Śledź w mrożonych cytrynowych łódkach
Składniki:
Kilka płatów śledzia solonego z beczki lub w oleju
pół cebuli
pół pęczka koperku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cukru
4 cytryny
Kostki lodu
łyżka czarnego kawioru (do dekoracji, opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śledzia wypłukać, namoczyć w mleku, po godzinie, wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małe dzwonka. Cebulę pokroić w piórka, koperek posiekać. Wymieszać z jogurtem, zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki "łódeczki" zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować czarnym kawiorem lub gałązkami koperku.
Krem z buraków z porto
Składniki:
8 średnich buraków
łyżka oleju rzepakowego
5 szklanek soku pomarańczowego
2 łyżki masła
spory kieliszek porto
2 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Buraki wyszorować, posmarować olejem, wstawić na 60-80 minut w brytfannie do piekarnika w temp. 180 stopni. Piec, aż będą miękkie. Wystudzić, pokroić, zalać sokiem pomarańczowym, zmiksować. Dodać masło. Zagotować. Posolić, popieprzyć, na koniec dodać porto. Podawać z kleksem śmietany.
Pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami
Składniki:
2 piersi kacze (4 ćwiartki)łyżka majeranku
1/3 szklanki śmietanki 18 proc. w kartonie
kieliszek miodu pitnego dobrej jakości
Pół kilograma ugotowanych ziemniaków
Pół pęczka pietruszki
jajko
mąka pszenna
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pół główki kapusty czerwonej, pół szklanki żurawiny, spora żyłka miodu, 2 łyżki masła, ocet balsamiczny
Skórę piersi nacinamy raz przy razie. Doprawiamy solą, pieprzem. Kładziemy na patelni od strony skóry. Smażymy 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy majerankiem, wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Tłuszcz zlewamy z patelni do garnuszka, dolewamy śmietankę, zagotowujemy, dolewamy miód pitny, odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia. Ziemniaki przecieramy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy drobniutko posiekaną natkę i tyle mąki, by powstało ciasto odchodzące od dłoni. Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałeczek i kroimy ukośnie w kopytka. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. Kapustę kroimy w piórka, masło podgrzewamy lekko na patelni, wrzucamy kapustę, podsmażamy aż zmięknie. Wkładamy do garnka, dolewamy trochę wody, wrzucamy żurawinę, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Dusimy przez 45 minut. Kapusta powinna być miękka, słodko-kwaśna.
Składniki:
Pół kilo maki pszennej
pół szklanki gorącej wody
łyżka oleju rzepakowego
trzy łyżki kakao
2 jabłka szare renety
pół kostki sera białego tłustego
łyżka masła
tabliczka białej czekolady dobrej jakości
trzy łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier. Do miski przeciskamy przez praskę ser, dodajemy ostudzone jabłka i posiekaną czekoladę. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej. Rozwałkowujemy. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka, formujemy dość duże pierogi, nadziewamy je masą jabłkową. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy polane białą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN