Pasztet z soczewicy z marchewką
Składniki:
200 g zielonej soczewicy
2 średniej wielkości marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 mała pietruszka
1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
3 jajka
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucamy soczewicę, zalewamy ją ok. 3 szklankami wody, solimy i gotujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kumin, gdy przyprawa zacznie pachnieć, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, cebulę i pozostałe warzywa.
Podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną.
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać, a woda z niej wyparuje.
Zdejmujemy garnek z gazu, mieszamy soczewicę z warzywami z patelni i lekko miksujemy.
Masa musi być grudkowata.
Próbujemy masę i w razie potrzeby ją doprawiamy, musi być wyraźna w smaku.
Następnie do masy dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Pasztet pieczemy przez ok. pół godziny w 180 st. C.
Zdrowe trufelki
Składniki:
1 szklanka suszonych śliwek
1 szklanka suszonych moreli, niesiarkowanych
1 szklanka daktyli
1 szklanka płatków migdałowych
3 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
2-3 łyżki wody do połączenia składników
Opcjonalnie: 1 łyżka kakao
Do obtoczenia: wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub kakao
Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą.
Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
Dodajemy wodę, mieszamy.
Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych, kakao, wiórkach kokosowych.
Można też zrobić kulki o różnych smakach, wówczas nie miksujemy wszystkich owoców razem, a każde oddzielnie.
Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średniej wielkości cebula
8 suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaparów
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta lub błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia kotletów
Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka.
Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.
Po kwadransie od momentu zagotowania, zdejmujemy jagły z gazu i odstawiamy, by kasza "doszła" (bardziej napęczniała).
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Gdy będzie szklista, odstawiamy.
Pomidory drobno siekamy.
Cebulę, pomidory, kapary mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, próbujemy.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie.
Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej lub w płatkach owsianych.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Kisiel żurawinowy
Składniki:
250 g żurawin (mrożonych lub świeżych)
500 ml wody
2-3 łyżki cukru
Szczypta cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana do podania
Przygotowanie:
Żurawiny zalewamy 2/3 wody, dodajemy cukier, cynamon i gotujemy, aż owoce zmiękną.
W pozostałej (zimnej) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Doprowadzamy "kompot" żurawinowy do zagotowania i wlewamy do niego wodę z mąką, cały czas mieszając całość.
Zmniejszamy gaz i ciągle mieszamy masę.
Gdy zgęstnieje i zrobi się przezroczysty, przelewamy do pucharków.
Gdy lekko ostygnie, ozdabiamy bitą śmietaną i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN