TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RUKOLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM KOZIM
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
6 posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanych kaparów
400 g pokruszonego sera koziego
2 czerwone cebule
2 łyżki miodu pszczelego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek rukoli
8 listków świeżej bazylii
6 ząbków czosnku
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Sól, tymianek, słodka papryka węgierska , pieprz indyjski Prymat
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać miód, orzeszki pinii, dusić przez około 10 minut, a następnie doprawić do smaku tymiankiem i słodką papryką. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, zawinąć brzegi do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 10 minut w temperaturze 180 C. Na cieście ułożyć cebulę z miodem, czosnkiem i orzeszkami piniowymi. Całość posypać kozim serem, oprószyć słodką papryką oraz grubo mielonym czarnym pieprzem i piec 20 minut w temperaturze 180 C. Tak przygotowaną tartę podawać na ciepło posypaną rukolą, suszonymi pomidorami, posiekanymi kaparami i listkami świeżej bazylii. Warto również skropić danie kremem balsamico, np. czekoladowym.
ZUPA Z PORÓW, ZIEMNIAKÓW I RUKOLI PODANA Z GRZANKAMI Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki dla 4 osób:
2 duże ziemniaki
2 średniej wielkości pory
Duża garść rukoli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 posiekane dymki
2 posiekane kawałki selera
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Kucharek
300 ml chudej śmietany
Sól morska, szczypta słodkiej papryki węgierskiej, kminek, gałka muszkatołowa, grubo mielony pieprz czarny indyjski
Grzanki:
2 kromki wieloziarnistego chleba tostowego
100 g tartego sera gorgonzola
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać dymkę, pory, selera oraz ziemniaki. Całość smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać bulion i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu zupy dodać pokrojoną rukolę, lekko ostudzić i zmiksować, aby otrzymać gładką, kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę i całość doprawić do smaku . Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony w kostkę chleb tostowy. Gdy grzanki będą chrupiące i lekko brązowe, dodać gorgonzolę i poczekać, aż się rozpuści. Całość wymieszać tak, aby grzanki były dokładnie obtoczone serem. Zupę podawać z grzankami z serem pleśniowym.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN