Materiał promocyjny

Kuchnia cebulowa na wzmocnienie

Cebula słynie nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z właściwości leczniczych. Cebula zmienia każdy posiłek w aromatyczne, kulinarne doświadczenie. Zobaczcie, jakimi pysznościami zaskoczył nas dziś w kuchni DDTVN Andrzej Polan.

Syrop z cebuli na przeziębienia

Składniki:

2 cebule

100 g cukru

1 łyżka miodu

1 cytryna

Przygotowanie:

Cebulę siekamy, wkładamy do słoika i przesypujemy warstwami cukru. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny. Co jakiś czas przygniatamy cebulę np. tłuczkiem, by wygnieść jak najwięcej soku. Powstały sok zlewamy do innego naczynia, dodajemy miód, sok z cytryny i małą ilość startej skórki cytrynowej. Dobrze jest wszystko przecedzić i przelać do szklanego dzbanuszka. Przykrywamy i trzymamy w lodówce. Pijemy trzy razy dziennie. Doskonały na kaszel i przeziębienia.

Konfitura z cebuli czerwonej

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

50 ml octu octu balsamiczny

80 g miodu

150 g rodzynek

sól, czarny pieprz

tymianek suszony

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w wiórka, lekko solimy. Smażymy na oliwie powoli, aż zacznie się ładnie szklić. Lekko podrumienimy. Dodajemy tymianek, pieprz czarny. Kiedy jest już miękka cebula, dodajemy miód, ocet balsamiczny, odparowujemy. I rodzynki na koniec. Jeszcze doprawiamy.

Sałatka z kolorowej cebuli do mięs

Składniki:

1 biała cebula

2 czerwone cebule

100 ml kwaśnej śmietany

musztarda dijon

oliwa z oliwek

cytryna

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo cienkie wiórki. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy jako sałatkę do mięs smażonych.

Bigos z cebuli i pieczarek

Składniki:

1 kg cebuli

1 kg pieczarek

1 kg kiełbasy

800 g ogórków kwaszonych

koncentrat pomidorowy

80 g masła

pieprz, sól

majeranek, kminek

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, ogórki obieramy ze skóry. Kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ogórki. Grzyby i cebulę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki przesmażamy osobno i łączymy razem w jednym naczyniu. Doprawiamy solą, pieprzem, małą ilością koncentratu. Na koniec dodajemy majeranek i kminek na lepsze trawienie.

Cebularze

Składniki:

500 g mąki

50 g drożdży

200 ml mleka

60 g masła

15 g cukru

2 jaja

szczypta soli

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy, nadając kształt małych kółek. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka wykładamy porcje farszu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 15 minut.

Składniki farszu:

1 kg cebuli

2 łyżki

maku

olej do smażenia

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru. Do ciepłej, ale już nie umieszczonej na palniku cebuli, dodajemy mak oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości