Łosoś obgotowany w herbacie rooibos, podawane z relishem z mango i warzywami
Składniki:
4 cienkie plastry łososia
100 ml herbaty rooibos
1 laska wanilii
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Do herbaty dodaj wanilię, żeby przeszła jej aromatem. Rozgrzej olej na patelni. Szybko podsmaż łososia z obu stron (około 1 minuty). Przełóż do gorącej herbaty. Pozostaw na 10 minut. Wyjmij z herbaty i schłódź w lodówce.
Składniki:
100 g mango (obranego i pokrojonego w kostkę)
100 g puree z marakui
1 łyżeczka posiekanej mięty
50 g czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
50 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
100 ml oliwy extra virgin
1 zmiksowane awokado
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki w misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły. Schłódź w lodówce. Ułóż łososia na talerzu i podawaj z salsą i puree z awokado.
Zupa cappuccino z soczewicy z imbirem
Składniki:
1 szklanka namoczonej soczewicy
100 g posiekanych marchewek
100 g posiekanych porów
2 łodyżki rozmarynu
50 ml mleka kokosowego
1 łyżeczki posiekanego imbiru
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Podsmaż pory z marchewką. Dodaj soczewicę i rozmaryn. Zalej wodą, gotuj aż soczewica będzie miękka. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj imbir. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zagotuj jeszcze raz i dodaj mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem.
Smażone kluseczki
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży
Sól
Cukier
Mleko
1 litr oleju do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę z solą i cukrem. Dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodawaj stopniowo mleko i wyrób ciasto (nie powinno być za twarde, musi być dość luźne). Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozgrzej olej. Z ciasta formuj kulki i smaż w oleju na brązowo. Podawaj z zupą.
Pianka
Składniki:
1 garść bazylii
1 litr mleka
Przygotowanie:
Zagotuj mleko. Dodaj bazylię. Miksuj, aż powstanie lekka pianka. Ułóż piankę na zupie.
Wołowina z orzeszkami i afrykańską kaszką i sosem pomidorowym
Składniki:
4 steki z wołowiny (120g)
2 łyżki posiekanych orzeszków
sól, pieprz
4 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Podgrzej masło na patelni. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Podsmaż na patelni (3-4 minuty na stronę). Posyp orzeszkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Kaszka po afrykańsku
Składniki:
1 litr wody
200 g afrykańskiej kaszki kukurydzianej
Przygotowanie:
Zagotuj i posól wodę. Dodaj kaszkę kukurydzianą. Wymieszaj trzepaczką, uważając, żeby nie zostawić żadnych grudek. Zmniejsz ogień i duś powoli przez 30 minut.
Sos ze szpinaku i pomidorów
Składniki:
200 wywaru cielęcego (albo cielęcego demi glace)
100 g posiekanych pomidorów
Sól i pieprz
1 posiekana szalotka
1 łodyżka tymianku
100 g zblanszowanego szpinaku
Przygotowanie:
Podsmaż szalotki w maśle. Dodaj tymianek i pomidory. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj wywar i gotuj 9 minut. Przetrzyj przez sito. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszką i wołowiną.
Specjalność Josepha – nugat z serem pleśniowym
Składniki:
2 litr śmietanki 36 %
10 białek
250 g cukru
500 g posiekanych moreli
500 g posiekanych daktyli
500 g pokruszonego sera pleśniowego (typu gorgonzola, roquefort)
250 g cukru
250 g płatków migdałów
50 g żelatyny w proszku rozpuszczonej w 200 ml wody
Przygotowanie:
Rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj aż powstanie złocisty karmel. Zdejmij z ognia i dodaj migdały. Delikatnie wymieszaj, kiedy ostygnie przelej do posmarowanej olejem metalowej blaszki. Kiedy masa zastygnie, grubo ją posiekaj. Ubij śmietanę na sztywno. Odstaw do lodówki. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj pianę ze śmietaną. Dodaj owoce, ser, likier i rozpuszczoną żelatynę. Wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby masa stężała. Podawaj z marmoladą z fig. Podawaj z winem Tokaj.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN