Materiał promocyjny

Zupa z porów i tarta z rukolą

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" razem z Robertem Sową potrawy przygotowała dla nas aktorka Katarzyna Żak. Zobaczcie, co przygotowała w kuchni i, jak sobie radziła u boku mistrza Sowy.

TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RUKOLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM KOZIM

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

6 posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżka posiekanych kaparów

400 g pokruszonego sera koziego

2 czerwone cebule

2 łyżki miodu pszczelego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek rukoli

8 listków świeżej bazylii

6 ząbków czosnku

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Sól, tymianek, słodka papryka węgierska , pieprz indyjski Prymat

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać miód, orzeszki pinii, dusić przez około 10 minut, a następnie doprawić do smaku tymiankiem i słodką papryką. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, zawinąć brzegi do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 10 minut w temperaturze 180 C. Na cieście ułożyć cebulę z miodem, czosnkiem i orzeszkami piniowymi. Całość posypać kozim serem, oprószyć słodką papryką oraz grubo mielonym czarnym pieprzem i piec 20 minut w temperaturze 180 C. Tak przygotowaną tartę podawać na ciepło posypaną rukolą, suszonymi pomidorami, posiekanymi kaparami i listkami świeżej bazylii. Warto również skropić danie kremem balsamico, np. czekoladowym.

ZUPA Z PORÓW, ZIEMNIAKÓW I RUKOLI PODANA Z GRZANKAMI Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki dla 4 osób:

2 duże ziemniaki

2 średniej wielkości pory

Duża garść rukoli

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 posiekane dymki

2 posiekane kawałki selera

700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Kucharek

300 ml chudej śmietany

Sól morska, szczypta słodkiej papryki węgierskiej, kminek, gałka muszkatołowa, grubo mielony pieprz czarny indyjski

Grzanki:

2 kromki wieloziarnistego chleba tostowego

100 g tartego sera gorgonzola

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać dymkę, pory, selera oraz ziemniaki. Całość smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać bulion i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu zupy dodać pokrojoną rukolę, lekko ostudzić i zmiksować, aby otrzymać gładką, kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę i całość doprawić do smaku . Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony w kostkę chleb tostowy. Gdy grzanki będą chrupiące i lekko brązowe, dodać gorgonzolę i poczekać, aż się rozpuści. Całość wymieszać tak, aby grzanki były dokładnie obtoczone serem. Zupę podawać z grzankami z serem pleśniowym.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości