Curry z indyka z pieczoną dynią i prażonymi orzechami nerkowca
Składniki dla 4 osób:
600 g piersi z indyka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżeczka marynowanego imbiru
2 pokrojone w kostkę średnie cebule
4 ząbki czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany kremówki
400 ml mleka kokosowego
1 pęczek kolendry
1 posiekana czuszka
400 g pokrojonej w kostkę surowej dyni
1 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki prażonych orzechów nerkowca
Przyprawy do smaku: pieprz czarny mielony, chili, curry, kurkuma, kardamon
Sposób przygotowania:
Dynię skropić oliwą z oliwek z sokiem z cytryny i piec 20 minut w temperaturze 200°C. Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić w kostkę, zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu Prymat połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na minimum godzinę.
Na płaskiej patelni, na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę, dodać indyka i smażyć około 10 minut. Następnie wlać wino, mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić kolejne 20 minut. Tak przygotowanego indyka połączyć z dynią, dusić do miękkości i doprawić do smaku. Danie podawać z prażonymi orzechami nerkowca, siekaną kolendrą i białym długoziarnistym ryżem.
Śledź w sosie curry z bananami podany na grillowanych ananasach
Składniki:
500 g śledzia w naturalnej zalewiw
2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
Sos curry:
200 ml gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego)
2 obrane banany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g świeżych filetowanych ananasów
Sól, kurkuma, kumin, curry, chili do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone śledzie natrzeć grubo mielonym czarnym pieprzem połączonym z oliwą z oliwek. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Plastry ananasa usmażyć na patelni grillowej, podawać ze śledziem w aromatycznym sosie curry.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN