Jak przygotować idealny sos ailloli i z czym go podawać?

Sos ailloli
Fot. bit245/Getty Images
Sos czosnkowy skradł serca większości Polaków. Często wykorzystujemy go jako dodatek do pizzy, pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs czy kanapek. Jego „kuzynem” jest francuski sos ailloli. Dowiedz się, jak go zrobić.

Francuski sos ailloli to nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza wersja sosu czosnkowego. Ma wyjątkowy smak, niesamowity aromat, a na dodatek jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Co to jest sos ailloli?

Sos ailloli nie jest zbyt popularny nad Wisłą. Pochodzi z południa Francji, a dokładniej z malowniczej Prowansji nad Morzem Śródziemnym. Swoją nazwę wziął od dwóch głównych składników – „ail” (czosnek) i „huile” (oliwa). Ten emulsyjny sos czosnkowy nazywany jest „masłem Prowansji”, chociaż jego konsystencja ma zdecydowanie więcej wspólnego z majonezem aniżeli z masłem. Stanowi znak rozpoznawczy kuchni śródziemnomorskiej. Ma charakterystyczny ostry smak i żółty kolor. Warto zaznaczyć, że idealnie przygotowany sos ailloli jest tak gęsty, że można w nim postawić łyżkę.

Przygotowanie sosu ailloli w domu

Najstarszy, klasyczny przepis na sos ailloli zawiera tylko dwa składniki – główkę czosnku i 250 g oliwy. Tradycyjnie ten sos ucierano drewnianym tłuczkiem w kamiennym moździerzu. Był bardzo ostry i intensywny w smaku, łagodniał z upływem czasu. Dzisiaj często wykorzystuje się zmodyfikowany przepis na sos ailloli .

Składniki:

· 4 ząbki czosnku,

· 2 żółtka,

· łyżeczka soli,

· szczypta pieprzu,

· 250 ml oliwy z oliwek,

· 4 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.

Przygotowanie:

Żółtka wraz z czosnkiem ucieramy w misce. Następnie powoli, równym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek, cały czas intensywnie mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Można dodać odrobinę wody, by uzyskać bardziej kremową konsystencję.

Do ucierania sosu można wykorzystać robot kuchenny lub blender. Można urozmaicić sos, dodając kilka nitek szafranu oraz 3 filety anchois, które nadadzą mu ciekawy smak i śródziemnomorski aromat. Sos ailloli nie lubi zbytnich modyfikacji, ale można poeksperymentować i dodać trochę musztardy. Jeszcze bardziej zaostrzy jego smak. Dobrze sprawdzi się również dodatek parmezanu. Samodzielnie przygotowany sos ailloli jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale – co ważne – nie zawiera sztucznych aromatów ani konserwantów czy wzmacniaczy smaku.

Jak uratować zwarzony sos ailloli?

Ailloli ma to do siebie, że lubi się warzyć w czasie przygotowywania. Kluczem do sukcesu jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Jeżeli jednak nie uchroni to nas przed kulinarną wpadką, wcale nie musimy wyrzucać zwarzonego sosu! Wystarczy w osobnej misce utrzeć żółtko z kilkoma ząbkami czosnku, a następnie dolać sos małym strumieniem, cały czas ucierając. Pyszny sos uratowany!

Idealna kompozycja smaków, czyli sposoby na podanie sosu ailloli

Sos ailloli dzięki wyrazistemu smakowi pasuje do wielu dań. Świetnie sprawdza się jako dip do przekąsek i przystawek. Można go serwować z surowymi lub ugotowanym al dente warzywami, a także ze świeżą bagietką (w iście francuskim stylu). Stanowi też pyszne uzupełnienie surówek i sałatek. W najprostszym wydaniu można go połączyć z sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi, ale warto się też pokusić o przygotowanie bardziej skomplikowanej, wyśmienitej sałatki. Składa się ona z ryżu ugotowanego z dodatkiem hiszpańskiej przyprawy colorante alimentario, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, tuńczyka z puszki, świeżych pomidorów oraz pieprzu do smaku. Te składniki połączone z sosem ailloli smakują obłędnie i przywołują wspomnienie nagrzanych słońcem hiszpańskich knajpek.

Sos ailloli dobrze komponuje się również z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, rybami i mięsem. Wybornie smakuje z krewetkami smażonymi w kokosowej panierce. Można go także z powodzeniem wykorzystać do zapiekania owoców morza, jagnięciny czy wołowiny.

Mimo pysznego smaku i szerokiego zastosowania ailloli nie zalecamy zabierać tego sosu do pracy ani serwować na imprezach – jego ostry smak i zapach nie wszystkim musi przypaść do gustu.

Czy warto kupić sos ailloli w sklepie?

Sos ailloli można kupić w większych sieciach spożywczych. Nie warto jednak decydować się na gotowy wyrób. Nie tylko dlatego, że sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a cena gotowego produktu często jest dużo wyższa niż tego zrobionego samodzielnie. Sos ailloli ze sklepu może zawierać sporo konserwantów lub półproduktów, które nie oddadzą smaku tego prawdziwego, domowego. Lepiej też nie iść na skróty i nie dodawać czosnku oraz soku z cytryny do kupnego majonezu. Smak będzie znacząco odbiegać od oryginalnego sosu ailloli , będącego dumą Francuzów. Będzie raczej przypominać sos czosnkowy serwowany w rodzimych pizzeriach.

Zobacz film: Piotr Kucharski i jego przepis na czosnkową ciecierzycę ze szpinakiem. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"