Kuchnia jaroszy sprzed 100 lat

Kasza jaglana i kapary to nie kulinarny wymysł współczesnych hipsterów. Tych produktów używano w polskiej kuchni już 100 lat temu. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Włodarczyk pokazała nam jarskie potrawy z początku XX wieku: pasztet z soczewicy, śliwkowe trufelki, kotleciki z kaszy jaglanej i żurawinowy kisiel z bitą śmietaną.

Pasztet z soczewicy z marchewką

Składniki:

200 g zielonej soczewicy

2 średniej wielkości marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki

1 mała pietruszka

1 średniej wielkości cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kuminu

3 jajka

3 łyżki oliwy

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do dużego garnka wrzucamy soczewicę, zalewamy ją ok. 3 szklankami wody, solimy i gotujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kumin, gdy przyprawa zacznie pachnieć, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, cebulę i pozostałe warzywa.

Podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną.

Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać, a woda z niej wyparuje.

Zdejmujemy garnek z gazu, mieszamy soczewicę z warzywami z patelni i lekko miksujemy.

Masa musi być grudkowata.

Próbujemy masę i w razie potrzeby ją doprawiamy, musi być wyraźna w smaku.

Następnie do masy dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.

Pasztet pieczemy przez ok. pół godziny w 180 st. C.

Zdrowe trufelki

Składniki:

1 szklanka suszonych śliwek

1 szklanka suszonych moreli, niesiarkowanych

1 szklanka daktyli

1 szklanka płatków migdałowych

3 łyżki masła orzechowego lub migdałowego

2-3 łyżki wody do połączenia składników

Opcjonalnie: 1 łyżka kakao

Do obtoczenia: wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub kakao

Przygotowanie:

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą.

Miksujemy, aż powstanie gładka masa.

Dodajemy wodę, mieszamy.

Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych, kakao, wiórkach kokosowych.

Można też zrobić kulki o różnych smakach, wówczas nie miksujemy wszystkich owoców razem, a każde oddzielnie.

Kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 średniej wielkości cebula

8 suszonych pomidorów w oliwie

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaparów

1 jajko

Sól i pieprz do smaku

Bułka tarta lub błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia kotletów

Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka.

Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.

Po kwadransie od momentu zagotowania, zdejmujemy jagły z gazu i odstawiamy, by kasza "doszła" (bardziej napęczniała).

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Gdy będzie szklista, odstawiamy.

Pomidory drobno siekamy.

Cebulę, pomidory, kapary mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, próbujemy.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie.

Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej lub w płatkach owsianych.

Smażymy z każdej strony do zrumienienia.

Kisiel żurawinowy

Składniki:

250 g żurawin (mrożonych lub świeżych)

500 ml wody

2-3 łyżki cukru

Szczypta cynamonu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana do podania

Przygotowanie:

Żurawiny zalewamy 2/3 wody, dodajemy cukier, cynamon i gotujemy, aż owoce zmiękną.

W pozostałej (zimnej) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.

Doprowadzamy "kompot" żurawinowy do zagotowania i wlewamy do niego wodę z mąką, cały czas mieszając całość.

Zmniejszamy gaz i ciągle mieszamy masę.

Gdy zgęstnieje i zrobi się przezroczysty, przelewamy do pucharków.

Gdy lekko ostygnie, ozdabiamy bitą śmietaną i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!