Boczek faszerowany
Składniki:
- 1 kawałek boczku surowego – cienki ok. 1 kg
- mięso mielone wieprzowe 500g
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki cząbru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do mięsa mielonego:
- 1 jajko
- sucha kajzerka namoczona w mleku
- 50 ml wody
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy wodę, ścieramy cebulę na drobnym oczku, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy. Boczek rozkładamy. Należy zwrócić uwagę, żeby był równy na całej powierzchni. Przyprawy wszystkie mieszamy ze sobą, a następnie dobrze nacieramy plaster boczku. Na ¾ powierzchni boczku nakładamy farsz o grubości ok. 1 cm. Boczek zwijamy i wiążemy sznurkiem. Obsmażamy na patelni na rumiano z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 2 godziny. 10 minut przed końcem otwieramy rękaw i dopiekamy.
Schab z białą kiełbasą
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 białe kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Gotujemy białą kiełbasę około 15 minut i zdejmujemy skórkę. Następnie ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki robimy dziurę na wylot w środku schabu uważając, aby mięso się nie rozdzieliło. Wnętrze otworu smarujemy mieszanką musztardy, czosnku, pieprzu i majeranku. Nadziewany schab kiełbasą wkładając ją ostrożnie z dwóch stron. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, paprykę wędzoną i sól. Powstałą mieszanką przypraw dokładnie nacieramy mięso i delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rękawie z dodatkiem wody 15 minut w temperaturze około 210 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 80 minut.
Kurczak faszerowany
Składniki:
- 1 kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
- 1 łyżeczka majeranku\u0009,
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego\u0009
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 30 dag mielonego wieprzowego
- 2 łyżki natki pietruszki\u0009
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 15 dag wątróbki drobiowej
- Jajko
- Chałka namoczona w mleku 1 kromka
- 3 łyżki bułki tartej
- Resztka przypraw z kurczaka
Sposób wykonania:
Kurczaka luzujemy i rozkładamy na płasko. Jeśli mamy za dużo mięsa w jednym miejscu, możemy zbić tłuczkiem, albo odciąć nadmiar. Nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami z obydwu stron (po 1 łyżce oleju na stronę i 3 łyżeczki mieszanki przypraw na stronę). Rozkładamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Na ¾ powierzchni kurczaka. Całość zawijamy bardzo ściśle i zawiązujemy sznurkiem. Kurczaka obsmażamy na patelni na złoto, a następnie pieczemy w rękawie 90 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Do rękawa możemy wlać 50 ml wody.
Farsz:
Mięso mielone mieszamy z mieloną wątróbką i cebulą, dodajemy przyprawy (które pozostały z mieszanki do przyprawienia kurczaka), chałkę odsączoną z mleka, czosnek przeciśnięty przez praskę i żółtko. Mieszamy razem, dodajemy bułkę tartą a na koniec dodajemy białko ubite na sztywno. Całość delikatnie mieszamy.
Szynka w glazurze miodowo-klonowej
Składniki:
- 2 kg szynka wieprzowa
- 1 cebul
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera
- 2 liście laurowe
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Składniki na glazurę:
- 50 ml syropu klonowego
- 50 g brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy dijon
- 100 ml cydru
Przyprawy do szynki:
- garść goździków
- 1 łyżeczka papryka ostra
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 łyżeczka solo
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu z zimną wodą umieścić szynkę, warzywa i przyprawy. Zagotować dobrze wodę i lekko posolić, a później zredukować i gotować na wolnym ogniu. 40 minut na 1 kg mięsa. Wyjąć mięso i poczekać aż przestygnie (płyn z gotowania można wykorzystać np. do zupy). Dobrze natrzeć solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować naczynie a w środku położyć folię aluminiową. Ponacinać delikatnie szynkę w kształt litery X. Powsadzać w dziurki goździki. Ułożyć mięso w na folii w naczyniu. Glazura. W rondelku rozpuszczamy cukier z cydrem. Następnie dodajemy miód i syrop klonowy i musztardę. Piec około 10 minut szynkę. Wyjąć i dobrze nasmarować glazurą. Piec około 20 minut. Przełożyć, nasmarować resztą glazury i znów wsadzić do piekarnika. Piec kolejne 20 minut (Jeśli szynka jest np. 2kg zapiekamy 2 razy po ok 35 minut). Kiedy glazura się zarumieni szynkę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Chrzan do wędlin
Składniki:
- mały słoik chrzanu
- 1 jajko na twardo
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Chrzan odcedzamy na sicie. Do rondelka wrzucamy 2 łyżeczki cukru, zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści do powstania tzw. nitki. Delikatnie mieszamy i uważamy żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody. Żółtko rozgniatamy widelcem, a białko siekamy a następnie zgniatamy widelcem „na gładko”. Do miseczki z chrzanem dodajemy jajko, przestudzony cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i serwujemy z domowymi, pieczonymi wędlinami.
Zobacz też:
Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?
Mikołaj Rey poznaje smaki Lwowa - słodkie, słone, nieznane
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
***
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat