Materiał promocyjny

Mydło miodowe na prezent

Chcemy przekonać wszystkich niedowiarków, że w kuchni można wyczarować niezwykłe prezenty dla naszych najbliższych. Na ich przygotowanie stracimy pewnie mniej czasu, niż podczas nerwowej gonitwy po centrach handlowych. Z pewnością sprawimy nimi naszej rodzinie i przyjaciołom dużą przyjemność.

Chleb świąteczny

Ciasto:

3 szklanki mąki białej

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1/4 opakowania drożdży

1 łyżka cukru

1/2 szklanki pistacji bez skorupek

2 łyżki sezamu

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki pestek dyni

1 łyżka słonecznika

3 łyżki oliwy

woda

olej do wysmarowania formy

kasza manna

1 łyżka soli

2 łyżki czarnuszki

Mieszanka do posmarowania:

1/3 szklanki mleka w proszku

3 łyżki wody

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta asafetidy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pestki dyni i pistacje, gdy dynia zacznie strzelać dosypujemy pestki słonecznika, po chwili siemię lniane i sezam. Gdy sezam lekko się przyrumieni całość zdejmujemy z gazu. Drożdże rozcieramy z cukrem w dużym kubku i dolewamy 3/4 szklanki letniego mleka lub wody. Mąkę białą i razową mieszamy z solą i wyprażoną na oliwie mieszanką pestek i orzechów. Wlewamy drożdże i ok. 2 szklanki letniej wody cały czas mieszając. Wyrabiamy aż do uzyskania jednorodnego, kleistego ciasta. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy do foremek posmarowanych olejem i obsypanych kaszą manną. Ponieważ ciasto urośnie w piekarniku, wylewamy je tylko do połowy wysokości formy. Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40-60 minut. Pod koniec pieczenia skórkę chleba smarujemy mieszanką mleka w proszku, wody, oliwy, soli i asafetidy, by ładnie się przyrumieniła.

Mydło miodowe

Składniki:

1 kostka mydła biały jeleń

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki miodu

skórka otarta z jednej pomarańczy

4 łyżki tłuszczu kokosowego(dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)

Przygotowanie:

Mydło kroimy na drobne kawałki i gotujemy z wodą, aż się rozpuści. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje dolewamy jeszcze trochę. Do powstałej gęstej masy o konsystencji budyniu dodajemy tłuszcz kokosowy, skórkę z pomarańczy i na końcu miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek posmarowanych olejem.

Pierniczki marchewkowe

Składniki:

2 szklanki marchewki startej na małych oczkach

1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 i 1/2 szklanki wody

1/3 kostki masła

2 szklanki mąki żytniej pytlowej

3 szklanki mąki pszennej

2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka goździków

2 łyżki cynamonu

1 łyżka kardamonu

1 łyżka ziela angielskiego

1/2 łyżki kolendry

1/2 łyżki imbiru

1/2 łyżki gałki muszkatowej

1 cukier waniliowy

4 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Marchewkę, cukier, masło i wodę gotujemy przez 10 minut i studzimy. Osobno w misce przesiewamy mąki, sodę, zmielone w młynku do kawy przyprawy,kawę i kakao. Mieszamy masę marchwiową z przesianą mąką i wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie do wałkowania to dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy, aż będzie miało konsystencję ciasta pierogowego. Wałkujemy na grubość 1 cm i wykrajamy foremkami np. serduszka. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ozdabiamy lukrem, czekoladą lub kolorowymi kuleczkami. Pakujemy w celofanowe torebeczki i zawiązujemy ozdobną wstążeczką.

Peeling cynamonowy

Składniki:

pół szklanki cukru

łyżeczka zmielonego cynamonu

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy pomarańczy

skórka z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do ozdobnego słoiczka.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości