Tost z mieloną wołowiną Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 200 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 4 łyżki plasterków papryczek jalapeno ze słoika
- garść roszponki
- 100 g sera cheddar
- 8 kromek chleba na zakwasie
Sposób przygotowania:
Cebulę czosnek posiekać i podsmażyć w rondlu na oleju. Dodać wołowinę i przesmażyć całość razem około 10 minut. Wołowinę rozłożyć na czterech kromkach chleba, na niej ułożyć plasterki papryczek, na nich roszponkę, na górę ułożyć plastry sera. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i smażyć dociskając podczas smażenia. Z każdej strony smażyć po kilka minut.
Kanapka z pastą jajeczną Składniki:
- 4 dwu centymetrowe kromki chleba
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka kaparów
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary i szczypiorek. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z pieczywa odkroić skórki i w środku zrobić nacięcie w które nałożyć pastę jajeczną.
Kanapka z wędzonym dorszem i piklowaną cebulą Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 8 kromek chleba na zakwasie
- 300 g wędzonego dorsza
Sos:
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Piklowana cebula:
- 1 czerwona cebula
- 1 szczypta cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Zalać octem, dodać cukier, wymieszać i odstawić. Pieczywo lekko posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Groszek ugotować w małej ilości wody aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i posiekany czosnek. Widelcem rozdusić na pure, doprawić solą i pieprzem. Groszek ułożyć na czterech podpieczonych kromkach, na groszku ułożyć mięso z wędzonego dorsza.
Chrzan wymieszać z majonezem i śmietaną. Sosem polać rybę. Obok ułożyć odcedzoną piklowaną cebulę.
Tosty ze schabowym Składniki:
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła
- 8 pieczarek
- 4 grube kotlety schabowe
- pieprz i sól
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 8 kromek chleba na zakwasie
- tarty żółty ser
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- mały pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulkę posiekać i poddusić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić aż będą miękkie. Schabowe przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Kotlety ułożyć na czterech kromkach, na wierzchu ułożyć podduszone pieczarki, u góry posypać tartym serem. Opiekać a obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Majonez zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i oliwą.
Kanapki podawać z sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN