Materiał promocyjny

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!

Zdjęcie: Michał Wargin/East News.

KANAPKI A'LA PIZZA

Składniki:

Ciasto:

180 ml wody

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

300 g mąki pszennej

50 g otrębów pszennych KUPIEC

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

1 cebula, pokrojona w piórka

1 zielona papryka, pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 cukinia, pokrojona w kostkę

1 pomidor, pokrojony w kostkę

oliwa z oliwek

sól i pieprz

50 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Do wody dodać pozostałe składniki ciasta. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie na patelni poddusić papryki, cebulę i cukinię, dodać pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ciasto podzielić na 4-5 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowę każdego placka wyłożyć farsz i posypać serem, złożyć i uformować półksiężyce. Boki ciasta zagnieść widelcem aby się dobrze zlepiło. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

200 g kaszy jaglanej KUPIEC

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 marchewka, pokrojona w krążki

1 por, pokrojony w krążki

1 jajko

300 g kapusty włoskiej, poszatkowanej

400 g chudego mielonego mięsa np. z szynki

bułka tarta KUPIEC

oliwa z oliwek

sos:

2 cebule, pokrojone w kostkę

1 łyżka oliwy

800 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

Gołąbki: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poddusić na oliwie, dodać pozostałe warzywa, dusić aż zmiękną, na końcu dodać kapustę. Miękkie warzywa wymieszać z kaszą, mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej aby można było formować owalne kotleciki.

Sos: W dużym garnku poddusić cebulę na oliwie. Dodać pomidory , cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć uformowane gołąbki, przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu około 30 min.

CIASTECZKA OWSIANE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

100 g masła

250 g płatków owsianych KUPIEC

0,5 szklanki mąki

2-3 jajka

60 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę

sól

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku. Dodać płatki, smażyć do momentu aż się zarumienią. Dodać cukier, delikatnie wymieszać aż cukier. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i śliwkami do płatków. Jajka rozbełtać, dodać do płatków. Całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Masę przycisnąć papierem do pieczenia i rozwałkować przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką wyciąć ciastka, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczeni blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160° C.

KOLOROWY DESER Z KASZY MANNEJ

Składniki:

1 litr mleka

8 łyżek kaszy manny KUPIEC

2-3 łyżki cukru

1 łyżeczka kakao

3-4 łyżki syropu malinowego

Sos waniliowy:

2 żółtka

1 laska wanilii

50 g cukru

200 g mleka

Przygotowanie:

Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Do odlanej szklanki dodać kaszkę i wymieszać. Do gotującego mleka dodać namoczoną kaszkę i cukier. Wymieszać, gotować na wolnym ogniu aż zgęstniej. Kaszkę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, wymieszać i przelać do podłużnej foremki. Na kakaową warstwę wlać jedną z bezbarwnych porcji. Do ostatniej dodać syrop malinowy i wylać na wierzch. Odstawić do schłodzenia.

Sos waniliowy:

Metalową miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą. Wbić żółtka, dodać cukier i wydrążone nasiona wanilii. Przy pomocy miksera ubijać żółtka aż będą pulchne, dodawać małymi porcjami mleko, ciągle ubijając. Podawać z deserem z kaszy mannej.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości