Sałatka ze śliwkami, szynką wędzoną i grilowanym oscypkiem
Składniki:
3 śliwki (bez pestek)
3 plastry szynki Serano
1 oscypek
75 g sałaty Rukoli
6 pomidorków koktajloych
1/4 czerwonej cebuli
30 g orzeszków Pini
30 ml sosu vinaigrettel
pieprz
Sposób przygotowania:
Śliwki i sałatę rukolę umyć, osuszyć, następnie rozłożyć na talerzu, dodać pomidorki koktajlowe, orzechy, cebulę pokrojoną w piórka, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śliwki osuszyć, zawinąć w plastry szynki, podsmażyć na oliwie, zgrillować oscypek i dodać do sałaty. Całość polać sosem vinaigrette.
Polędwica jagnięca z sosem kasztanowo-śliwkowym
Składniki:
200 g polędwicy jagnięcej
sól morska gruboziarnista
świeży rozmaryn
kasztany lub mus z kasztanów
4 śliwki
szalotka
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę jagnięcą posypać solą i pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem, smażyć na oliwie po obu stronach aż do uzyskania złocistego koloru. Tak przygotowane mięso wkładamy do pieca o temperaturze 180 C na 15 do 20 minut. Szalotkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i czekamy do momentu zeszklenia. Śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Całość podlewamy białym winem, redukujemy i dodajemy kasztany. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzę.
Konfitura śliwkowa
Składniki:
1 kg dużych śliwek
200 g cukru białego
200 g cukru trzcinowego
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
kardamon (do smaku)
cynamon
50 ml likieru Cointreau
Sposób przygotowania:
Śliwki bez pestek wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z owoców, skórki z owoców, kardamon. Gotujemy 1 godzinę na małym ogniu od momentu zagotowania. Konfiturę śliwkową podajemy do ciast, mięs oraz herbaty, a najlepiej smakuje z croissantem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN