Bajgle na słono i słodko. Przepisy Lary Gessler

Czas na oryginalne śniadanie według Lary Gessler - tym razem z bajglami w roli głównej. Z czym najlepiej jeść bajgle? Poznajcie najlepsze przepisy w wersjach na słodko i na słono.
  • Bajgiel z sałatą Waldorf i sałatą rzymską
    • Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską
      • Bajgiel - kozia cytryna
        • Bajgiel ze Smażonym Bananem i czekoladą

          Bajgle są coraz popularniejsze w Polsce. Lara Gessler je uwielbia, dlatego postanowiła sprawdzić, jak przygotowują je profesjonaliści w warszawskiej restauracji, a następnie sama przygotowała je w kuchni Dzień Dobry TVN.

          Bajgiel sałatą Waldorf i sałatą rzymską

          • 1 bajgiel;

            Sałatka:

            • garść orzechów włoskich;
              • jedno jabłko;
                • 2 żeberka selera naciowego;
                  • 1/2 ogórka zielonego;
                    • 2 łyżki majonezu;
                      • koper;
                        • łyżeczka musztardy francuskiej;
                          • pieprz;
                            • sól.

                              Ogórek obrać i usunąć z niego gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z jabłkiem. Seler naciowy obrać delikatnie przy pomocy obieraczki i pokroić na 0,5 cm plasterki. Umieścić pokrojone warzywa i owoce w misce, dodać majonez i musztardę i przemieszać. Przemieszać dokładnie, dodać posiekany koper, pieprz, sól i orzechy włoskie.

                              Sałatkę nakładać na przesmarowanego masłem i majonezem bajgla - najlepiej z sezamem - na dość grube plastry sera cheddar. Przykryć sałatą rzymską i zamknąć górną częścią bajgla.

                              Fot. EastNews / Bartosz Krupa

                              Bajgiel z tapenade z oliwek, jajkiem i szynką parmeńską

                              • 1 bajgiel;

                                Tapenade:

                                • 1/2 szklanki oliwek czarnych;
                                  • 1/2 szklanki oliwek zielonych;
                                    • 1/2 szklanki suszonych pomidorów;
                                      • 1/2 szklanki parmezanu;
                                        • 1/3 szklanki kaparów;
                                          • 2 ząbki czosnku;
                                            • 1 jajko;
                                              • garść rukoli;
                                                • 3 plasterki szynki Parmeńskiej.

                                                  Składniki na tapenade zblendować, drobno, ale nie na gładką pastę.

                                                  Jajko ugotować w koszulce lub usmażyć jako jajko sadzone.

                                                  Na przekrojonego bajgla nakładać kolejno: tapenade, rukolę, jajko i szynkę parmeńską. Dobrym dodatkiem do posmarowania wierzchniej części bajgla od spodu jest sos aioli (czosnkowy majonez) lub majonez.

                                                  Zobacz film: Kuchnia Lary Gessler. Mam ochotę na bajgle, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                  Bajgiel kozia cytryna

                                                  • 1 bajgiel;
                                                    • 150 g koziego twarożku;
                                                      • 1 cytryna;
                                                        • 10 listków mięty;
                                                          • zielony ogórek;
                                                            • ziarna kolendry;
                                                              • 3 zielone szparagi.

                                                                Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę; miętę posiekać i wymieszać jedno i drugie z kozim twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziarnami kolendry. Ogórka obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Szparagi ugotuj w posłodzonej wodzie do delikatnej chrupkości, następnie wystudź.

                                                                Na przekrojonego bajgla nakładaj kolejno: pastę z koziego twarożku, posiekanego ogórka i szparagi. Zostaw trochę pasty by posmarować spód wierzchniej części bajgla.

                                                                Fot. EastNews / Bartosz Krupa

                                                                Bajgiel na słodko ze smażonym bananem i czekoladą

                                                                • 1 bajgiel,
                                                                  • 1 banan;
                                                                    • 1 łyżka masła klarowanego;
                                                                      • szczypta cynamonu;
                                                                        • łyżka cukru pudru;
                                                                          • 100 g czekolady mlecznej;
                                                                            • 100 g czekolady deserowej;
                                                                              • 100 ml śmietanki 36%;
                                                                                • 150 g miękkiego masła;
                                                                                  • 1 łyżka pasty z orzechów laskowych (opcjonalnie);
                                                                                    • szczypta soli morskiej.

                                                                                      Na patelni rozpuść masło klarowane i zacznij smażyć na nim przepołowionego na pół banana. Po paru minutach, gdy poczujesz zapach a banan zacznie się szklić i brązowieć dodaj cynamon i cukier puder by owoc dodatkowo się skarmelizował.

                                                                                      W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej śmietankę i połącz całość z miękkim masłem. Dodaj pastę z orzechów, sól i odstaw w chłodne miejsce by nabrała odpowiedniej konsystencji.

                                                                                      Przepołowionego bajgla posmaruj z obu stron pastą czekoladową a do środka włóż smażonego na maśle banana.

                                                                                      Fot. EastNews / Bartosz Krupa

                                                                                      Krakowskie bajgle a bajgle amerykańskie

                                                                                      Obecnie piecze się pulchniejsze wersje bajgli. Ulepszone pod tym względem są szczególnie bajgle amerykańskie.

                                                                                      Tęczowe bajgle produkuje się z różnych okazji, zielone na Dzień Świętego Patryka. Są większe i bardziej puszyste niż ich polskie odpowiedniki.

                                                                                      Z czym jeść bajgle?

                                                                                      Najbardziej typowy przepis na bajgle amerykańskie to bajgiel przekrojony na pół z dodatkiem plasterków łososia, kremowego serka twarogowego i ogórka – to tzw. „cream cheese bagel”.

                                                                                      Klasyczny śniadaniowy amerykański bajgiel to kanapka z bekonem, jajecznicą (w amerykańskich restauracjach serwujących bajgle zwykle oznacza to jajka ścięte w mikrofalówce) i żółtym serem.

                                                                                      Dawniej bajgle jadło się np. ze śledziem.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Fot. EastNews / Bartosz Krupa

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości