Przepisy kulinarne

Bałtyckie inspiracje

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Podczas pierwszego spotkania po wakacyjnej przerwie Joseph Seeletso proponuje przepisy zainspirowane Bałtykiem. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pastę z wędzonej ryby z grzankami, smażonego halibuta z warzywami w glazurze różanej oraz dorsza z sałatką z kuskusu i jabłek. Towarzyszył mu Paweł "Konjo" Konnak.

Pasta z wędzonej ryby z grzankami

Składniki:

200 g wędzonej ryby (np. łososia, halibuta)

1 posiekana czerwona cebula

1 posiekana mała papryczka chili

100 g masła

sok z połowy cytryny

1 szklanka śmietany (12- 18%)

pieprz

Przygotowanie:

Usuń z ryby ości i skórę, podziel mięso na płatki. Na połowie masła podsmaż cebulę i chili. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz rybę, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj wszystko w blenderze na gładką pastę. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki żeby stężała. Podawaj z grzankami.

Smażony halibut z warzywami w glazurze różanej

Składniki:

200 g filetów z halibuta

2 obrane marchewki

1 seler naciowy

100 g klarowanego masła

100 g oliwy

50 g posiekanych oliwek

4 różne warzywa

50 ml syropu z dzikiej róży

Przygotowanie:

Włóż warzywa do garnka, zalej wodą, dodaj syrop różany, sól i pieprz. Warzywa mają się ugotować i pokryć delikatną glazurką. Posmaruj rybę oliwą, dopraw solą i pieprzem, ułóż na wierzchu masło i oliwki. Upiecz w piecu, podawaj z warzywami.

Dorsz smażony w głębokim tłuszczu z sałatką z kuskusu i jabłek

Składniki:

200 g filetów z dorsza

1 szklanka mąki

1 szklanka schłodzonej wody mineralnej

1 jajko

sok z cytryny

50 g posiekanych jabłek

50 g posiekanych kasztanów

50 g posiekanej mięty

200 g ugotowanego kuskusu

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z jajkiem i wodą. Rybę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Lekko oprósz mąką, zanurz w mące połączonej z jajkiem. Smaż w głębokim tłuszczu, aż ryba będzie rumiana. Podawaj z sałatką. Sałatka: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.

Przepis autorstwa Joseph Seeletso.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości