Materiał promocyjny

Obiad jak u mamy

W każdy poniedziałek w naszej kuchni gościmy Monikę Mrozowską-Szaciłło, jej męża Macieja i ich córkę Karolinę. Tym razem rodzinka przygotowała obiad jak u mamy...

Dziwolaj

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/4 główki małej kapusty

1 mała cukinia

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżeczka asafetidy

1/2 łyżeczki czarnuszki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

5 łyżek oleju słonecznikowego

ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki groszkowej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kminu

1/2 łyżeczki asafetidy

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

woda

bułka tarta

sos:

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka nasion kolendry

4 goździki

5 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki asafetidy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki chili

2 łyżki cukru brązowego

1/2 szklanki wody

sałata do dziwolaja:

1/2 główki sałaty karbowanej

1/3 główki sałaty dębowej

garść startego parmezanu

1/4 kostki miękkiej fety

2 średnie pomidory

6 plastrów suszonych pomidorów w oleju z ziołami

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju, którym zalano suszone pomidory

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej w garnku wrzucamy kmin rzymski, po chwili, gdy się przyrumieni, wsypujemy czarnuszkę, asafetidę i od razu drobno poszatkowana kapustę. Smażymy pięć minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod pokrywką, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku i ugotowaną kaszę jaglaną (na jedną szklankę kaszy 3 szklanki wody). Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy krokiety. Mąkę groszkową, sól, kmin, asafetidę i proszek do pieczenia mieszamy z wodą. Dodajemy jej taką ilość, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Krokiety moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, do uzyskania złotobrązowego koloru.

Sos: przyprawy mielimy w młynku do kawy na drobny proszek, wrzucamy całość na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i cukier brązowy.

Sałata: sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidory kroimy w kostkę, suszone pomidory na małe kawałeczki, fetę w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Bigos

Składniki:

0,7 kg kwaszonej kapusty

1/2 główki małej kapusty świeżej

6 suszonych śliwek(najlepiej wędzonych)

mały słoik(200 g) koncentratu pomidorowego

4 ziarenka jałowca

5 ziarenek pieprzu

1 liść laurowy

1 cebula

1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy "5 smaków"

1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

kostka twardego tofu (około 200 g)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przyrumieniamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy posztkowaną świeżą kapustę, kapustę kiszoną, drobno pokrojone śliwki, zmielony jałowiec i pieprz, liść laurowy i przyprawę "5 smaków". Całość dusimy na małym ogniu ok. 45 min. (jeżeli zacznie się przypalać, podlewamy wodą). Na patelni na łyżce oliwy przyrumieniamy pokrojone w kostkę tofu. Z kapusty wyjmujemy liść laurowy, dodajemy koncentrat i przysmażone tofu i dusimy kolejne 20 min. Przyprawa "5 smaków" jest wykorzystywana przede wszystkim w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Łączy w sobie 5 podstawowych wyróżnianych przez Chińczyków smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. W jej skład wchodzi: cynamon, ziarna kolendry, liście laurowe, anyż, pieprz.

Pomidorówka z bitą śmietaną

Składniki:

wywar warzywny:

1 mała pokrojona cebula

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1/4 kostki masła

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 mały por

1/2 małego selera

1 łodyga selera

1 l wody

5 średnich pomidorów

2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

opakowanie śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce. Łodygę selera i pory kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie warzywa i dodajemy sól. Po 10 minutach duszenia pod przykrywką dolewamy wodę i całość gotujemy 30 minut. Następnie przelewamy przez sito. Do gotowego wywaru dodajemy drobno pokrojone pomidory i koncentrat i całość gotujemy ok. 10 min., następnie zupę miksujemy na krem. Śmietanę ubijamy i do każdej miseczki na górę dodajemy kleks z ubitej śmietany.

Szarlotka z cynamonem

Składniki:

ciasto:

1 szklanki mąki białej

2 łyżki mąki krupczatki

70 g masła

2 łyżki śmietanki

1/3 szklanki cukru trzcinowego

5 jabłek

kora cynamonu

mielony cynamon

1/2 szklanki cukru trzcinowego

ziarenka z połowy laski wanilii

1 łyżka masła

śmietanka 30% kremówka

1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Cukier trzcinowy, który dodamy do ciasta mielimy w młynku. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i tak powstałą kulkę odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w foremce do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy od góry kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypujemy groch (żeby ciasto podczas pieczenia przylegało do formy) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na termoobiegu w temp. 200 st aż rant stanie się złocistobrązowy. Przygotowyjemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka na roztopione masło. Dusimy na małym ogniu razem z cynamonem, cukrem i wanilią, aż jabłka staną się miękkie. Wyjmujemy laskę cynamonu i gotowy mus rozkładamy na przestudzonym cieście. Całość ponownie kilka minut zapiekamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy ciasto przestygnie, góre przykrywamy ubitą z 1 łyżką cukru śmietaną i posypujemy zmielonym cynamonem.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości