Bakterie w przewodzie pokarmowym odpowiedzialne za przybieranie na wadze? Okazuje się, że od flory bakteryjnej w naszych jelitach może zależeć to, czy jesteśmy szczupli czy mamy nadwagę. Jak to możliwe? O tym w Dzień Dobry TVN dr Paweł Grzesiowski oraz dietetyczka Dorota Osóbka. Czy można pobrać jelitową florę bakteryjną od osoby szczupłej i zaszczepić ją u otyłej?
Są wszechobecne - w pracy, w domu, w środkach transportu publicznego. Towarzyszą nam od dnia narodzin. Okazuje się, że nie jest ich najwięcej w toaletach. Dlaczego plastikowe deski do krojenia produktów spożywczych zawierają więcej zarazków niż drewniane? Jak prawidłowo myć ręce? W studiu Dzień Dobry TVN, dr Grzegorz Madajczak z Zakładu Bakteriologii NIZP–PZH udzielił porad, jak walczyć z zarazkami i bakteriami niekorzystnie wpływającymi na nasze zdrowie.
Po aferze solnej mamy kolejną aferę spożywczą. W suszu jajecznym produkowanym pod Kaliszem były bakterie chorobotwórcze. Ten susz dostał się do majonezu, makaronów do ciast i innych wyrobów, w których się go stosuje. Czy takie produkty mogą nam zaszkodzić? O to zapytaliśmy dr. Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.