W kuchni DDTVN: cebula w roli głównej

W kuchni Dzień dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy bazujących na cebuli. Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, które doceniamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W cebuli znajdziemy wiele substancji bakteriobójczych oraz witaminę C, która poprawia naszą odporność i jest niezbędna w czasie przeziębienie.

Konfitura cebulowa

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 4 duże czerwone cebule
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/3 – ½ szklanki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy na dużej patelni i gdy tylko się roztopi dodajemy czerwoną cebulę – obraną i pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, cebula musi stać się miękka i lekko złocista.

Następnie dodajemy brązowy cukier (jeśli go nie mamy, możemy zastąpić białym cukrem), czerwone wino, ocet, około ½ łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz. Całość gotujemy na większym ogniu, aż płyn się zagotuje, potem zmniejszamy do średniego, aż wino i ocet odparują prawie całkowicie.

Przyprawiamy na koniec ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z deską serów, na grzankach, do burgerów czy pasztetu.

Tarte tatin z szalotkami

Składniki:

Ciasto

  • 150g zimnego masła
  • 300g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatki

  • 300-400g szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta - masło siekamy drobno i dodajemy do miski lub na stolnicę, gdzie czeka mąka z solą i cukrem. Rozcieramy szybko masło z mąką, im szybciej działamy tym mniej tłuszcz się roztopi, a ciasto będzie bardziej kruche. Gdy masa konsystencją zaczyna przypominać okruchy dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli jest zbyt suche dodajemy odrobinę zimnej wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowania cebulek.

Cebulki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli mamy patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika rozgrzewamy ją na kuchence z masłem i oliwą. Możemy oczywiście użyć oddzielnej patelni do smażenia i drugiego naczynia do zapiekania w piecu, jednak stracimy przy tym trochę pysznego sosu z patelni.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulki z tymiankiem. Używamy ich tyle, by wypełniły w jednej warstwie dno patelni. Na początku podsmażamy je na niezbyt dużym ogniu przeciętą stroną do dołu, po 5 minutach delikatnie je obracamy i smażymy kolejne 5.

Po podsmażeniu dodajemy do cebulek miód, ocet balsamiczny, przyprawiamy je solą i pieprzem, i karmelizujemy je. Po następnych 5 minutach cebulki układamy przeciętą stroną w dół i aranżujemy pięknie na patelni. Pamiętajcie, że to jak je teraz ułożymy ukaże się naszym oczom po upieczeniu i odwróceniu tarty.

Na cebulkach powinna znaleźć się posiekana natka pietruszki, którą przykrywamy płatem schłodzonego, rozwałkowanego ciasta. Jego brzegi podwijamy pod spód, nakłuwamy je również w kilku miejscach widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego do 190oC piekarnika na około 30 minut. Ciasto musi się upiec i zrumienić.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie formę z tartą przykrywamy płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem (uważając by się nie poparzyć!) odwracamy tartę do góry nogami. Jeśli pojedyncze cebulki przykleiły się do dna formy odklejamy je i układamy we właściwym miejscu. Gotowe!

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości