Michel Roux to francuski szef kuchni od 50 lat mieszkający w Wielkiej Brytanii. Wspólnie z bratem wyszkolił blisko 800 najlepszych brytyjskich szefów kuchni. Ich uczniami byli m.in. Marco Pierre White i Gordon Ramsay. Jego restauracja od ponad 20 lat utrzymuje 3 gwiazdki Michelin! Z "Beatlesem kuchni" spotkał się Marcin Sawicki!
Chciała tylko zobaczyć Bałtyk... a została w Polsce na dłużej. Anita Agnihotri mieszka w Szczecinie już prawie 40 lat. Jak to się stało, że kobieta, pochodząca z bogatej hinduskiej rodziny, związała swoje losy z Polską? Czy po przyjeździe do naszego kraju potrafiła się odnaleźć? Co sprawiło, że pewnego dnia chciała wrócić do swojej ojczyzny? Poznajcie historię właścicielki najsłynniejszej w Szczecinie hinduskiej restauracji.
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Food Noble Night. Jakie dania mają w swojej ofercie nasi goście? Jakie są w trendy na rynku restauracyjnym? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli: szef kuchni wyróżniony w konkursie Tomasz Trąbski oraz Ewa Voelkel-Krokowicz, właścicielka wyróżnionej restauracji.
Postanowiła przy okazji założenia restauracji promować młodych artystów. Zobaczcie relację z otwarcia pierwszej i mamy nadzieję nie jedynej restauracji Basi Ritz.
Organizatorka Wine&Food Noble Night Edyta Brykała i Mikołaj Rey, poszukując najlepszej restauracji w Polsce, odwiedzili Ostródę, Wrocław i Warszawę. Czy któreś z dań zaproponowanych przez szefów kuchni zaskoczyło ich?
Czym restauracje biorące udział w konkursie "Wine&Food Noble Night" zaskoczyły Mikołaja Reya?
Podobno siedzenie i jedzenie przy wspólnym stole zbliża. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Odwiedził restaurację, w której zamiast czteroosobowych stolików, stoi jeden stół socjalny. Filip nie tylko podpytywał gości o wrażenia dotyczące stołu, ale również moderował rozmowę ludzi, którzy przed wejściem do restauracji nie znali się.
W tym roku wyróżnienie gwiazdką otrzymała jedna z warszawskich restauracji. Gwiazdki przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje na całym świecie. Czym różnią się serwowane posiłki w zachodnich restauracjach od tych podawanych w polskich? W studiu dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michel Moran, juror programu Masterchef i szef kuchni, oraz Artur Moroz -restaurator.
Na ostro, słodko, a może w kwaśnym sosie? Są kraje, w których psie mięso jada się tak chętnie, jak w Polsce wieprzowinę lub drób. Być może wkrótce i w Polsce będzie można spróbować psiny, bo w Warszawie ma powstać wietnamska restauracja, w której podawane będzie psie mięso. Jak na tę wiadomość zareagowali mieszkańcy Warszawy? Kim jest tajemniczy Jakub Pham? I czy w Polsce da się kupić psie mięso? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki udał się do najbardziej wykwintnej, znanej i zarazem najdroższej restauracji w Irlandii. Kto jada w tej restauracji i jakie serwuje się tam potrawy? Jak zasobny portfel musiałby mieć Marcin, by skorzystać z oferty irlandzkiej restauracji?
Nieuczciwe praktyki klientów to tylko włos w zupie? A może podkładają także muchy? Jakimi klientami restauracji są Polacy? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Agnieszka Kręglicka i Mateusz Gessler. Czy nasi goście mieli styczność z trudnymi klientami i jak sobie z nimi poradzili?