Pyszne kanapki i tosty. Przepisy Piotra Kucharskiego

Jak zrobić tosty na patelni i jak przygotować kanapkę z pastą jajeczną, żeby dało się ją zjeść? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje przepisy na tosty z mieloną wołowiną, kanapkę z pastą jajeczną, kanapkę z wędzonym dorszem i tosty ze schabowym

Tost z mieloną wołowiną Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki plasterków papryczek jalapeno ze słoika
  • garść roszponki
  • 100 g sera cheddar
  • 8 kromek chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Cebulę czosnek posiekać i podsmażyć w rondlu na oleju. Dodać wołowinę i przesmażyć całość razem około 10 minut. Wołowinę rozłożyć na czterech kromkach chleba, na niej ułożyć plasterki papryczek, na nich roszponkę, na górę ułożyć plastry sera. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i smażyć dociskając podczas smażenia. Z każdej strony smażyć po kilka minut.

Kanapka z pastą jajeczną Składniki:

  • 4 dwu centymetrowe kromki chleba
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka kaparów
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary i szczypiorek. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Z pieczywa odkroić skórki i w środku zrobić nacięcie w które nałożyć pastę jajeczną.

Kanapka z wędzonym dorszem i piklowaną cebulą Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • 300 g wędzonego dorsza

Sos:

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Piklowana cebula:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Zalać octem, dodać cukier, wymieszać i odstawić. Pieczywo lekko posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Groszek ugotować w małej ilości wody aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i posiekany czosnek. Widelcem rozdusić na pure, doprawić solą i pieprzem. Groszek ułożyć na czterech podpieczonych kromkach, na groszku ułożyć mięso z wędzonego dorsza.

Chrzan wymieszać z majonezem i śmietaną. Sosem polać rybę. Obok ułożyć odcedzoną piklowaną cebulę.

Tosty ze schabowym Składniki:

  • 1 cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 8 pieczarek
  • 4 grube kotlety schabowe
  • pieprz i sól
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • tarty żółty ser

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • mały pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulkę posiekać i poddusić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić aż będą miękkie. Schabowe przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Kotlety ułożyć na czterech kromkach, na wierzchu ułożyć podduszone pieczarki, u góry posypać tartym serem. Opiekać a obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.

Majonez zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i oliwą.

Kanapki podawać z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!