Materiał promocyjny

Śliwkowe wariacje

Sałatka ze śliwkami, szynką wędzoną i grilowanym oscypkiem, polędwica jagnięca z sosem kasztanowo-śliwkowym i konfitura śliwkowa...

Sałatka ze śliwkami, szynką wędzoną i grilowanym oscypkiem

Składniki:

3 śliwki (bez pestek)

3 plastry szynki Serano

1 oscypek

75 g sałaty Rukoli

6 pomidorków koktajloych

1/4 czerwonej cebuli

30 g orzeszków Pini

30 ml sosu vinaigrettel

pieprz

Sposób przygotowania:

Śliwki i sałatę rukolę umyć, osuszyć, następnie rozłożyć na talerzu, dodać pomidorki koktajlowe, orzechy, cebulę pokrojoną w piórka, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śliwki osuszyć, zawinąć w plastry szynki, podsmażyć na oliwie, zgrillować oscypek i dodać do sałaty. Całość polać sosem vinaigrette.

Polędwica jagnięca z sosem kasztanowo-śliwkowym

Składniki:

200 g polędwicy jagnięcej

sól morska gruboziarnista

świeży rozmaryn

kasztany lub mus z kasztanów

4 śliwki

szalotka

50 ml białego wina

oliwa z oliwek

pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę jagnięcą posypać solą i pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem, smażyć na oliwie po obu stronach aż do uzyskania złocistego koloru. Tak przygotowane mięso wkładamy do pieca o temperaturze 180 C na 15 do 20 minut. Szalotkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i czekamy do momentu zeszklenia. Śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Całość podlewamy białym winem, redukujemy i dodajemy kasztany. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzę.

Konfitura śliwkowa

Składniki:

1 kg dużych śliwek

200 g cukru białego

200 g cukru trzcinowego

sok z 1 pomarańczy

skórka otarta z pomarańczy

sok z 1 cytryny

skórka otarta z cytryny

kardamon (do smaku)

cynamon

50 ml likieru Cointreau

Sposób przygotowania:

Śliwki bez pestek wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z owoców, skórki z owoców, kardamon. Gotujemy 1 godzinę na małym ogniu od momentu zagotowania. Konfiturę śliwkową podajemy do ciast, mięs oraz herbaty, a najlepiej smakuje z croissantem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości