Grille elektryczne – pomysł na szybkie i zdrowe przyrządzenie zapiekanych potraw

Karkówka z grilla
Lew Robertson/Getty Images
Źródło: Stone RF
Dobry grill elektryczny posłuży nie tylko do przygotowania smacznych przekąsek, ale będzie również łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Mały grill elektryczny doskonale sprawdzi się w domu lub na balkonie, natomiast do ogrodu polecane jest urządzenie o znacznie większych rozmiarach. Warto sprawdzić, jaki grill elektryczny wybrać i jakie potrawy można na nim przyrządzić.

Potrawy z grilla elektrycznego praktycznie niczym się nie różnią od tych przyrządzanych na tradycyjnym ruszcie. Wiele tutaj zależy od fantazji osób gotujących. Mimo wszystko warto przejrzeć przepisy i zainspirować się najciekawszymi smakami. To pomoże dobrać najlepszy grill elektryczny, odpowiadający na potrzeby i oczekiwania jego użytkowników.

Jaki grill elektryczny wybrać?

Grillowanie w Polsce jest już niemalże tradycją. Większość osób posiadających dom z ogrodem ma na swoim wyposażeniu grill. Może to być zarówno klasyczne urządzenie, jak również nowoczesny ogrodowy grill elektryczny. Niezależnie od jego typu, przeznaczenie zawsze będzie takie samo: przyrządzanie smacznych potraw z rusztu. Decydując się na zakup grilla elektrycznego na balkon, do ogrodu lub do kuchni, warto sprawdzić, jakie urządzenie będzie najlepsze dla jego przyszłych właścicieli i czy warto kupić grill elektryczny.

Jednym z najpopularniejszych modeli jest grill elektryczny stojący, który przypomina tradycyjny grill na węgiel lub drewno. Ze względu na swoje gabaryty, przeznaczony jest do ogrodów lub na balkon. Może występować w wersji jako grill elektryczny zamykany, otwarty lub grill elektryczny z pokrywą, w zależności od tego, jakie będą przyrządzane na nim potrawy.

Grill elektryczny domowy powinien być małych rozmiarów, ale posiadać wiele różnych funkcji. Największym zainteresowaniem cieszą się urządzenia z wbudowanym rusztem, który umieszczony jest nad grzałką. Ponieważ posiada dużą powierzchnię użytkową, można na nim przyrządzić kilka potraw równocześnie. Niestety ze względu na budowę, czyszczenie grilla elektrycznego tego typu jest dość uciążliwe, ponieważ tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę. Alternatywą może być grill elektryczny ceramiczny, który najczęściej nie wymaga używania tłuszczu, dzięki czemu jest łatwy w utrzymaniu czystości. Inną propozycją jest grill typu raclette, występujący najczęściej w kształcie koła. Jego górna część zbudowana jest z okrągłej płyty, pod którą znajdują się małe patelnie. Główną zaletą tego urządzenia jest sposób odprowadzania tłuszczu, który gromadzi się w specjalnych rynienkach.

Istnieją także urządzenia do profesjonalnego użytku w restauracjach. Grill elektryczny gastronomiczny wyróżnia się przede wszystkim ogromną powierzchnią użytkową, pozwalającą na przygotowanie wielu potraw w tym samym czasie. Zastanawiając się, jaki grill elektryczny kupić, należy kierować się nie tylko jego ceną, rozmiarami i przeznaczeniem, ale również potrzebami żywieniowymi jego użytkowników.

Co można zrobić na grillu elektrycznym?

Na grillu elektrycznym można przyrządzić te same potrawy, co na grillu tradycyjnym. Najczęściej smażone są wszelkiego rodzaju mięsa, przygotowywane na wiele różnych sposobów. Najchętniej grillowany jest drób, zwłaszcza piersi z kurczaka, które po zapieczeniu smakują wyjątkowo dobrze i soczyście. Jeśli użytkownicy dadzą upust swojej fantazji, nawet z pozoru nudne danie może się okazać wykwintną potrawą.

Popularne są również warzywa z grilla, choć nie wszystkie będą nadawały się do opiekania. Zazwyczaj przyrządza się cukinię, ziemniaki, paprykę oraz cebulę, a także grzyby, np. pieczarki. Coraz powszechniejsze jest grillowanie ryb, a nawet owoców morza, zwłaszcza krewetek. Dzięki specjalnym funkcjom dostępnym w grillach elektrycznych z łatwością można regulować temperaturę smażenia oraz poziom wypieczenia. Pozwala to na swobodne określenie stopnia twardości mięsa, czego nie możemy osiągnąć, korzystając z tradycyjnych urządzeń grillujących.

Czy grill elektryczny jest zdrowy?

Przyrządzanie potraw na urządzeniach elektrycznych daje możliwość kontroli rozprowadzania temperatury na całej powierzchni grzewczej. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko przypalenia potraw. Tę zaletę docenią przede wszystkim kobiety w ciąży, które muszą unikać niedopieczonych lub nadmiernie wysmażonych dań. Dlatego, aby grillowane potrawy były zdrowe, należy umiejętnie korzystać z dostępnych w urządzeniu funkcji. Warto zwrócić uwagę na to, że w większości grilli elektrycznych nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, co z pewnością ma prozdrowotne właściwości. Nie bez znaczenia jest również to, co będzie przyrządzane na ruszcie. Niektóre potrawy same w sobie są tłuste, a upieczenie ich wcale nie sprawi, że nagle staną się zdrowsze. Najbardziej bezpieczne są chude mięsa (kurczak, cielęcina, wołowina), serek tofu, warzywa oraz szaszłyki.

>>> Zobacz także:

Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla

Czyszczenie grilla domowymi sposobami. Jak to zrobić krok po kroku?

Pyszne dania na grilla - dla wegetarian i mięsożerców. Przepisy Katarzyny Bosackiej

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości