Przepisy kulinarne

Ania Starmach przygotowała dania z kapusty kwaszonej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!

 

 

Kotlety ziemniaczane z kapustą

SKŁADNIKI:

6 ziemniaków

600g kiszonej kapusty

2 marchewki

1 cebula

200g wędzonego boczku

Sól, pieprz

Koperek

1 jajko

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Olej do smażenia

Bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnie, gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę, kapustę i startą marchewkę, duś około pół godziny. Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę. Wymieszaj z jajkiem, mąką, koperkiem, dodaj sól i pieprz. Z masy ziemniaczanej formuj małe placuszki, na środku kładź porcję farszu, dokładnie zlep brzegi. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na patelni z odrobiną tłuszczu.

Zupa pomidorowa z kapustą kiszoną

SKŁADNIKI:

200 g kiszonej kapusty

2 puszki krojonych pomidorów

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

200g kiełbasy jałowcowej

1l bulionu warzywnego

1 cebula

2 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebule i czosnek drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju, dodaj kapustę, przyprawy, pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz kiełbasę, smaż przez chwilę dodaj pomidory i bulion. Gotuj około 30 minut. Dopraw do smaku. Podawaj np. z lanym ciastem.

Bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

600g kiszonej kapusty

1 cebula

1 ząbek czosnku

garść suszonych prawdziwków

garść suszonych pomidorów

garść orzechów włoskich

sól, pieprz

tymianek

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby zalej wodą, odstaw na min godzinę po czym gotuj przez około 40 minut na małym ogniu. Kapustę przepłucz, czosnek i cebulę posiekaj i przysmaż na oleju, dodaj kapustę, pokrojone pomidory, orzechy, grzyby suszone oraz odrobinę wody, duś przez około 40 minut. Bakłażany przekrój ponacinaj, obsyp solą i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, wyciągnij część miąższu, w jego miejsce włóż przygotowaną wcześniej kapustę z grzybami. Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut. Podawaj z pietruszką i pokruszoną bryndzą.

Surówka z kiszoną kapustą

SKŁADNIKI:

300g kiszonej kapusty

4 marchewki

2 jabłka

2 małe pory

1 mały seler (korzeń)

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

Ewentualnie sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno posiekaj, marchew, selera, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w pół plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, dodaj też odrobinę oliwy z oliwek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości