Smacznie i pożywnie. Jaja w koszykach i bułeczki z patelni

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Charles Daigneault. Finalista programu "Master Chef" przygotował kilka propozycji na smaczne i pożywne śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: bułeczki z patelni, burgery śniadaniowe, tarta z boczkiem, porem i serem czy jajka w koszykach.

Bułeczki z patelni

Składniki:

400 g mąki

200 g masła

250 ml mleka

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka drożdży w proszku

1 łyżka grysiku

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z masłem. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Potem łączymy mleko z drożdżami, cukrem i mieszamy 10 min żeby uzyskać gładką masę. Zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 cm. Kroimy szklanką mini okrągłe bułeczki ok. 6-8 cm szerokości. Nakładamy na blaszkę i dajemy im rosnąć ok. 20 min. Posypujemy bułeczki grysikiem z każdej strony. Smażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, 4-5 min z każdej strony.

Burger śniadaniowy

Składniki:

2 bułeczki z patelni

2 jajka

4 plastry szynki

2 plastry ser gruyere

Liście sałaty

2 plastry pomidora

Masło

Majonez

Sposób przygotowania:

Pokroić bułeczki na pół. Na patelni smażymy plastry szynki ok 2 min. Kładziemy po 2 plastry na jajko sadzone razem z serem. Bułeczki smarujemy masłem i majonezem, nakładamy jajko z szynką i serem, dodajemy liście sałaty i plastry pomidora.

Tarta z boczkiem i serem

Składniki na ciasto:

250 g mąki

150 g masła zimnego

1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

Szczypta drobnego cukru

1 jajko

1 łyżka zimnego mleka

Sposób przygotowania:

Na grubej tarce ścieramy zimne masło, dodajemy je do mąki, dodajemy sól i wbijamy jajko. Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę. Powoli zgarniamy mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiamy ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie. Ugniatamy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy (jak na tartę). Następnie nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ryżem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 C. Wyjmujemy, wyciągamy ryż, ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy znowu przez ok.7 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy przygotowany farsz, zalewamy masą mleczna posypujemy serem po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 15- 20 minut.

Farsz do tarty:

400 g szynki

250 g boczku

1 por

250 g sera polskiego np. Bursztyn

Kurki

250 ml mleka

250 ml śmietany 30%

4 jajka

Sposób przygotowania:

Smażymy boczek i szynkę odlewamy tłuszcz potem smażmy por i kurki. Mieszamy mleko, śmietanę i jajka. Doprawimy solą, pieprzem i gałką. Do tarty dodajemy mięso, por i kurki dolewamy masę mleczną i posypujemy serem. Piec 20-30 min 180 st.

Jajko w koszyku

Składniki:

8 kromek chleba toastowego

8 jajek

8 dużych plastrów szynki

100 g pieczarek drobno pokrojonych

Masło

Tymianek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw wałkujemy plastry chleba i smarujemy jedną stronę masłem. Następnie smażymy pieczarki na maśle ok. 5-6 min. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Nakładamy wkładamy kromki chleba do formy do pieczenia muffinek, kładziemy kromkę stroną z masłem w dół, formując koszyk. Potem dodajemy plaster szynki, usmażone pieczarki. Do koszyka w bijamy jajko, solimy i pieprzymy. Pieczemy 15-20 min w piekarniku w 190 st.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości