Wakacje w Hiszpanii nie mogą obejść się bez klasycznej potrawy, jaką jest paella z kurczakiem i chorizo lub owocami morza. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci szafranu. Często przygotowuje się ją na oczach klientów, na wolnym powietrzu. Paella z kurczakiem i krewetkami jest serwowana zwykle na obiad. W większości przypadków podaje się ją w naczyniu, w którym była wcześniej przygotowywana.Hiszpańska paella z kurczakiem to tradycyjna potrawa, której możemy zasmakować w każdym regionie tego kraju. Jej historia sięga przełomu XV/XVI wieku i regionów Walencji. Paella z kurczakiem pojawiła się jako wynik potrzeby ówczesnej społeczności, która potrzebowała szybkiego, sycącego i przede wszystkim taniego posiłku. Współcześnie podaje się ją w wielu wersjach, jednak jedną z najpopularniejszych jest paella z kurczakiem i owocami morza. Przepis może zostać uzupełniony dowolnymi warzywami. Podczas wakacji w Hiszpanii warto spróbować tego przysmaku, aby przekonać się, która wersja najbardziej nam odpowiada.
Paella z kurczakiem i warzywami – przepis na klasyczną wersję
Podstawą paelli, niezależnie od tego, czy występuje ona w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej, jest szafran. Nie tylko nadaje charakterystycznego koloru, ale również smaku i aromatu. Tradycyjnie danie wykonuje się w naczyniu nazywanym paellera lub paella. Znajdziemy je w przeróżnych rozmiarach, począwszy od bardzo niewielkich po ogromne, w których przygotowuje się potrawę w restauracjach. Oczywiście paella z kurczakiem może być przyrządzana również na zwykłej patelni. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest ryż. Powinien być średnioziarnisty, gdyż taki najlepiej absorbuje smaki i soki wydzielane przez poszczególne składniki. W co jeszcze musimy się zaopatrzyć? Oprócz ryżu i szafranu potrzebny jest bulion, który wlewamy pod koniec smażenia. Na dwie porcje przyda się około 1 litra wywaru. Dodatkowo 2 piersi z kurczaka, fasolka szparagowa, oliwki, brokuły, cukinia lub bakłażan, pomidory, papryka, kilka ząbków czosnku i oliwa. Jakich przypraw wymaga paella z kurczakiem i warzywami ? Przepis wymienia słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na kawałki i podsmażenia na oliwie. Pamiętajmy, że wszystkie składniki wylądują na jednej patelni, powinniśmy się więc zaopatrzyć w dosyć spory egzemplarz tego naczynia.
Kurczaka doprawiamy na patelni, a gdy jest już zarumieniony, dorzucamy fasolkę szparagową i pokrojone w kostki cukinię, pomidory, paprykę oraz różyczki brokułów. Do tego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Paella z kurczakiem i warzywami wymaga kilkudziesięciu minut smażenia, ale efekt jest wart czekania. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dosypujemy do nich ryż – oczywiście nieugotowany. Przez kilka minut intensywnie mieszamy, do momentu gdy ryż zacznie zmieniać kolor z białego na przezroczysty. Kolejny krok to dolanie przygotowanego wcześniej bulionu. Paella z kurczakiem powinna zagotować się razem z bulionem, następnie zmniejszamy ogień, doprawiając szafranem, solą i pieprzem. Po zagotowaniu trzymamy patelnię na gazie jeszcze przez pół godziny. Na tym etapie nie powinniśmy już mieszać składników. Po upływie zalecanego czasu zdejmujemy patelnię z gazu i zostawiamy danie pod przykryciem na około 10 minut do przeniknięcia się smaków. Hiszpańska paella z kurczakiem doskonale komponuje się z białym winem. Danie można udekorować kawałkami cytryny.
Kolejne przepisy kulinarne – paella z kurczakiem i nie tylko
Każdy kucharz w pewnym stopniu dokonuje modyfikacji potrawy, nie inaczej było w przypadku tego dania. W Hiszpanii bardzo często serwowana jest paella z kurczakiem i chorizo. Przepis jest mocno zbliżony do poprzedniego. Hiszpańska kiełbasa posiada charakterystyczny, mocny smak, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Kroimy ją na kawałki i wrzucamy na patelnię razem z kurczakiem. W trakcie smażenia będzie wytapiać się tłuszcz stanowiący doskonały nośnik smaku. Warzywa, które sprawdzą się w tym połączeniu, to papryka, kukurydza i pomidory. Po podsmażeniu kurczaka i wędliny dodajemy je do reszty, doprawiając przyprawami i czosnkiem. Paella z kurczakiem i chorizo będzie bardzo wyrazista w smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie ryżu, podsmażenie go i wlanie bulionu. Oczywiście nie możemy zapomnieć o szafranie. Całość trzymamy na ogniu przez pół godziny, następnie wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem.
Hiszpański przysmak często serwuje się z owocami morza. Przykładem może być paella z kurczakiem i krewetkami. Przepis zaleca użycie dużych krewetek, które będą stanowić dodatkowy walor estetyczny dania. Receptura jest identyczna, owoce morza, po ewentualnym wcześniejszym rozmrożeniu, lądują na patelni razem z kurczakiem. Dla osób, które zrezygnowały z mięsa, dedykowana jest wegetariańska wersja potrawy. Paella z warzywami jest równie smaczna i pożywna, jak jej mięsny odpowiednik. Wybrane składniki łączymy ze sobą, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy ryż. Dalsza procedura jest analogiczna. Możemy eksperymentować z ulubionymi gatunkami warzyw. Warto wypróbować również smaki innych owoców morza. Popularna w Hiszpanii jest także paella z kurczakiem i ślimakami .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"