Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami?

GettyImages-626536561.jpg
GettyImages-626536561.jpg
Każde państwo azjatyckie, które produkuje pałeczki do jedzenia, preferuje różne ich wzory i kształty. Chińskie pałeczki są bardziej kanciaste, natomiast wietnamskie mają bardziej owalny kształt. Technika jedzenia sushi pałeczkami, bez względu na ich wzór, jest zawsze taka sama.

Sushi można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tym drugim przypadku tylko zewnętrzna warstwa panierki powinna być ciepła, samo sushi musi być zimne. Sushi można przyrządzić samemu albo kupić np. w markecie. Jednak bez względu na to, jak je przygotujemy i gdzie będziemy spożywać, powinniśmy wiedzieć, jak jeść sushi zgodnie z wymogami kultury i savoir-vivre.

Zobacz także: Kto robi lepsze sushi - mężczyźni czy kobiety?

Jak przygotować się do jedzenia sushi pałeczkami?

Przystępując do jedzenia sushi w japońskiej restauracji, w pierwszej kolejności trzeba zadbać o higienę. Dlatego przy każdym talerzu znajduje się czysty, wilgotny i ciepły ręcznik, w który można wytrzeć ręce. Jeżeli nie mamy wprawy w używaniu pałeczek, sushi możemy jeść rękami – jest to ogólnie przyjęty sposób i taka metoda spożywania tej potrawy nikogo nie zaskoczy. Jeżeli chcemy jeść pałeczkami, to musimy rozerwać ich opakowanie i oddzielić jedną od drugiej. Aby usunąć ewentualne drzazgi, najlepiej pocierać przez chwilę jedną pałeczkę o drugą.

Jak jeść sushi – różne rodzaje tej potrawy

Pod nazwą sushi kryje się wiele różnorodnych rodzajów tej potrawy. Najpopularniejsze to:

1. Nigiri – wewnątrz sushi znajduje się ryż , zawinięty kawałkami ryb, warzyw lub owoców morza.

2. Maki – ryż wraz z innymi składnikami zawinięty w płaty nori (rodzaj wodorostów).

3. Ura-maki – odwrócenie klasycznego maki – składniki zawinięte są w nori, który z kolei otoczony jest w ryżu .

4. Hoso-maki – cienkie rolki ryżu, uzupełnione jednym składnikiem (ryba, owoce morza), zawinięte w połowie paska nori.

5. Futo-maki – to grube rolki ryżu uzupełnione o różne składniki, zawinięte w nori.

6. Chirashi – w tym przypadku sushi podawane jest w miseczce . Wymieszany w niej jest ryż z różnymi składnikami.

7. Gunkan – to ryż zawinięty w nori, najczęściej pokryty ikrą, ale możliwe jest też użycie innych produktów.

8. Inari – jest to tofu smażone w głębokim oleju , a wypełnione ryżem i innymi dodatkami.

9. Sashimi – to plastry surowej ryby, które podawane są z wasabi i sosem sojowym.

Bez względu na to, jaki rodzaj sushi spożywamy, trzeba wiedzieć, jak jeść je pałeczkami.

Zobacz także: Ella Eyre jest fanką polskiego sushi

Jak prawidłowo trzymać pałeczki sushi?

Podstawą prawidłowego jedzenia sushi pałeczkami jest nauka odpowiedniego ich trzymania. Jedną pałeczkę opieramy na palcu serdecznym, jednocześnie umieszczając ją między kciukiem, a palcem wskazującym. Drugą pałeczkę musimy złapać w środku, zarówno kciukiem, jak i palcem wskazującym. Końcówki pałeczek trzeba wyrównać, aby znajdowały się na tej samej wysokości. Najprostszą czynnością, którą można wykonać w tym celu, jest trzykrotne uderzenie pałeczkami o stół.

Używanie pałeczek w jedzeniu sushi – podstawy savoir-vivre

W japońskich restauracjach obowiązuje kilka podstawowych zasad, jak jeść sushi pałeczkami. Służą one kulturze jedzenia, a także wygodzie spożywania sushi.

1. Nie wolno oblizywać pałeczek ani wskazywać nimi na inne osoby.

2. Pałeczkami nie wolno również przesuwać naczyń na stole , można to robić tylko rękoma.

3. Pałeczki do sushi trzyma się zawsze w środku. Trzymanie zbyt wysoko lub zbyt nisko jest nie tylko nieeleganckie, ale też po prostu niewygodne.

4. W sytuacji gdy ktoś poprosi nas o kawałek sushi, to podajemy je drugim, niezaostrzonym końcem.

5. Sushi nie nabija się na pałeczkę, zawsze trzeba podawać je, wkładając pomiędzy jedną a drugą pałeczkę.

6. Kiedy kończymy posiłek, to układamy pałeczki na talerzu, równolegle do naczynia, na którym jedliśmy , ostrymi końcami skierowane w lewo.

Zobacz także: W kuchni DDTVN: sushiburger

Zasady jedzenia pałeczkami sushi typu maki

Ważną rzeczą przy jedzeniu jednej z popularniejszych odmian sushi, czyli maki (ryba zawinięta w wodorosty), jest umiejętne korzystanie z dodatków. Jeżeli używa się sosu sojowego, to nie wolno maczać w nim całego kawałka, a jedynie zamoczyć w nim jego brzegi. Co ciekawe, dopuszczalne jest też jedzenie maki palcami. Fani ostrzejszych smaków lubią dodać wasabi. Eksperci radzą dodawanie niewielkiej ilości tej przyprawy , aby nie przytłoczyła ona prawdziwego smaku sushi. Przy jedzeniu sushi pałeczkami można doprawić je imbirem. Warto pamiętać, że imbiru nie nakłada się bezpośrednio na sushi, a spożywa się go małymi kawałkami, między kolejnymi kęsami ryby.

Więcej:

Zobacz film: Ogniem i nożem - pojedynek na sushi. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości