Materiał promocyjny

Nie marnuj jedzenia

Nie marnuj jedzenia
Nie marnuj jedzenia
W tym roku najprawdopodobniej blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy do śmieci. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem Stadion Narodowy w Warszawie. Co zrobić, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia odpowiedzieli nam na to nasi goście Jan i Jakub Kuroń, doświadczeni kucharze, którzy wspierają akcję "Nie marnuj jedzenia".

Moczka

Składniki:

Woda 4l

Piernik 1 kg

Czekolada gorzka 1szt.

Rodzynki 300g

Śliwki suszone 200g

Orzech włoski 300g

Migdały 100g

Morele 200g

Kompot świąteczny z suszu

Wiśnie 100g

Cukier do smaku

Sok z cytryny 50ml

Przygotowanie:

Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika, ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy oraz wiśnie. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.

Harira

Składniki:

150g łopatki jagnięcej

1 duża cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

50g soczewicy

150g cieciorki w puszce

50g ryżu

2-3 łyżeczki harissy

500g pomidorów pellati

500ml wody lub wywaru

pół łyżeczki mielonego kminku

pół łyżeczki mielonej kolendry

pęczek świeżej kolendry

sól,pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Wlej oliwę do garnek i przesmaż. Gdy mięso i cebula się zrumienią, dopraw do smaku solą i pieprzem. Resztę składników wrzuć do garnka. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. Po upływie tego czasu dodaj harissę i dopraw solą. Na koniec posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Taraletki z pomidorami i kozim serem

Składniki:

jedno opakowanie ciasta francuskiego

50g musztardy dijon

200g pomidorków cherry

1 żółtko

50g wiórków koziego sera

oliwa z oliwek

sól morska

świeżo mielony pieprz

kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220. Na oprószonej mąką desce do krojenia rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego sześć krążków o średnicy 10 cm. Okrągłe płaty rozłóż na sylikonowej macie. Na każdym krążku rozsmaruj odrobinę musztardy pozostawiając 1 cm od brzegu nieposmarowany. Pomidory pokrój w cienkie plastry i rozłóż je na cieście. Żółtko roztrzep i posmaruj brzegi. Pomidory dopraw solą i pieprzem. Całość posyp wiórkami sera koziego i świeżym rozmarynem. Tartaletki skrop oliwą. Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut do zrumienienia.

Autor: TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości