W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z babeczkami! I to nie byle jakimi, bo: z babą piaskową i babką piernikową:) A wtórował im młody por! Smacznego
O pochodzeniu sękacza krążą rozmaite podania i legendy. Jak podaje jedna z nich, najstarszy przepis na sękacza pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika. Krytyk kulinarny Maciej Nowak w kolejną kulinarną podróż wybrał się na białostocczyznę. Maciej odwiedził gospodarstwo agroturystyczne Hamulka położone w otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego, gdzie zgłębił tajniki powstawania prawdziwego sękacza. Jak poznać czy kupiony przez nas sękacz jest świeży?
Mistrz Andrzej Polan zdradza swój przepis na najlepsze na świecie pączki. Najważniejsze, jeżeli chodzi o pączki, jest ciasto. Jak je zrobić? Jaką konfiturę dodać do pączków - wiśniową czy z owoców cytrusowych? Dziś Tłusty Czwartek, dlatego do woli możecie rozsmakowywać się w pączkach!
Amerykanie już dawno oszaleli na ich punkcie, w Polsce moda na te puchate pyszności panuje od niedawna. Często mylone z muffinem. Moda na nie zaczęła się od słynnej nowojorskiej cukierni "Magnolia", w słynnym "Seksie w wielkim mieście". Maciej Nowak, nasz "etatowy" podróżnik kulinarny udał się w poszukiwania prawdziwych cupcake'ów.
Było ich trzech - przynieśli mirrę, kadzidło i złoto. A nasza Anna Starmach do studia Dzień Dobry TVN przyniosła kandyzowane owoce, włoskie orzechy i dużo cukru. Z tych składników przygotowała przepyszne ciasta na święto Trzech Króli i, mało tego, ukryła w nich niespodziankę! Jaką?
Makaroniki, ruloniki, babeczki, czyli małe, pyszne i w sam raz na sylwestrowy deser. W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan tym razem na słodko!
Mistrz Andrzej Polan poleca na święta ciasto czekoladowe zwinięte w rulon, chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą oraz świąteczne ciasto z gór. Koniecznie wypróbujcie przepisów Andrzeja Polana.
Pieczony, na zimo, a nawet bez sera. Sernik to typowe świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć naszym stole. Anna Starmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na amerykański cytrynowy cheescake oraz sernik à la tiramisu. A Wy, jakie macie pomysły na swój świąteczny sernik?
W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpił mak, czyli składnik ciast, bez którego nie możemy się obyć w święta. A szefem naszej kuchni był Andrzej Polan.