Schab z kaszanką, jabłka w kminku, ziemniaki z chrzanem
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 dobre kaszanki
4 cebule
4 jabłka
2 łyżki masła
100 g chrzanu
10 ziemniaków
3 łyżki miodu akacjowego
majeranek
kminek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kaszankę pozbywamy osłonki, cebulę przesmażamy, łączymy z kaszanką, doprawiamy przyprawami. Gotową kaszankę studzimy, formujemy na folii spożywczej długie pęto i zamrażamy. Schab nacinamy w środku, tworząc otwór, dokładnie oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Zamrożoną kaszanką nadziewamy mięso. Tak zrobione wstawiamy do piekarnika, na plastrach cebuli, podrumienimy, a następnie zalewamy wodą, niech się dusi. Jabłka przesmażamy na patelni z dodatkiem masła i kminku. Delikatnie oprószamy cukrem. Upieczony schab podajemy w plastrach z jabłkami i puree chrzanowym.
Sum, sos z ogórka kiszonego, borowiki
Składniki:
400 g suma
250 g ogórków kiszonych
250 g cebuli
10 ziemniaków
4 świeże borowiki
200 ml śmietany 30 %
50 g masła
koperek
natka pietruszki
jałowiec
pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, borowiki również i przesmażamy na patelni, suma sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Do suma z cebulą, borowikami dodajemy obranego pokrojonego ogórka kiszonego, chwilę smażymy i zalewamy wszystko śmietaną. Dusimy razem, do momentu, aż sos lekko odparuje. Podajemy ze smażonymi ziemniakami lub z wody.
Ciasto drożdżowe, kruszonka, śliwki
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 jajka
200 g cukru
cukier wanilinowy
60 g drożdże
200 g masła
około 500 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, troszkę mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubijamy na kogel-mogel, masło rozpuszczamy. Rozczyn łączymy z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
cukier wanilinowy
cynamon
z w/w składników przygotowujemy kruszonkę.
1 kg węgierek
1 słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN