Kuchnia syczuańska jest jedną z bardziej znanych kuchni regionalnych w Chinach. Jej styl i smak są związane z dusznym i wilgotnym klimatem tego regionu, co sprzyja upodobaniu do bardzo pikantnego jedzenia. W opinii mieszkańców Syczuanu ostre potrawy wyciągają wilgoć z ciała i przywracają zachwianą przez klimat równowagę między yin i yang .
Smażenie syczuańskich dań polega na pozbawieniu mięsa nadmiaru wody, dzięki czemu robi się chrupiące, ale nie suche. Poznaj przepis na kurczaka po syczuańsku – pyszne, soczyste mięso w pikantnym warzywnym sosie. Wypróbuj tradycyjną wersję z orzechami oraz bardziej nowoczesną z selerem naciowym.
Kurczak po syczuańsku – oryginalny przepis
Kurczak po syczuańsku z orzechami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy świeże mięso, warzywa, garść orzechów i orientalne przyprawy, aby wyczarować pyszne danie.
Składniki na 4 porcje:
· podwójna pierś z kurczaka,
· duża czerwona papryka,
· mała cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· pół pęczka dymki,
· 2 garście orzechów ziemnych,
· 2 marchewki,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 1 cm świeżego korzenia imbiru,
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 2 łyżeczki miodu,
· sól i pieprz,
· łyżka słodkiej mielonej papryki,
· szczypta papryczki chilli,
· łyżka mąki kukurydzianej,
· łyżka mąki ziemniaczanej,
· olej rzepakowy,
· kolendra.
Sposób przygotowania:
Najpierw dokładnie umyj mięso – to bardzo ważna czynność, o której nie można zapomnieć. Następnie osusz je i pokrój w grube paski. Zanurz mięso w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, chilli, papryki mielonej, mąki kukurydzianej oraz szczypty pieprzu i soli. Odstaw je przynajmniej na pół godziny. W tym czasie zajmij się warzywami. Paprykę, cebulę, dymkę oraz marchewki pokrój w cienkie paseczki. Im staranniej je posiekasz, tym ciekawiej będzie się prezentował na talerzu kurczak syczuański .
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć zamarynowanego kurczaka. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj posiekaną cebulę, dymkę i rozgnieciony czosnek. Po kilku minutach dorzuć paprykę, marchewkę i orzechy. Całość smaż razem kolejne kilka minut.
Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, zalej całość szklanką wody. Następnie dodaj miód, starty imbir i koncentrat pomidorowy. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość, aż warzywa zmiękną. Dopraw kurczaka po syczuańsku odrobiną soli i szczyptą pieprzu, a na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mieszając cały czas energetycznie.
Oryginalny przepis podpowiada, aby kurczaka po syczuańsku serwować z kolendrą i posiekaną dymką. Smakuje wybornie zarówno z ryżem, jak i z makaronem ryżowym.
Kurczak po syczuańsku z selerem naciowym
To przepis na kurczaka po syczuańsku w nowej odsłonie. Zawsze warto eksperymentować z kuchnią azjatycką.
Składniki na 2 porcje:
· podwójna pierś z kurczaka,
· 4 łodygi selera naciowego,
· czerwona cebula,
· pół małego pęczka dymki,
· 50 ml oleju arachidowego,
· papryczki chili (ich ilość zależy od pożądanej ostrości potrawy),
· łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
· łyżka półwytrawnego wina ,
· łyżka sosu sojowego,
· łyżka oleju sezamowego,
· sól.
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój mięso w kosteczkę. Pokrój seler naciowy na średniej grubości paseczki, posiekaj cebulę, dymkę i papryczki chilli, a czerwoną paprykę pokrój w piórka.
Rozgrzej w woku olej arachidowy, wrzuć kurczaka i smaż kilka minut na dużym ogniu. Kiedy z mięsa odparuje woda, przygaś nieco ogień, dodaj cebulę, dymkę i papryczki chili. Dopraw pieprzem syczuańskim oraz odrobiną soli.
Kiedy całość się podsmaży, wlej wino oraz sos sojowy i smaż kolejne 10 minut, aż płyn odparuje, a mięso zrobi się chrupkie. Następnie dodaj pokrojony seler naciowy oraz czerwoną paprykę. Całość podsmażaj przez chwilę, aż warzywa delikatnie zmiękną. Na koniec dodaj olej sezamowy i smaż, mieszając, jeszcze około minuty. Kurczak po syczuańsku z selerem naciowym jest już prawie gotowy. Najlepiej podawać go z białym sypkim ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN