Jak zrobić sajgonki z kurczakiem? Co musi mieć farsz do sajgonek z kurczakiem?

4 smażone sajgonki z farszem z kurczaka z sosem
Michael Barrow Photography / Getty Images
Źródło: Moment RF
Sajgonki z kurczakiem to niebanalna propozycja na urozmaicenie wielu spotkań towarzyskich. Przepis na sajgonki z kurczakiem lub pieczarkami nie jest wcale skomplikowany.

Zwolennicy kuchni chińskiej na pewno znają sajgonki z kurczakiem. To jedna z najbardziej popularnych potraw tamtego regionu, po którą chętnie sięgamy i my. Dzięki dostępności produktów i ciekawym przepisom, sajgonki z kurczakiem można przygotować samodzielnie. I wcale nie trzeba być znakomitym kucharzem. Sprawdź, jak łatwo można wykonać farsz do sajgonek z kurczakiem . Można też przygotować farsz do sajgonek z kurczakiem bez orientalnych przypraw, wtedy również ci, którzy nie przepadają za kuchnią orientalną, rozsmakują się w tej potrawie.

Prosty przepis na sajgonki z kurczakiem

Domowe sajgonki z kurczakiem mogą być wykonane w wielu różnych wersjach. W zależności od przepisu składniki farszu są różne. Jednak nie jest to na tyle skomplikowane danie, by początkujący kucharz sobie z nim nie poradził. Jak zrobić sajgonki z kurczakiem? Poniżej jeden z najprostszych przepisów.

Do przygotowania farszu do 4 sajgonek z kurczakiem potrzebujemy:

· 1 pierś z kurczaka,

· ½ pora,

· 1 marchewkę,

· garść posiekanego oregano,

· sól i pieprz,

· olej.

Przygotowanie:

Oprócz tego należy przygotować 4 sztuki papieru ryżowego i garść makaronu ryżowego . Pierś z kurczaka kroimy w paski, pora na plastry, marchew trzemy na dużych oczkach tarki, a makaron zalewamy wrzątkiem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso, następnie dodajemy warzywa i przyprawiamy. Po 5 minutach smażenia dokładamy odcedzony makaron, na koniec całość mieszamy z oregano. Aby papier ryżowy był dobry, kilka minut moczymy go w zimnej wodzie. Nakładamy na niego farsz, zawijamy, smażymy na głębokim oleju. Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym gotowe.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sporą popularnością cieszą się sajgonki z warzywami i kurczakiem. Farsz może zawierać marchewkę, paprykę, awokado, ale najczęściej przygotowuje się sajgonki z kurczakiem i kapustą pekińską.

Składniki:

· 50 g grzybów mun,

· 300 g fileta z kurczaka,

· ½ pora,

· 1 cebula,

· 5 liści kapusty pekińskiej,

· czosnek, sól, pieprz, bazylia, chili,

· łyżka sosu sojowego.

Ze składników przygotujemy 10 porcji.

Przygotowanie:

Wykonanie zaczynamy od półgodzinnego namaczania 50 g grzybów mun. Kroimy w kostkę 300 g fileta z kurczaka. Siekamy pora i cebulę, po czym smażymy je na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzucamy odciśnięte i pokrojone w paski grzyby i ponownie podsmażamy. Szatkujemy i dodajemy na patelnię 5 liści kapusty, solimy i oprószamy pieprzem. Ponownie smażymy i zdejmujemy z ognia. Smażymy mięso, doprawiając je przeciśniętym czosnkiem, bazylią i chili. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy łyżką sosu sojowego i mieszamy z warzywami. Papier ryżowy namaczamy, a później nakładamy farsz, zawijamy i smażymy na głębokim oleju. Sajgonki z filetem z kurczaka gotowe.

Sajgonki z kurczakiem i pieczarkami

Interesujący jest przepis na sajgonki z kurczakiem i pieczarkami.

Składniki na 7 sztuk:

· 1 pierś z kurczaka,

· 200g pieczarek,

· 1 cebula,

· 1 marchewka,

· 1 ząbek czosnku,

· Pół pęczka pietruszki,

· 2 łyżki sosu sojowego

· 7 arkuszy papieru ryżowego.

Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju. Do kurczaka dodajemy 200 g pokrojonych w paski pieczarek. Kiedy lekko zmiękną, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Chwilę czekamy i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy. Na koniec dosypujemy pół pęczka natki pietruszki. Namaczamy 7 arkuszy papieru ryżowego w wodzie, a kiedy zmięknie, nakładamy farsz i zawijamy. Sajgonki z kurczakiem i pieczarkami pieczemy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe przekładamy na talerze i podajemy z sosem.

Sajgonki z kurczakiem – przepis na danie z piekarnika

Osoby, które rezygnują wypróbowania przepisu na sajgonki z kurczakiem, często kierują się względami zdrowotnymi. Nie można zapominać, że sajgonki z kurczaka są najczęściej przygotowywane na głębokim oleju. I właśnie dla nich poniższy przepis jest szczególnie warty uwagi. Sajgonki z kurczakiem z piekarnika będą mniej ciężkostrawne.

Składniki na 10 sajgonek:

· 10 arkuszy papieru ryżowego,

· 1 pierś z kurczaka,

· 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw,

· 2 ząbki czosnku,

· suszony imbir, sól i pieprz.

Przygotowanie sajgonek z kurczakiem pieczonych zaczynamy od siekania i podsmażenia czosnku. Dorzucamy do niego warzywa i przyprawiamy imbirem, solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę mięso smażymy na drugiej patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy. Jak poprzednio namaczamy papier ryżowy, a następnie na każdy arkusz dajemy łyżkę farszu. Zawijamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Sajgonki z kurczakiem pieczone podajemy z surówkami, ryżem i słodkim sosem chili.

Zobacz film: Rey o sajgonkach.

Zobacz film: Rey o sajgonkach. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości