Konfitura cebulowa
Składniki:
- ½ kostki masła
- 4 duże czerwone cebule
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/3 – ½ szklanki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy na dużej patelni i gdy tylko się roztopi dodajemy czerwoną cebulę – obraną i pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, cebula musi stać się miękka i lekko złocista.
Następnie dodajemy brązowy cukier (jeśli go nie mamy, możemy zastąpić białym cukrem), czerwone wino, ocet, około ½ łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz. Całość gotujemy na większym ogniu, aż płyn się zagotuje, potem zmniejszamy do średniego, aż wino i ocet odparują prawie całkowicie.
Przyprawiamy na koniec ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z deską serów, na grzankach, do burgerów czy pasztetu.
Tarte tatin z szalotkami
Składniki:
Ciasto
- 150g zimnego masła
- 300g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatki
- 300-400g szalotki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 gałązki tymianku
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta - masło siekamy drobno i dodajemy do miski lub na stolnicę, gdzie czeka mąka z solą i cukrem. Rozcieramy szybko masło z mąką, im szybciej działamy tym mniej tłuszcz się roztopi, a ciasto będzie bardziej kruche. Gdy masa konsystencją zaczyna przypominać okruchy dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli jest zbyt suche dodajemy odrobinę zimnej wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowania cebulek.
Cebulki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli mamy patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika rozgrzewamy ją na kuchence z masłem i oliwą. Możemy oczywiście użyć oddzielnej patelni do smażenia i drugiego naczynia do zapiekania w piecu, jednak stracimy przy tym trochę pysznego sosu z patelni.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulki z tymiankiem. Używamy ich tyle, by wypełniły w jednej warstwie dno patelni. Na początku podsmażamy je na niezbyt dużym ogniu przeciętą stroną do dołu, po 5 minutach delikatnie je obracamy i smażymy kolejne 5.
Po podsmażeniu dodajemy do cebulek miód, ocet balsamiczny, przyprawiamy je solą i pieprzem, i karmelizujemy je. Po następnych 5 minutach cebulki układamy przeciętą stroną w dół i aranżujemy pięknie na patelni. Pamiętajcie, że to jak je teraz ułożymy ukaże się naszym oczom po upieczeniu i odwróceniu tarty.
Na cebulkach powinna znaleźć się posiekana natka pietruszki, którą przykrywamy płatem schłodzonego, rozwałkowanego ciasta. Jego brzegi podwijamy pod spód, nakłuwamy je również w kilku miejscach widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190oC piekarnika na około 30 minut. Ciasto musi się upiec i zrumienić.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie formę z tartą przykrywamy płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem (uważając by się nie poparzyć!) odwracamy tartę do góry nogami. Jeśli pojedyncze cebulki przykleiły się do dna formy odklejamy je i układamy we właściwym miejscu. Gotowe!
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni
- Fast food po polsku. Zapiekanka, bułka z pieczarkami i paszteciki szczecińskie
- Na słodko, bez cukru. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN