Jak wyjść z zadłużenia? Ekspert wskazuje, jaki popełniamy kluczowy błąd

Polacy zadłużeni na potęgę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kredyty stają się codziennością, a mimo tego wciąż nie potrafimy sobie radzić z ich spłacaniem oraz odpowiednim gospodarowaniem środkami finansowymi. Maciej Samcik, dziennikarz ekonomiczny i bloger śpieszy z pomocą wszystkim kredytobiorcom, dając cenne wskazówki.

Gdzie Polacy pożyczają pieniądze?

Pragnienie posiadania dużej ilości dóbr bywa niekiedy zgubne. Szczególnie, gdy na rzeczone przyjemności brakuje nam pieniędzy. Z pomocą przychodzą do nas wtedy banki i inne instytucje, w których można wziąć pożyczkę. Gdzie Polacy zadłużają się najczęściej?

- Najczęściej w bankach, ale też w sytuacji, w której już mają długi i nie są specjalnie wiarygodni dla banków, to idą do firm pożyczkowych. To przeważnie powoduje wzrost ich zadłużenia. Posiadanie długów nie jest problemem, dopóki obciążenie tymi długami nie rośnie. Niebezpiecznie się robi wtedy, gdy musimy zamienić jeden dług tańszy na droższy i wtedy mamy klasyczną spiralę zadłużenia - powiedział Maciej Samcik, dziennikarz ekonomiczny, bloger. - Produkty, które kupujemy drożeją znacznie szybciej, przeważnie dwucyfrowo.

Jak poradzić sobie z zadłużeniem?

Wiele Polaków nie potrafi znaleźć rozwiązania w walce z coraz to większym i bardziej przytłaczającym nie tylko finansowo, ale również psychicznie długiem. Okazuje się, że jest na to sposób.

- Najprostszym rozwiązaniem jest zwiększyć sobie dochody. Większa praca, większe dochody. Jeśli tego nie możemy zrobić, to pierwszą rzeczą jest wydłużenie tych kredytów. Spowodowanie, żeby ich spłata trwała dłużej, ale wtedy pojedyncza rata jest mniejsza i przestaje zabijać nasz domowy budżet. Często najważniejsze jest spłacenie największego długu. Można również kredyty sobie skonsolidować, żeby mieć jedną ratę do płacenia, jeden termin - przyznał ekspert.

Zobacz także:

Autor: Milena Jaworska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana