Praca, zakupy i gotowanie. W świątecznym szaleństwie często bardzo trudno znaleźć chwilę dla siebie. Odpoczynek jest jednak bardzo istotny i warto o nim pamiętać. A jeśli relaks, to tylko z filiżanką ulubionej kawy.
W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
French press, nazywany również praską francuską, coffee press czy french pot, to proste urządzenie, pozwalające zaparzyć pyszną kawę w domu. Taki zaparzacz wymaga jedynie grubo mielonych ziaren oraz gorącej wody. Podstawą jego działania jest tłok z sitkiem przyciskającym fusy.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Masz ochotę na filiżankę aromatycznej kawy? Znudziła ci się klasyczna czarna czy latte? Sprawdź, jak przygotować aromatyczną kawę pięciu przemian, która jest nie tylko smaczna, ale też bogata w prozdrowotne właściwości. Wywodzi się ona z chińskiej medycyny tradycyjnej.
Poznały się w liceum, jednak dopiero po 18 latach od ukończenia szkoły zacieśniły relację. Agata Pudełek i Jola Czermińska to przyjaciółki, które wspólnie prowadzą plantację ekologicznej kawy. Skąd wzięła się ich pasja?
Kawa piernikowa często pojawia się w menu kawiarni w sezonie jesienno-zimowym. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych mlecznych kaw, która pozwala zanurzyć się w atmosferę zbliżających się świąt. Sprawdź, jak przygotować piernikową kawę krok po kroku oraz jak zrobić przyprawę piernikową.
Każdy kraj ma swój zwyczaj picia kawy i sposób jej zaparzania – również Wietnam nie odbiega pod tym względem od pozostałych państw. Kawę po wietnamsku można pić zarówno na ciepło, jak i przyrządzić z niej chłodzący napój z kostkami lodu. Tradycyjnie dodaje się do niej gęste, słodkie skondensowane mleko.
Bulletproof coffee to kawa przyrządzona zgodnie z recepturą opracowaną przez amerykańskiego biznesmena i blogera Dave’a Aspreya. Kuloodporna kawa zawiera masło i olej MCT. Taka kompozycja ma dodawać energii przed treningiem, wspomagać pracę mózgu oraz przyspieszać odchudzanie.
Kawa z cynamonem jest napojem chętnie wybieranym przez osoby na diecie redukcyjnej. Wszystko przez połączenie składników wspomagających spalanie tłuszczu. Co więcej, kawa z cynamonem jest pachnąca i pyszna, dlatego odchudzające się osoby chętnie sięgają po nią również z powodu doznań zmysłowych.
Kawa jest napojem bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. W zależności od preferencji wybierana jest czarna, z mlekiem, z cukrem lub w ogóle niesłodzona. Co ma wpływ na jej smak i czy rzeczywiście jest niezdrowa? Wyjaśnia baristka Irmina Wałęga.
Kawa widziana we śnie jest najczęściej odzwierciedleniem nastawienia i otwartości osoby śniącej, gotowości do podejmowania wyzwań. Jednak w zależności od rodzaju napoju i postaci, w jakiej on występuje, sen może mieć także inne znaczenia. Zobacz, jaką interpretację proponuje sennik.
Kawa z żołędzi staje się obecnie coraz popularniejsza, nie tylko wśród miłośników żywności ekologicznej. Jednak kawa żołędziówka znana była już w XIX wieku. Mówi się nawet, że kawę z żołędzi pijał sam Fryderyk Chopin.
Barista to w Polsce zawód stosunkowo młody. Jeszcze ćwierć wieku temu niewiele osób w naszym kraju kojarzyło kim jest barista i czy właściwie się zajmuje. Teraz rzadko kto idzie po prostu na kawę, tylko chce otrzymać atrakcyjnie wyglądający napój stworzony przez baristę.
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Mateusz Hładki postanowił odwiedzić także naszą plażową strefę Tchibo gdzie mrożoną kawą ugościły go, znana z programu "MasterChef Junior", Anika Ćwiek i jej mama Dorota.
Julka Cymbaluk to zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior. Dziennikarce Dzień Dobry TVN Katarzynie Olubińskiej pokazała, jak przygotować koktajl na bazie kawy.
Kawa mrożona jest pyszna, dobrze smakuje zwłaszcza latem. Jak ją przygotować w niekonwencjonalny sposób, czyli za pomocą "sztuczek" kuchni molekularnej? O tym mówił zwycięzca 3. edycji MasterChefa Juniora Bartek Kwiecień.
Okazuje się, że kawa nie jest taka zła, jak się do tej pory niektórym wydawało. Wcale nie wypłukuje magnezu i nie podnosi ciśnienia. O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka. Jaka kawa jest najzdrowsza? Ile kaw można pić w ciągu dnia?
Wielu z nas zaczyna dzień od kawy. O tej idealnej mówił w kawiarence TVN Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk. Czy prezentowany przez niego ekspres do kawy może zastąpić baristę? Jak spersonalizować kawę? Lepiej kupić zmieloną już kawę czy całe ziarna?
Z dziesięcioletnich badań hiszpańskich kardiologów wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie wychodzą nam na zdrowie. Jak ją parzyć, by była dobra? Odpowiedzi szukał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
Pewien fiński milioner stwierdził ostatnio, że odmawiając sobie awokado i kawy na mieście można zaoszczędzić na dom. No to ilu kaw należy nie wypić, a awokado nie zjeść, aby zbudować wypasioną chatę? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer po raz kolejny wkracza do akcji, przepytuje ekonomistów, milionerów i zwykłych (ale tylko tych z kawą w ręku) Polaków. A ty potrafisz żyć bez kromki chleba z rozmazanym awokado?
Gorąca woda z imbirem, sok z cytryny, czy zielona herbata? Czym zastąpić poranną kawę, od wypicia której większość z nas zaczyna dzień? W Dzień Dobry TVN dziennikarka i autorka bloga o zdrowym życiu Agata Puk zaproponowała nam alternatywne napoje. Dalibyście radę całkowicie porzucić kawę?
Kopi luwak to najdroższa kawa na świecie - jej kilogram kosztuje około tysiąca euro. Rocznie na całym świecie produkuje się jej zaledwie ok. 700 kg. Jest wyjątkowa ze względu na swoje właściwości smakowe, prozdrowotne oraz sposób wydobywania.
W piątek w Dzień Dobry TVN: tylko tysiąc dolarów za kilogram - Andrzej Meller na plantacji najdroższej kawy na świecie. Oprócz tego: w takim miejscu człowiek od razu robi się bardziej romantyczny - jak stworzyć takie pełne uroku mieszkanie? A na koniec banan na dobry humor - jak to co jemy ma wpływ na nasze emocjonalne i psychiczne zdrowie? Bądźcie z nami o 8.00! Zapraszają: Dorota Wellman i Marcin Prokop.
Diego Galdiano jest nie tylko baristą i właścicielem włoskiej knajpki, w której serwuje się wyśmienitą kawę, ale również utalentowanym pisarzem. Na swoim koncie ma trzy niezwykle czarujące historie miłosne: "Pierwsza kawa o poranku", "Żeby miłość miała twoje oczy" i "Zadbam o to, żeby cię nie stracić". W Dzień Dobry TVN powiedział Uli Chincz o swojej twórczości i serwował kawę naszym widzom.
Czasami, kiedy czujemy znużenie, sięgamy po napoje i przekąski, które mają dodać nam energii. Zazwyczaj są to produkty, które - owszem - pobudzają nas, ale tylko na chwilę. Po jej upływie zmęczenie powraca. Jakie zatem produkty należą do spożywczych wampirów energetycznych? Kiedy kawa pobudzi nas na dłużej? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.
W studiu Dzień Dobry TVN od samego rana pachnie dziś pyszną kawą za sprawą dwóch trenerek baristów z sieci kawiarni Costa Coffee: Aleksandry Perz i Kamili Gonciarz. Trenerki zdradziły nam też sekret dobrej kawy. Czym jest crema i jak ją zrobić? W jaki sposób można malować mlekiem na kawie? Po czym poznać dobrą kawiarnię?
Podobno w Neapolu robią najlepszą kawę. Postanowiła to sprawdzić Monika Mariotti. Zobaczcie, jaki był rezultat jej poszukiwań. Dzięki jej podróży do Neapolu dowiedzieliśmy się, jak wyglądają kawy: długa, krótka, dziadka i na trzy C ;) Poznaliśmy też interesujące zasady jazdy po mieście. Jak Monika czuła się po wypiciu jedenastu kaw? :)
Jak się okazuje, nie tylko niedobór wody w organizmie jest szkodliwy dla zdrowia, ale również picie jej w zbyt dużych ilościach. Co się dzieje w ciele człowieka, kiedy ten wypije za dużo płynów? Dlaczego nie powinniśmy pić przed snem? Ile należy pić w ciągu dnia? Czy rzeczywiście kawa odwadnia organizm? Kiedy dozwolone jest picie większej ilości płynów? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Agnieszkę Piskałę, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.