Chleb świąteczny
Ciasto:
3 szklanki mąki białej
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1/4 opakowania drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki pistacji bez skorupek
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka słonecznika
3 łyżki oliwy
woda
olej do wysmarowania formy
kasza manna
1 łyżka soli
2 łyżki czarnuszki
Mieszanka do posmarowania:
1/3 szklanki mleka w proszku
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta asafetidy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pestki dyni i pistacje, gdy dynia zacznie strzelać dosypujemy pestki słonecznika, po chwili siemię lniane i sezam. Gdy sezam lekko się przyrumieni całość zdejmujemy z gazu. Drożdże rozcieramy z cukrem w dużym kubku i dolewamy 3/4 szklanki letniego mleka lub wody. Mąkę białą i razową mieszamy z solą i wyprażoną na oliwie mieszanką pestek i orzechów. Wlewamy drożdże i ok. 2 szklanki letniej wody cały czas mieszając. Wyrabiamy aż do uzyskania jednorodnego, kleistego ciasta. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy do foremek posmarowanych olejem i obsypanych kaszą manną. Ponieważ ciasto urośnie w piekarniku, wylewamy je tylko do połowy wysokości formy. Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40-60 minut. Pod koniec pieczenia skórkę chleba smarujemy mieszanką mleka w proszku, wody, oliwy, soli i asafetidy, by ładnie się przyrumieniła.
Mydło miodowe
Składniki:
1 kostka mydła biały jeleń
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy
4 łyżki tłuszczu kokosowego(dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)
Przygotowanie:
Mydło kroimy na drobne kawałki i gotujemy z wodą, aż się rozpuści. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje dolewamy jeszcze trochę. Do powstałej gęstej masy o konsystencji budyniu dodajemy tłuszcz kokosowy, skórkę z pomarańczy i na końcu miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek posmarowanych olejem.
Pierniczki marchewkowe
Składniki:
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 kostki masła
2 szklanki mąki żytniej pytlowej
3 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka goździków
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kardamonu
1 łyżka ziela angielskiego
1/2 łyżki kolendry
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżki gałki muszkatowej
1 cukier waniliowy
4 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Marchewkę, cukier, masło i wodę gotujemy przez 10 minut i studzimy. Osobno w misce przesiewamy mąki, sodę, zmielone w młynku do kawy przyprawy,kawę i kakao. Mieszamy masę marchwiową z przesianą mąką i wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie do wałkowania to dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy, aż będzie miało konsystencję ciasta pierogowego. Wałkujemy na grubość 1 cm i wykrajamy foremkami np. serduszka. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ozdabiamy lukrem, czekoladą lub kolorowymi kuleczkami. Pakujemy w celofanowe torebeczki i zawiązujemy ozdobną wstążeczką.
Peeling cynamonowy
Składniki:
pół szklanki cukru
łyżeczka zmielonego cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do ozdobnego słoiczka.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN