Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów

Zaskocz domowników i przygotuj domowe wędliny. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy i dowiedz się jak przygotować faszerowany boczek, galantynę z kurczaka, szynkę w glazurze miodowo-klonowej oraz chrzan do mięsa.

Boczek faszerowany

Składniki:

  • 1 kawałek boczku surowego – cienki ok. 1 kg
  • mięso mielone wieprzowe 500g
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do mięsa mielonego:

  • 1 jajko
  • sucha kajzerka namoczona w mleku
  • 50 ml wody
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu

Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy wodę, ścieramy cebulę na drobnym oczku, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy. Boczek rozkładamy. Należy zwrócić uwagę, żeby był równy na całej powierzchni. Przyprawy wszystkie mieszamy ze sobą, a następnie dobrze nacieramy plaster boczku. Na ¾ powierzchni boczku nakładamy farsz o grubości ok. 1 cm. Boczek zwijamy i wiążemy sznurkiem. Obsmażamy na patelni na rumiano z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 2 godziny. 10 minut przed końcem otwieramy rękaw i dopiekamy.

Schab z białą kiełbasą

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 białe kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Gotujemy białą kiełbasę około 15 minut i zdejmujemy skórkę. Następnie ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki robimy dziurę na wylot w środku schabu uważając, aby mięso się nie rozdzieliło. Wnętrze otworu smarujemy mieszanką musztardy, czosnku, pieprzu i majeranku. Nadziewany schab kiełbasą wkładając ją ostrożnie z dwóch stron. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, paprykę wędzoną i sól. Powstałą mieszanką przypraw dokładnie nacieramy mięso i delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rękawie z dodatkiem wody 15 minut w temperaturze około 210 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 80 minut.

Kurczak faszerowany

Składniki:

  • 1 kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
  • 1 łyżeczka majeranku\u0009,
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego\u0009
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • 30 dag mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki natki pietruszki\u0009
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • Jajko
  • Chałka namoczona w mleku 1 kromka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Resztka przypraw z kurczaka

Sposób wykonania:

Kurczaka luzujemy i rozkładamy na płasko. Jeśli mamy za dużo mięsa w jednym miejscu, możemy zbić tłuczkiem, albo odciąć nadmiar. Nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami z obydwu stron (po 1 łyżce oleju na stronę i 3 łyżeczki mieszanki przypraw na stronę). Rozkładamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Na ¾ powierzchni kurczaka. Całość zawijamy bardzo ściśle i zawiązujemy sznurkiem. Kurczaka obsmażamy na patelni na złoto, a następnie pieczemy w rękawie 90 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Do rękawa możemy wlać 50 ml wody.

Farsz:

Mięso mielone mieszamy z mieloną wątróbką i cebulą, dodajemy przyprawy (które pozostały z mieszanki do przyprawienia kurczaka), chałkę odsączoną z mleka, czosnek przeciśnięty przez praskę i żółtko. Mieszamy razem, dodajemy bułkę tartą a na koniec dodajemy białko ubite na sztywno. Całość delikatnie mieszamy.

Szynka w glazurze miodowo-klonowej

Składniki:

  • 2 kg szynka wieprzowa
  • 1 cebul
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 2 liście laurowe
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na glazurę:

  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 100 ml cydru

Przyprawy do szynki:

  • garść goździków
  • 1 łyżeczka papryka ostra
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 1 łyżeczka solo
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu z zimną wodą umieścić szynkę, warzywa i przyprawy. Zagotować dobrze wodę i lekko posolić, a później zredukować i gotować na wolnym ogniu. 40 minut na 1 kg mięsa. Wyjąć mięso i poczekać aż przestygnie (płyn z gotowania można wykorzystać np. do zupy). Dobrze natrzeć solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować naczynie a w środku położyć folię aluminiową. Ponacinać delikatnie szynkę w kształt litery X. Powsadzać w dziurki goździki. Ułożyć mięso w na folii w naczyniu. Glazura. W rondelku rozpuszczamy cukier z cydrem. Następnie dodajemy miód i syrop klonowy i musztardę. Piec około 10 minut szynkę. Wyjąć i dobrze nasmarować glazurą. Piec około 20 minut. Przełożyć, nasmarować resztą glazury i znów wsadzić do piekarnika. Piec kolejne 20 minut (Jeśli szynka jest np. 2kg zapiekamy 2 razy po ok 35 minut). Kiedy glazura się zarumieni szynkę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Chrzan do wędlin

Składniki:

  • mały słoik chrzanu
  • 1 jajko na twardo
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Chrzan odcedzamy na sicie. Do rondelka wrzucamy 2 łyżeczki cukru, zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści do powstania tzw. nitki. Delikatnie mieszamy i uważamy żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody. Żółtko rozgniatamy widelcem, a białko siekamy a następnie zgniatamy widelcem „na gładko”. Do miseczki z chrzanem dodajemy jajko, przestudzony cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i serwujemy z domowymi, pieczonymi wędlinami.

Zobacz też:

Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?

Mikołaj Rey poznaje smaki Lwowa - słodkie, słone, nieznane

Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?

***

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości