Noworoczna regeneracja. Zdrowe przepisy na cały rok

Po wystrzałowym Sylwestrze wchodzimy w Nowy Rok z nowymi siłami i nowymi przepisami. Poznaj dania, które zregenerują Twój organizm i dodadzą energii na najbliższe miesiące!

Postanowienia noworoczne same się nie spełnią! Do ich realizacji potrzeba siły i determinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Szymon Czerwiński zaprezentował swoje przepisy na bogate w składniki odżywcze potrawy, które zregenerują nasz organizm i dodadzą nam zdrowia w 2020 roku.

Chleb brokułowy bez mąki

Składniki:

3 wersje:

  • burak, marchew, brokuły
  • 1 brokuł (lub 2 marchewki, 1 – burak)
  • 1 szklanka migdałów bez skórki
  • 4 jaja „0”
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brokuły posiekaj, następnie przełóż do blendera z nożami, aby uzyskać drobne kawałki przypominające ryż. Pamiętaj, aby nie zrobić puree. Tak przygotowane brokuły przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki z wyłączeniem jajek. Dokładnie wymieszaj. Jajka rozbełtaj za pomocą widelca w oddzielnej miseczce. W warzywnym cieście zrób pośrodku dziurkę i dodaj jajka. Ugnieć rękami, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż na papier do pieczenia i uformuj w prostokątną podstawę, spłaszczając ciasto rękami. Piec na środkowym ruszcie w piekarniku przez 23-25 minut lub do momentu, aż będzie lekko złoty i twardy.

Pasta z tuńczyka na kanapki

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 papryczek marynowanych ostrych
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

Domowa wędlina fit

Składniki:

  • 1 duży filet z indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Majeranek, pieprz, sól, oregano, papryka wędzona słodka

Sposób przygotowania:

Oliwę wymieszaj z przyprawami. Natrzyj dobrze mięso, najlepiej, aby zamarynowało się kilka godzin. Następnie zawiń w folię spożywczą w rulonik. Dobrze dociśnij. W garnku zagrzej wodę i utrzymuj temperaturę 90 st.C możesz kontrolować termometrem. Parz przez około 40 minut.

Burgery z ciecierzycy i frytki z batatów

Składniki:

  • 200 ml ciecierzycy z puszki
  • 3 bataty
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cm startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

Frytki:

Składniki:

  • 3 bataty
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • 1 awokado
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • 4 ciemne, pełnoziarniste bułki

Sposób przygotowania:

Bataty upiecz w piekarniku do miękkości, następnie zblenduj razem z cieciorką i przełóż do miski. Szalotkę posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Poczekaj, aż będzie zarumieniona dodaj do batatów. Imbir obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce – czosnek przeciśnij przez prasę dodaj do pozostałych składników. Połącz ze sobą pozostałe składniki i z powstałej masy uformuj burgery. Tak uformowane burgery obtocz w zblendowanych płatkach owsianych. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia posmaruj ja oliwą i ułóż przygotowane burgery. Pieczemy z obu stron w temp 180 stopni C przez 15 – 20 minut.

Bataty na frytki umyj i pokrój na równe długie frytki. Przełóż do miski, następnie dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na blachę do pieczenia wyłóż papier i bataty. Piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut.

Kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 500 g pęczaku
  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów lub namoczonych suszonych
  • 250 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
  • 700 ml bulionu mięsnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g startego Parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Grzyby należy rozmrozić a jeżeli masz suszone - zalać wodą i po napęcznieniu odsączyć. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez prasę. W dużym garnku rozgrzewamy masło razem z oliwą i szklimy szalotkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy, pilnując, aby nie przypalić czosnku. W kolejnym kroku dodajemy grzyby gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

W międzyczasie pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka kaszę, razem z winem i doprowadzamy do odparowania alkoholu cały czas mieszając. Następnie sukcesywnie dodajmy bulion i mieszamy, aż kasza go wchłonie. Powtarzamy to czynność do wyczerpania bulionu. Na końcu dodajemy starty parmezan i dekorujemy pietruszką.

Zobacz też:

Anna Starmach: „Nauczyłam się jeść rękoma. To jest frajda!”

Jedzenie spaghetti na dwa sposoby – z widelcem lub z łyżką

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości