Co jedzą w W-11? Anna Palka w naszej kuchni

Z planu
Z planu
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Palka z W-11 oraz Tomasz Woźniak przygotowali: grzanki z pieczoną papryką i bryndzą, klopsiki alla norma, puree oraz owocowy crumble z masłem orzechowym. Wypróbujcie nasze przepisy! Może dziś na obiad i na deser?

Grzanki z pieczoną papryką i bryndzą

Składniki:

4 łyżki oliwy

6 ząbków czosnku

2 papryki czerwone

2 papryki żółte

100 g bryndzy (owcza)

bagietka lub pieczywo na zakwasie

Pesto:

1 pęczek pietruszki

1 łyżka pestek z dyni

1 łyżka pestek słonecznika

1 mały ząbek czosnku

olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój na sześć części. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż kawałki papryki skórą do góry, włóż do piekarnika na 15-20 minut. Piecz aż skóra stanie się ciemna i zacznie odchodzić. W tym czasie zmiksuj na jednolitą emulsję wszystkie składniki na pesto. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem tak jak lubisz. Upieczone papryki odstaw na kilkanaście minut, aby ostygły. Następnie zdejmij z nich skórę (może wrzuć jej do torebki foliowej lub zawinąć w folię aluminiową, aby skóra szybciej odeszła) i pokrój na 1 cm kawałki.Bagietkę lub pieczywo pokrój na kromki, skrop oliwą, posmaruj bryndzą, ułóż kawałki pieczonej papryki i włóż do piekarnika na 5 minut. Tuż przed podaniem polej pesto pietruszkowym i od razu podawaj znajomym.

Klopsiki alla norma

Składniki:

4 łyżki oliwy

6 ząbków czosnku

1 bakłażan

400 g mielonej wołowiny

1 pęczek pietruszki

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

odrobina gałki muszkatołowej

200 g sera ricotta (może być polski twaróg)

1 jajko z wolnego chowu

1 papryczka chilli

2 czerwone cebule

1 puszka pomidorów w kawałkach 400g

Puree

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 por

1 cebula

odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek. Podgrzewaj całość przez ok. 2 minuty, aby uwolnił się cały aromat i smak czosnku. Wrzuć pokrojonego w bardzo drobną kostkę bakłażana i podsmażaj przez kolejne kilka minut, aż bakłażan będzie delikatny i miękki. Wołowinę wymieszaj z podsmażonym bakłażanem, posiekaną pietruszką, nasionami kopru włoskiego, świeżo startą gałką muszkatołową, serem ricotta, jajka i papryczką chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw). Uformuj klopsiki wielkości piłki do ping-ponga, następnie smaż na patelni z każdej strony, aż będą złociste. Przełóż na ręcznik papierowy. Wrzuć na patelnię posiekaną czerwoną cebulę, wlej 2 łyżki oliwy i podsmażaj przez 2 minuty, aż się zeszkli. Wlej pomidory z puszki, drugie tyle wody, wrzuć klopsiki i całość duś na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Możesz dodać odrobinę cukru i doprawić solą oraz pieprzem tak, jak lubisz.W tym czasie gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut, aż będą delikatne i widelec będzie delikatnie wchodził. Na patelni podsmaż posiekanego pora na 2 łyżkach oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie rozetrzyj ziemniaki na puree (możesz dodać kilka łyżek mleka, aby były bardziej kremowe) i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wymieszaj puree z porami.

Na środek talerza nałóż puree ziemniaczane a na górę klopsiki wraz z sosem pomidorowym. Dodaj chilli jeśli chcesz zyskać na ostrości.

Owocowy crumble z masłem orzechowym

Składniki:

2 jabłka

1 gruszka

200g mrożonej czerwonej i czarnej porzeczki

Kruszonka

100 g masła (wyjęte wcześniej z lodówki)

100 g cukru trzcinowego

1 ziarno kardamonu (roztarte w moździerzu)

½ łyżeczki cynamonu mielonego

½ szklanki mąki pszennej

2 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Owoce umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Owoce włóż do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie – takiego, które akurat masz pod ręką i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Kruszonka powinna być nie za sucha nie za mokra. Posyp nią obficie całą powierzchnię owoców wyjętych na chwilę z piekarnika i włóż piecz przez kolejne 15 minut, aż kruszonka będzie złocista i aromatyczna. Deser podawaj od razu w towarzystwie lodów waniliowych!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości