Ryż i figa z makiem i pasternakiem
Składniki:
- 1 szkl ryż basmati
- 2szkl bulion warzywny
- Mały kawałek dyni
- 1 cebula dymka z zielonym
- Kilka sztuk figa suszona
- 4szt pasternak
- Kminek mielony
- Olej do smażenia
- Masło klarowane
- 2 łyżki miód
- 1 łyżka mak
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną, po chwili dodajemy pasternak pokrojony(2szt) w kostkę, figi, skórkę z cytryny, startą dynię oraz mielony kminek. Jeżeli lubimy możemy dodać troszkę kurkumy dla ładniejszego koloru. Chwilę smażymy aż zacznie nam delikatnie się przyrumieniać i dodajemy gorący bulion. Mieszamy i wstawimy do piekarnika, temp. 150 stopni. Pozostały pasternak kroimy w paski lub ćwiartki, figi przekrawamy na połówki i układamy na pergaminie, skrapiamy miodem wymieszanym z rozpuszczonym masłem i makiem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia.
- Natka pietruszki
- Werbena świeża
- Kiedy ryż gotowy, figi i pasternak również, wszystko posypujemy liśćmi werbeny i natki pietruszki.
Borowiki z brukselką i jajkami sadzonymi
Składniki:
- 10szt borowik
- 20szt brukselka
- 1 szczypiorek
- 4szt jajka
- Sól, pieprz czarny
- Masło klarowane do smażenia
- Koperek
- Szczypiorek
- Listki szczawiku lub buraka młodego
- Bagietka pszenna
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy brukselkę ale tak żeby ją delikatnie przyrumienić, ważne aby główki brukselki przed smażeniem rozdzielić na pojedyncze listki. Kiedy tylko brukselka będzie podrumieniona, zdejmujemy ją z patelni a wrzucamy pokrojone w plasterki borowiki. Smażymy na złoty kolor, oczywiście pamiętamy o soli i pieprzu. Do borowików przekładamy brukselkę, wbijamy jajka chwilę smażymy i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko nam się ścięło. Kiedy tylko tak się stanie, wszystko posypujemy szczypiorkiem, koperkiem. Danie podajemy z pieczywem.
Kalafior z kaszą, papryką i orzechami
Składniki:
- 3szt kalafior
- 1szkl Kasza jęczmienna średnia
- 2szt cebula
- 1 papryka zielona
- Sól, pieprz,
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy zmiksowaną paprykę zieloną. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1szkl bulionu. Zagotowujemy, kiedy tylko kasza zgęstnieje, łączymy ją z serem dojrzewającym, natkę pietruszki, koperkiem. Z kalafiorów wycinamy głąby jak u kapusty kiedy przygotowujemy gołąbki. Kalafiory gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po zagotowaniu kalafiory wyjmujemy, studzimy i za pomocą worka cukierniczego wciskamy gdzie tylko jest to możliwe w kalafiorze kaszę paprykową. Kalafiory układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy masłem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z bułką tartą. Wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, temp. 190 stopni.
Gruszka jesienna w maślance
Składniki:
- 4 gruszki
- 500ml maślanka
- 200g cukier trzcinowy
- 200g herbatniki maślane
- 50g masło
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeżeli są twarde, parzymy w wodzie. Gruszki umieszczamy w maślance, a następnie obtaczamy w panierce z masła rozpuszczonego, herbatników i cukru trzcinowego.
- 6szt żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukier drobny
- 1 łyżka masło
- 50ml śmietanka 36%
Z żółtek i cukru wanilinowego robimy klasyczny kogel-mogel. Cukier pozostały karmelizujemy, dodajemy masło, śmietankę, powstaje nam sos karmelowy. Gruszki podajemy z koglem-moglem i sosem karmelowym.
Zobacz też:
- Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!
- Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
- Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN