Materiał promocyjny

Zioła w kuchni

Dzisiaj zapraszamy na ziołową kuchnię Andrzeja Polana, który proponuje przepisy na borowiki w śmietanie z tymiankiem i cherry, polędwiczki wieprzowe w wiórkach ziemniaczanych oraz kruche ciasto ze śliwkami i bazylią.

Borowiki w śmietanie z tymiankiem i cherry

Składniki:

400 g borowików

cebula

300 ml śmietany (36%)

80 g masła

40 ml Cherry

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Borowiki czyścimy dokładnie i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na klarowanym maśle, dodajemy do niej pokrojone borowiki. Dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy cherry i śmietanę. Odparowujemy do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, którego nie żałujemy. A do borowików pasują

kotleciki z polędwiczek wieprzowych w wiórkach ziemniaczanych

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych

100 ml oliwy z oliwek

4 ziemniaków

jajko

czarny pieprz

natka pietruszki

koperek

tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy i wstawiamy do oliwy wraz z ziołami. Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce do jarzyn. Do ziemniaków dodajemy jajko, majeranek, tymianek. Możemy dodać też troszkę cebuli do smaku. Obtaczamy mięso w mące, ziemniaczanej masie i smażymy na patelni na złoty kolor.

Kruche ciasto ze śliwkami i bazylią

Składniki:

300 g mąki

150 g masa

3 żółtka

3 białka

cukier waniliowy

1 łyżka kakao

jajko

1 kg śliwek

żel-fix

250 g cukru (150 g do ciasta i 100 g do śliwek)

świeża bazylia

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, cukru oraz cukru waniliowego przygotowujemy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem wymieszanym z kakao i zwijamy roladki. Kroimy w cienkie plastry. Plastrami wyklejamy boki i dno tortownicy. Podpiekamy w piekarniku około 15 minut. Śliwki mieszamy z żel- fixem i przesmażamy krótko na patelni. Dodajemy cukier, bazylię. Wykładamy wszystko razem na podpieczone ciasto. Wierzch dekorujemy ubitą pianą z białek z cukrem. Pieczemy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości