Materiał promocyjny

Kuchnia królewska

Kuchnia królewska
Kuchnia królewska
Inspiracją dla Joseph Seeletso była wizyta w Szwecji, podczas której nasz Józek przygotował ucztę dla króla Karola Gustawa XVI i królowej Sylwii, przed ich podróżą do malowniczej Botswany. Para królewska była zachwycona menu, dlatego złożyła na nim swoje podpisy, czego nigdy wcześniej nie robiła. Co najbardziej smakowało monarchom?

Łosoś obgotowany w herbacie rooibos, podawane z relishem z mango i warzywami

Składniki:

4 cienkie plastry łososia

100 ml herbaty rooibos

1 laska wanilii

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Do herbaty dodaj wanilię, żeby przeszła jej aromatem. Rozgrzej olej na patelni. Szybko podsmaż łososia z obu stron (około 1 minuty). Przełóż do gorącej herbaty. Pozostaw na 10 minut. Wyjmij z herbaty i schłódź w lodówce.

Składniki:

100 g mango (obranego i pokrojonego w kostkę)

100 g puree z marakui

1 łyżeczka posiekanej mięty

50 g czerwonej cebuli (drobno posiekanej)

50 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki

100 ml oliwy extra virgin

1 zmiksowane awokado

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki w misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły. Schłódź w lodówce. Ułóż łososia na talerzu i podawaj z salsą i puree z awokado.

Zupa cappuccino z soczewicy z imbirem

Składniki:

1 szklanka namoczonej soczewicy

100 g posiekanych marchewek

100 g posiekanych porów

2 łodyżki rozmarynu

50 ml mleka kokosowego

1 łyżeczki posiekanego imbiru

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Podsmaż pory z marchewką. Dodaj soczewicę i rozmaryn. Zalej wodą, gotuj aż soczewica będzie miękka. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj imbir. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zagotuj jeszcze raz i dodaj mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem.

Smażone kluseczki

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka świeżych drożdży

Sól

Cukier

Mleko

1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę z solą i cukrem. Dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodawaj stopniowo mleko i wyrób ciasto (nie powinno być za twarde, musi być dość luźne). Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozgrzej olej. Z ciasta formuj kulki i smaż w oleju na brązowo. Podawaj z zupą.

Pianka

Składniki:

1 garść bazylii

1 litr mleka

Przygotowanie:

Zagotuj mleko. Dodaj bazylię. Miksuj, aż powstanie lekka pianka. Ułóż piankę na zupie.

Wołowina z orzeszkami i afrykańską kaszką i sosem pomidorowym

Składniki:

4 steki z wołowiny (120g)

2 łyżki posiekanych orzeszków

sól, pieprz

4 łyżki klarowanego masła

Przygotowanie:

Podgrzej masło na patelni. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Podsmaż na patelni (3-4 minuty na stronę). Posyp orzeszkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 20 minut.

Kaszka po afrykańsku

Składniki:

1 litr wody

200 g afrykańskiej kaszki kukurydzianej

Przygotowanie:

Zagotuj i posól wodę. Dodaj kaszkę kukurydzianą. Wymieszaj trzepaczką, uważając, żeby nie zostawić żadnych grudek. Zmniejsz ogień i duś powoli przez 30 minut.

Sos ze szpinaku i pomidorów

Składniki:

200 wywaru cielęcego (albo cielęcego demi glace)

100 g posiekanych pomidorów

Sól i pieprz

1 posiekana szalotka

1 łodyżka tymianku

100 g zblanszowanego szpinaku

Przygotowanie:

Podsmaż szalotki w maśle. Dodaj tymianek i pomidory. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj wywar i gotuj 9 minut. Przetrzyj przez sito. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszką i wołowiną.

Specjalność Josepha – nugat z serem pleśniowym

Składniki:

2 litr śmietanki 36 %

10 białek

250 g cukru

500 g posiekanych moreli

500 g posiekanych daktyli

500 g pokruszonego sera pleśniowego (typu gorgonzola, roquefort)

250 g cukru

250 g płatków migdałów

50 g żelatyny w proszku rozpuszczonej w 200 ml wody

Przygotowanie:

Rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj aż powstanie złocisty karmel. Zdejmij z ognia i dodaj migdały. Delikatnie wymieszaj, kiedy ostygnie przelej do posmarowanej olejem metalowej blaszki. Kiedy masa zastygnie, grubo ją posiekaj. Ubij śmietanę na sztywno. Odstaw do lodówki. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj pianę ze śmietaną. Dodaj owoce, ser, likier i rozpuszczoną żelatynę. Wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby masa stężała. Podawaj z marmoladą z fig. Podawaj z winem Tokaj.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości