Materiał promocyjny

Kuchnia na zakwasie

Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko" poleca chleb żytni na zakwasie i żurek na grzybowym wywarze.

ZAKWAS

Składniki:

400 g mąki żytniej typ 720

400 g wody

Przygotowanie:

W dużym słoiku, wymieszać ze sobą 100 g mąki i 100 ml letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu do słoika dodać 100 g mąki oraz 100 ml letniej wody. Czynność tę powtórzyć jeszcze przez kolejne dwa dni. Z otrzymanego zakwasu odłożyć do słoika około 50-100 g zakwasu i wstawiamy do lodówki. Z pozostałego zakwasu upiec chleb z poniższego przepisu.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Składniki:

Dzień przed pieczeniem:

3 łyżki zakwasu (uaktywnionego około 12 godzin wcześniej)

200 ml wody

200 g mąki żytniej typ 720

Po 12-18 godzinach:

400 g mąki żytniej typ 720

2 łyżeczki soli

300 ml letniej wody

Przygotowanie:

Gdy pieczemy chleb z pierwszego zakwasu, który przygotowaliśmy według podanego wyżej przepisu należy dodać do niego tylko 400 g mąki żytniej 2 łyżeczki soli, 300 ml letniej wody i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki o długości około 30 cm. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2-4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 o C, wstawić wyrośnięty chleb, piec około 1 godziny.

Gdy przygotowujemy chleb z zakwasu, który odłożyliśmy do lodówki. Dzień wcześniej należy wyciągnąć go z lodówki, odstawić na godzinę, następnie dodać 100 g mąki żytniej i 100 g letniej wody, następnie całość odstawić na około 12 godzin. Do tak uaktywnionego zakwasu dodać 200 g mąki żytniej i 200 ml wody, odstawić na minimum 12 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z otrzymanego zakwasu odłożyć 50-100 g zakwasu do słoiczka i włożyć do lodówki, aby można było cały proces powtórzyć. Do pozostałego ciasta dodać 400 g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 300 ml letniej wody, dokładnie wymieszać. Piec jak powyżej.

Wskazówka: Aby być pewnym, że pierwszego chleba na zakwasie się uda, do ciasta można dodać około 10 g drożdży piekarskich.

ŻUREK NA GRZYBOWYM WYWARZE

Składniki:

2 litry wody

50 g suszonych podgrzybków

pęczek włoszczyzny

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

200 g wędzonego boczku

300 g kiełbasy

2 cebule

500 ml zakwasu na żurek

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę, boczek, kiełbasę i cebulę, dodać do wywaru. Następnie dodać zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

NALEŚNIKI BOLOGNESE

Składniki:

Naleśniki:

0,5 szklanki mąki żytniej razowej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

0,5 szklanki wody

0,5 szklanki mleka

szczypta soli

olej do smażenia

Farsz:

1 duża czerwona cebula, posiekana

mały kawałek selera, posiekanego

1 duża marchewka, starta na tarce

3 ząbki czosnku, posiekane

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 kieliszek czerwonego wina

1 puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, oregano

200 g żółtego sera, startego

Przygotowanie:

Naleśniki:

Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać ze sobą i usmażyć na patelni cienkie placki, najlepiej o średnicy zbliżonej do średnicy tortownicy, w której będziemy całość zapiekać.

Farsz:

Cebulę, seler marchewkę i czosnek podsmażyć na patelni. Dodać mięso, poddusić. Dolać wino, zmniejszyć płomień, dusić aż połowa odparuje. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec przyprawić ziołami.

Tortownicę o średnicy naleśników, wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję farszu, posypać tartym serem, na wierch położyć naleśnik. Czynność tą powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch posypać serem. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 o C, przez około 20 min.

MUFFINKI Z SZUSZONĄ ŻURAWINĄ

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki żytniej

0,5 szklanki mielonych migdałów

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki kakao

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 jajko

1 szklanka jogurtu naturalnego

50 g rozpuszczonego masła

2 łyżka mleka

0,5 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wilgotne. Obie części połączyć ze sobą i wymieszać, dodać żurawinę. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 15-20 minut w 180 o C.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości