W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.
Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z propozycji Pauliny Hofman, autorki bloga "Smakowity kąsek". To będzie tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.
Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia polska w eleganckiej odsłonie! Katarzyna Bosacka przygotowała: śledzia w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą. Brzmi pysznie.... i tak smakuje! Polecamy!
Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?
Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.
Andrzej Polan uwielbia kuchnię polską i chętnie gotuje polskie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował schab z kaszanką, jabłka w kminku i ziemniaki z chrzanem, a także suma z sosem z ogórka kiszonego i borowikami oraz ciasto śliwkowe. No co macie największą ochotę? :)